asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

40.Filmszemle, január 28, szerda

2009.01.28. 19:45 efes

A mai nap szinte kizárólag a dokumentumfilmeké, nekem három darabra volt kapacitásom, amiből egyet kihúzott az oktalan fafejű bürokrácia. Amúgy a peszgés már megindult, filmesek társalognak jobbára egymással illetve a sleppel fontoskodva, a nem túl ismerteket megismerni onnan, hogy nagyon úgy néznek ki, mint akinek életműve valami miatt éppen most nem lett jelölve az Oscar-díjra. Könnyen összekeverhetők az ún. szemlenézőkkel, a különbség az, hogy az utóbbiak elfogódottabban viselkednek. Az ismertebb filmesekeket meg ismerjük. Pl. az idén 79 éves Zsigmond Vilmos iszonyú vékony, de energikus mozgású bácsi, aki húsz-huszonöt évet lazán letagadhat. A büfé nem olcsó, viszont az espresso finom. Új kezdeményezés, hogy fasza, filmszalagot mintázó sálat lehet vásárolni, melynek ára adomány a gázszámlát kifizetni nem képes észak-magyarországi szegényeknek. Nem volt nálam adománynyi összeg, de holnap tervbe vettem, hogy nekem is lesz filmszalagos sálam. Ennyit a bulvárhírekről.

A Toldi moziban már néhány hónapja megy Hajdú Eszter és Gát Balázs "darázsfészekbenyúlós" dokumentumfilmje, A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció. A beszélő fejek-típusú filmben egy baráti kapcsolaton és egy családon keresztül vizsgálják alkotói a manapság a magyarság körében oly elterjedt tudathasadásos állapotot, hogy bal vagy jobb. Székely Gábor és Sebes Gábor hajdan barátok voltak, ma nem állnak szóba, mert Székely az SZDSZ-hez hű, akit származása szerinte nem enged msámilyen párthoz csatlakozni, míg Sebesből zsidó létére fidesznyik lett, kispolitikai szinten. Állítólag hárman vannak így vele a lassan uralomra kerülő pártban. (Innen szép nyerni, ahogyan szokták ezt mondani...) A két Gábor politikai expoziciójuk következtében szakították meg barátságukat, a mediátor hölgy minden igyekezete ellenére nem kerülnek közelebb. Ez van, lehet filózni, kinek is van igaza... A film másik története hasonlóképpen veszett fejsze nyelének látszik: Zsuzsa és Lajos Mezőtúron élték boldog életüket, mígnem Lajost megfertőzte az a fajta hazaszeretet, amelyet azok érzenek, akik mindenkinél jobban imádják azt, hogy magyarok. Akik kétmillióan voltak anno a Kossuth téren. Ma már nem élnek együtt, ennek oka, hogy azt mondta egyszer a Lajos: "Nincs benned semmi nemzeti érzés, alkalmatlan vagy anyának!" Nyomatékosításul saját egyszem Zsófi lányuk is átnézett az elképedt nőn, így 2002-ben, a mellesleg endrődi zsidó gyáros-családból származó Zsuzsa elköltözött. A mediátor itt is vért izzad, az előbbi békítéshez hasonló végeredménnyel, a végkövetkeztetés itt is a nézőre vár. Lehetett volna gyűjteni más családokat, párokat, van ilyen ma Magyarországon több ezer ilyen, a hírek szerint viszont nem nagyon álltak kötélnek az alkotók által felkértek. A film így kicsit torzó, természetesen semmit nem old meg, ám ha sikerül vitát, vagy ami jobb, párbeszédet generálnia, már többet tett, mint az MSZP és a FIDESZ együttvéve.

A másik film a retróhullámot archív híradó- és egyéb filmrészleteket összelegózva jó érzékkel meglovagoló Papp Gábor Zsigmond új filmje, amely a Kádár-rendszer Belügyi filmstúdiójában készült oktatófilmekből összevágott Az ügynök élete című mozinak egyfajta spinoffja. A kémek a porfészekben - Rimner Gábor története egy igazi, a CIA által beszervezett kém története, a delikvens PGZS irányítólag be-beszúrt kérdései által saját szavaival elmondva. Interjúfilm, ám korabeli kémfilmeket idéző stilizált illusztrációkkal (Lovasi Zoltán operatőr ügyes munkája) vizuálisan érdekessé téve. Rimner Gábor története abszurd és tanulságos, PGZS filmje viszont picit manipulatív. De milyen legyen egy kémről szóló film, akinek élete a megtévesztésen alapult?

Szerettem volna még megnézni Pálos György Ali Mit tudjátok, ki vagyok éncímű filmjét, ám ezt egy fafejű pénztáros meghiúsította, így megírtam helyette ezt a posztot. Ali bácsi filmje pedig biztosan jó, ilyen kallódó, drogos fiatalokról szól állítólag. Ennyi fért a dokumentumfilmekből ide, holnaptól a nagyjátékfilmek jönnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr83908918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása