asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Tim Burton - Nagy hal (Big Fish)

2008.11.30. 17:38 efes

Tim Burton szellemes és édesbús életrajza Edward Bloomról, aki egyfajta modern, jószándékú Münchausenként élte le életét. Egyszerű ügynök volt, aki szürke hétköznapjait szárnyaló fantáziával feldúsítva mentette le memóriájába, és ezt, ha lehet, még jobban kiszínezve mesélte el fiának. Persze, a színes mese ellenére van nemzedéki ellentét, a fiú el is menekül papától jó messzire, Párizsba. Az apa betegségének hírére tér csak haza, ám ez ad apropót arra, hogy kiderítse, mi is igaz abból, amit a papa összehordott.

Albert Finney apaként zseniális. Mellette komoly sztárparádé: Danny De Vitótól Ewan McGregoron át Helena Bonham Carterig sokan.

Mintaszerű CGI-alkalmazást láthatunk, semmi hivalkodó virblizés, minden effekt belesimul a filmbe, a meseszerűséget erősíti úgy, hogy nem válik szürreálissá vagy valóságidegenné. Tökéletesen igazi illúzióját nyújtja Bloom fantáziadús elmesélésének. Maga a film azonban néha lendületét veszti, a közepén majdnem elaludtam, de azért mégsem. Ezzel együtt mégis Tim Burton egyik legjobb filmje ez, egyetemes érvénye miatt, embersége miat, és főleg, hogy itt nem Burton önnön zsenialitásának bizonygatását kell csodálnunk.

10/7

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr72796438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.15. 19:15:59

Valahogy nem lett maradandó emlék.
Én pont hogy jobban szerettem volna ha kicsit hivalkodóbbak a trükkök, kicsit jobban megizzasztják a videókártyát. Egy jó nagy giccses vizuális orgia kellett volna, simán belefért volna.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.15. 19:53:47

@Rorschach: Én szeretem azokat a trükköket, amelyek nem ütik ki a szemem, itt asszem észre sem vettem, hogy cégéiznek, csak utána gondoltam bele, hogy ezt másképp nem lehetett volna. Vagy üsse ki, de nagyon, vagy észre se vegyem. Ami zavar, az a kettő között van: tehát a nagy átlag.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.15. 23:39:05

@efes:

A nagy átlagot, vagyis a langyosvizet senki nem szereti, lásd Indiana Jones 4, hát milyen trükkök voltak azokban? Méghogy ILM? Bokán lefosom.
Ennél a filmnél meg szerintem, a témából adódóan adhattak volna már egy nagy, pszichedelikus cgi trippet. Ha fantáziavilág, akkor igenis üsse ki a szememet, és csavarja fel az agyamat mint a makarónit. Én ezt várom egy fantáziavilágban játszódó Burton filmtől.
süti beállítások módosítása