asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Christopher Nolan - A sötét lovag (The Dark Knight)

2009.02.14. 03:55 efes

Batman folytatódik, Christopher Nolan rémálmos, naturalista, brutális és nagyon sötét felfogásában. Ugyanaz amúgy a film, mint a kezdődik, csak eggyel, néha kettővel több, nagyobb, brutálisabb, látványosabb, megdöbbentőbb minden. Tulajdonképpen csúnya játékot űz Nolan ezzel a szegény denevéremberrel, hiszen ebből a képregénylegendából egy igazi brutál akciófilmet rendezett, tök reális, mai környezetben. Sehol már a hagyományos Gotham gótikus-sötét dizájnja. Mintha egy szimpla new yorki pszichopata gyilkosos zsarusorozat három epizódja lenne egybefűzve, ami összeköti őket az egy törvényen kívüli Igazságos János. Van ilyen a filmtörténetben fekete gumiruha és csúcstech kütyük nélkül is, éppen elég.

Ennek a filmnek már nincs is igazán köze A Batmanhez. Tök felesleges az az idióta gumiruha, főleg, hogy a naturalista szemléletnek köszönhetően Bati már úgy össze van verve, mint Bruce Willis Maclaine-ként. Így persze idézőjelek közé kerül a sérthetetlen mesehős mítosza is. Felesleges Joker sminkje is, de az még belefér egy pszichopatánál. Két Arc is le tudta nyomni tök természetesben, öltönyben. De Batman ebben a változatban már végezhetné dolgát a gumiruha helyett akár fehér atlétatrikóban is, mint Maclaine. Vagy szmokingban, mint Bond. A kütyükkel való bénázás amúgy is épp eléggé Bondos. De ha Batman, hát Batman.

De ez az egész nem is lényeges, mert úgyis mindenki arról beszél, hogy ez Heath Ledger utolsó szerepe (Joker). Posztumusz Oscart neki, van ilyen konteszt is. Hát, jó kis karakteralakítás volt, de ezért hadd ne adjanak már Oscart, lécci, pliz. Színész-szakon felvételi gyakorlat egy ilyen, kb. Bale olyan mint volt, nem fejlődött se tovább, se vissza. A Batman: Kezdődik jobban tetszett, mert ott még dolgozott az újdonság ereje.

A pontszám így: 6/10 (Batman-filmek között persze, magasan a legjobb e két Nolan-variáció.)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr89835761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2008.12.22. 15:27:14

sztem is túlértékelt ez a film, túl hosszú és túl sokat akaró... heath alakításánál is bőven találni jobbat idén. az előző rész ütött inkább a hegyi kiképzéssel, a madárijesztővel és liam neesonnal.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.02.17. 18:56:30

Szerintem is jobb a Kezdődik. A realizmust inkább arra lehet ráhúzni, a Sötét Lovag már lazábban kezeli a dolgokat. Kétszer is láttam moziban, hatalmas élmény volt, bár másodjára már nehezebben kapott el. Aztán otthon harmadszorra egyértelművé vált, hogy túl hosszú és semmilyen a felvezetés. De azért a kihallgatószobás jelenettől kezdve nagyon üt :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.02.17. 19:41:39

@VVega: hát, az mondjuk könnyen lehet, a mozi könnyen hozhat egy ilyen filmnél egy-két pontot, én videón néztem.

L'Angelus 2009.07.15. 17:10:17

Ez a szöveg egyértelműen a megszokás, a maradiság elvére épül.

L'Angelus 2009.07.15. 17:32:34

Megdöbbentően szűk látókörű és kicsinyes arroganciával átitatott ez a szöveganyag!

Kezdjük mindjárt az elején: Tim Burton két filmje, bármennyire is belevésődtek a köztudatba, nem valódi Batman-filmek! Csak ezek voltak az első értékelhető verziók. Ami a Batman-legenda valódi lényegéből beszűrődött, az:

- a nyomasztó thriller-hangulat, méltóságteljes gótikus épületstílussal
- Joker kialakulásának ábrázolása
- a negatív szereplők energia-ráfordítása szerepükre

Joel Schumacher két filmje pedig a millenium tájéki legnagyobb mocsokságok egyike! Avantgárd óvodává silányította a mítoszt, ahol minden hiteltelen és irreális volt.

Egyszer és mindenkorra tanulja meg a cikk írója: témájától és nyersanyagától függetlenül MINDEN FILMET A VALÓSÁG TESZ MÉRCÉRE!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.07.26. 11:51:13

@L'Angelus: Persze, kommented a széles látókör és a nagyvonalú elegancia mintapéldája, mi? Azt meg végképp nem tudom, mi az, amit kifogásolsz...

L'Angelus 2009.08.08. 15:23:01

... Már letettem róla, hogy érkezhet válasz. De nagyon örülök neki. Többet nem emelem fel a hangomat, ezt megígérem.

Nolannél Gotham valóban lehetne bármelyik korunkbéli megalopolisz. Direkt nem rakott építészeti megkülönböztető jegyeket, két okból.
Egyrészt: a gótikus építészeti stílusnak semmi konkrét szerepe nincs a történetben. Annál több a karaktereknek és az őáltaluk kiválaszott eszközeiknek. Azok meg ok-okozati összefüggően így zajlanának le a valóságban.
Másrészt: nincs fogódzkodó. Nem találunk semmit, ami rábizonyítja, hogy az egész csak fantáziaszülemény. Nem tudunk legyinteni, hogy: "Á, úgyse lesz nagy baj, hisz ez Gotham!" A feszültséget a történések okoznák, és ha nem lóg ki semmi, esély van rá, hogy tényleg összejön.

Hogy Batman miért csinál úgy, mint egy törvényen kívüli Igazságos János, azt egy másik filmben a rendező már kibontotta (Madárijesztővel együtt). Kerek egész volt, amire ráépített egy újabb kerek egészet, ami más problematikáról szól.

Joker sem szimplán egy pszichopata gyilkos. Nincsenek vágytárgyai, így nincs mivel zsarolni. Vakmerő és intelligens, így túl tud járni egy nagyvárosi rendőrség nyomozóinak az eszén. Egy intelligens elme eszmeképet próbál formálni, amit Joker az "an-archia" ("vezető-nélküliség") képében talál meg. Ez motíválja: optimális esetben városméretű zűrzavart teremteni, aztán jól szórakozni rajta.

Batman ruhája pedig nem gumiruha, hanem egy kevlár alapanyagú páncél-prototípus (szintén Begins). "Bati" pedig azért hús-vér ember, mert a Föld hétmilliárd többi lakosa is az. Ha akar valamit, meg kell küzdenie érte, mint bárki másnak. Sérthetetlen mesehősök csak a gyermekek agyában léteznek, átmenetileg.

Joker sminkje része a múltjának. Na, Batman múltját a Begins letudta. Mivel Joker egyenrangú fél Batmannel, a hátterének nincs jelentősége abban, amit el akar érni. Hogy mi motíválja, anélkül is kiderül.

Kétarc persze, hogy elpüfölhetné Jokert (vagy az őt). De ha megkíméli az életét, akkor minek. És minek egy érmével dönti el? Mert lehiggadva elhiszi Jokernek, hogy Rachel halálát nemcsak ő, a "veszett kutya" okozta. Ő csak elfogadta a maffia megbízását és pénzét, plusz kihasznált néhány korrupt zsarut az emberrabláshoz.

Batman abban tényleg hasonlít Bondra, hogy nők veszik körül és high-techn eszközei vannak. Dehát hogy máshogy lehetne eredményesebb a bűnbandák lekapcsolásában, mint a rendőrosztagok? Sehogy: úgy járna, mint az a szegény hasonmása, akit Joker megölt.

Ledger a jelölését mindenképpen megérdemelte: hogy volt-e nála jobb a jelöltek között, azt nem tudom. De én láttam, hogy mi egyik legjobb szinkronszínészünk hogyan interpretálta a hangját, és közel se hozta vissza azt az aprólékos hangkeverést, amit Ledger hónapokig gyakorolt. A való életben teljesen másmilyen volt a hangja. Nem a smink a lényeg: az arcmimikája önmagában mutatni képes, hogy mikor mi jár a figura fejében (pl: ha magyaráz, ha utal valamire, vagy ha zavart, mert valami nem következett be).

A látképpel kapcsolatban még annyit, hogy az nem dísznek vagy tálalási módnak van ott, mint a Star Warsnál. Minél valóságosabbnak ha a látvány, annál súlyosabbá válik ami történik benne. Nem állítom, hogy tökéletes a film, mert olyan nem létezik. De az egyes elemei jól vannak értelmezve és arányolva, és nem gabalyodnak össze. És a figurák nem a végzetre fognak mindent, hanem próbálnak ésszel cselekedni és megoldást találni.

Ha tévedek valamiben vagy csak van jobb magyarázat bármire, figyelek. Mégegyszer köszönöm.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.08. 15:52:47

@L'Angelus: Na ez más. Semmi baj nincs azzal, ha máshogy látod a dolgokat.

Az építészeti stílussal én is pont ugyanezt mondom, nincs az a sötét neogótika (mint a hagyományos részekben), hanem a jellegtelen mai.

Joker szvsz épp azért tökéletesen pszichopata, mert nincsenek indokai. Lehet, hogy intelligens, én mégis kiszámíthatatlannak mondanám. Ebben veszélyes, hiszen egy intelligens ember reakciói kiszámíthatóak.

Bati ruháját azért érezem feleslegesnek, mert Nolan variációjában Gotham már nem Gotham, hanem egy reális város, tehát Batman szuperruhájának sincs értelme.

Nolan új Batmane egyrészt valóban radikálisan szakít sok batman-toposszal, ez jó is, ám rossz is, mert Batman (és a többi szuperhős-sztori) éppen azért olyan, mert toposzai vannak. Batmannek a dark-gothic Gotham, kevlárruha (ok:), a Batmobil, és a többi cucc. Ezeket szvsz nem lehet kihúzni, mert gyakorlatilag a lényeg, az egyedisége tűnik el. Erre utaltam, hogy Batman nem Batman többé, hanem akárki, akár Bruce Willis is. Én így látom, te máshogy, de jó is ez így.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.08. 15:53:53

@efes: A Batman kezdődik nekem jobban tetszett. Az kifejezetten tetszett, írtam róla.

L'Angelus 2009.08.11. 15:20:07

A 3. részt várhatóan 12 hónap múlva kezdik majd forgatni. Ezen kívül semmi sincs fixen lerögzítve. Persze, találgatás, álhír meg photo-shop van már folyamnyi. Hogy mi lehetlesz benne, arról én már úgy kidolgoztam magamnak egy spekulációt vagy fantomképet, csak nem tudom, foglalhatom-e vele a helyet.

L'Angelus 2009.08.12. 12:55:13

Nolan elképzelései szerint nem lesz Batmannek segédje vagy barátnője. A gonoszok között se lesz segédfigura (pl. Harley Quinn) vagy jéghez kötődő. Lesz min. 1 maffiavezér, + min. 1 ismeretlen főgonosz a képregényekből.

Amit innentől írok, az tisztán csak az én kombinálásom:

A 3. rész olyan lesz, mint a Death Note: Batman kilétét próbálják kisakkozni. A Joker által lerombolt épületeket neogótikus stílusban építik újjá (ez jelezhetné, hogy Gotham megváltozott Batman révén). Bruce Wayne üzleti barátságba kerül egy Roman Sionis nevű gazdag, megkeseredett ál-playboyjal, aki titokban egy fekete koponyamaszkot húzva az alvilágot szervezi újjá, és csak Black Masknak hívják. Szövetkezik egy Rupert Thorne nevű maffiabáróval, és összegyűjt mindeféle fejvadászt, akik kellően képzettek a közelharchoz.

Sionis titkon Wayne-t is gyűlöli, de őt azért, mert felvásárolta tönkrement családi cégét. Ahogy Bruce elmondja, milyen magányos, azt javasolja "barátjának", hogy keressen egy elismert pszichoanalitikust: dr. Hugo Stranget. A természetgyógyászatban is jártas orvos rájön, hogy Bruce Wayne talán Batman. Mivel nincs bizonyítéka - és mert ki akarja élvezni a bukását - Sionis nem tárja fel rögtön Wayne titkát.

Közben Sionis, vagyis közvetve Wayne cégénél egy számítástechnikai szakember szintén érdeklődik Batman kiléte iránt: dr. Edward Nashton Nygma. Miután sikerül kellő tőkéhez juttatnia magát, magánvállalkozásba kezd, és felajánlja a rendőrségnek, hogy segít kézre keríteni Batmant. Titkon kihívja őt, és különféle enigmákkal terelgeti magához.

Mire Batman rájön, kicsoda Black Mask, már késő. Sionis ráküldi a fejvadászokat az otthonára, hogy fosszák ki, illetőleg derítsék fel Batman búvóhelyét. Miután ezt a Batpoddal együtt tönkretették, az épp távollévő Batmant Nygma csapdába csalja, és nyilvánosan letépik a maszkját. Miután kitör a csapdából, Bruce köpenyét átlövik, s szégyenteljes menekülés közben csonttörést szenved el. Inasa, Alfred el akarja menekíteni, de Bruce elküldi, mondván, hogy többé már nincs értelme.

A sebesült férfi a városi kórházba kerül, kastélyára és cégére Sionis teszi rá a kezét. Megöli korábbi szövetségesét Thornt, az utcákon pedig elszabadul a bűnözés. Mikor Bruce-t megtámadják, elszállítatja a nyomorék harcost egy titkos címre. Elmondja, hogyha a rendőrség és a város megbízására segít helyreállítani a közbiztonságot, bizonyítékok hiányában felmentik a gyilkosság vádja alól, és Alfred is tisztázva lesz a bűnrészesség kérdésében. Közben a lassan újra talpra álló Bruce-nak a Fox által vezetett szakemberei titkon elkészítenek egy új, áramvonalasabb Batmobilt. Vagyis korábbi szövetségesei mellette lesznek, ahogy lassan újra talpra áll, miközben ellenfelei és a város halottnak hiszi.


Persze, ez csak egy elmélet.

L'Angelus 2009.08.24. 11:20:38

Gordon nevét kihagytam.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.13. 13:20:24

"Bati ruháját azért érezem feleslegesnek, mert Nolan variációjában Gotham már nem Gotham, hanem egy reális város, tehát Batman szuperruhájának sincs értelme.
"

Batman öltözete páncél és jelkép is, nyilván megtehetné hogy símaszkban és kerámiabetétes golyóálló mellényben rohangál, de akkor nem tudná felépíteni azt a legendát, amitől félnek a rosszak.

Persze, hogy az igazi életben a valódi nehézsúlyú bűnözők röhögőgörcsöt kapnának egy denevérbe öltözött kommandóstól, de a filmnek valahogyan sikerül elhitetnie, hogy nem, és ez a lényeg. Joker "ördögi" terveiről is nyilvánvaló, hogy a valóságban valószínűleg az első fázisig se jutnának el, túl sok egymásra épülő részletnek kellene működnie, nulla hibatűréssel.

A film szerintem nagyon jó, bár a hajórobbantós moralizálást a sittes négerrel kihagytam volna, meg Batman torokhangú hörgése és fintorai is elég bénák szvsz. A Begins jobban tetszett, mert az eredettörténetek mindig sokkal érdekesebbek, és a film azt eddig példátla részletességgel mutatta be.
süti beállítások módosítása