asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

40. Filmszemle, február 1, vasárnap

2009.02.01. 17:08 efes

Mára két film maradt, a már "befutott", ezért nem tárgyalt 9 és fél randin és a Valami Amerika 2-n kívül, a holnapi Príma Primaveráról, valamint a mindig érdekes kisfilm-blokkokról pedig egyéb elfoglaltságok miatt maradok le. Az egyik ismét egy elsőfilmes, Szajki Péter Intim fejlövés című filmje. Az elsőfilmesek között is "sötét lónak" tűnt e film, azonban most, miután láttam, számomra ez az idei szemle legjobb filmje. Szintén sok szálon futó történet, úgy tűnik, ez a dramaturgiai séma a divat manapság, ami itt összeköti őket, az egy topless bár, ahol a csajok egy rúdon tekeregnek, lentről pedig a pasik nézik őket, általában nyálcsorgatva. Az Intim fejlövés annak jár utána, kik is ezek a pasasok, miért ez a sasolós módszer jelenti számukra a szexualitást. Spoilerezés nélkül, legyen elég annyi, hogy mindennek megvan a maga oka, és ezek között nincs két hasonló, de mindegyik igen-igen tanulságos. Szajki forgatókönyvíróként ritkán látható-hallható precizitással kidolgozott történetecskéi egytől egyig hitelesek pszichológiailag, dramaturgiailag jól kidolgozottak, a dialógok peregnek és simán csusszannak egymásba, nem pedig idegen szavakként esnek ki koppanva a szereplők szájából, ahogyan ez sajnos sokszor tapasztalható magyar filmekben. Mintha a korai Soderbergh rendezne Bergmant Woody Allen modorában, és ezt a legnagyobb dícséretként mondom. Talán alátámasztja mindezt, hogy az ismert színészek is lubickolnak szerepeikben, kivétel nélkül nyújtanak kimagaslót, de közülük is kiemelkedik Botos Éva, Huszár Zsolt, Nagy Zsolt, Szabó Győző, Várkonyi Eszter, Stubnya Béla, Gáspár Kata, Gáspár Tibor, Kovács Lehel, Földes Eszter és Nagy-Kálózy Eszter, valamint aki véletlenül kimaradt tragikomikus remeklése. Ha rajtam múlna, én e filmben, e filmnek ki is osztanám a díjak nagy részét.

A másik film az Erdély-specialista Zsigmond Dezső Vadlány-Boszorkánykör című etno-krimije. A meglehetősen "fatengelyes" technikai körülmények ellenére kifejezetten szép, izgalmas és élvezhető film Erdély csángók lakta vidékére, Gyimes völgyébe kalauzolja el a nézőt, ahol két rendőr egy bizonyos bicskázás kapcsán veszélyes hiedelmeknek, mítoszoknak és pletykáknak jár utána, részben végzetes eredménnyel. A megkapóan vadregényes táj önmagában is hordoz jó adag miszticizmust, hiszen ha az ember ránéz ezekre a szinte függőlegesen az égbe szökő zöld mezőkre, melyeket tűéles sziklaperem választ el az égtől, önkéntelenül összerezzen, és különféle teremtményeket fantáziál mindenhová, amit a helyiek egyenes-bölcs-talányos modora csak tovább táplál. Az itteni egyszerű parasztemberek döbbenetes közvetlenséggel és a legkisebb elfogódottság nélkül játszanak a kamerák előtt együtt a rutinos magyar és erdélyi színészekkel (Trill Zsolt, Tankó Erika, Pálffy Tibor). Sajnos, kicsi az esély, hogy tömegek láthassák e filmet, mert a megvalósítás technikai színvonala legfeljebb a tévés bemutatást teszi lehetővé, azt is a Dunán, bár az elvárt célközönség papíron úgyis azt nézi. Pedig ez esetben nézhetné más is, mert megérné...

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr98916357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása