asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Futottak még, áprilisban

2009.04.29. 20:20 efes

Hősök, 3. évad (Heroes), 2008-09 - Egy üveg borral, két részletben ledarálva a 13-25-ik rész mondjuk, elcsúszott. Sokan méltatlankodnak, sőt mit több, kiakadnak, szerintem csupán sokat vártak, és/vagy el vannak kényeztetve. Amúgy szerintem hülye az, aki az ilyesmi szuperhősös-mentsükmeges mesefilmben értelmet keres, logikát meg aztán végképp: mi logikus van abban, hogy valakinek emberfeletti képességei vannak? Miért éppen neki, és miért olyan? És miért vannak ennyien? Meg ilyenek, de már az elejétől kezdve felvetődhettek ezek a kérdések. Ez az évad amúgy nem volt annyira unalmas, én pl. az alakváltós cuccost kifejezetten szórakoztatónak találtam, aztán hogy Parkmanból az jött ki a végén, ami, hát, pff. És akkor mi van? Elvégre mentálisban nyomul a csávó... Amúgy ebből a fikázós alapállásból neki lehetett volna menni a sorozatnak már az elején is. Már az első résztől kezdve, több szempontból is (plagizálás, erőltetett cselekménybonyolítás, termékkapcsolások, stb.) "gyanús" a sorozat, így szerintem ennek megfelelően kell nézni. Én így néztem, és semmi különösebb bajom nem volt a harmadik évaddal (sem). Helyükön kell kezelni a dolgokat: 7/10.

Aljas utcák (Mean Streets), 1973 - Scorsese eme korai munkáját sokan félreértik, mivel hiába várják tőle a későbbi filmek brutalitását, vagy éppen gazdag történetszövését. Ebben a nagyrészt önéletrajzi ihletésű filmben csupán emlékképek laza skicceit látjuk a new yorki Little Italy mindennapjaiból, ahol Scorsese is töltötte ifjúkorát. A film indíttatásában inkább kötődik bizonyos francia és cseh újhullámos filmekhez, mint mondjuk a későbbi Nagymenőkhöz és hasonlókhoz, bár a Taxisofőr előtanulmányaként azért könnyen felfogható. Harvey Keitel a főszerepben és Robert De Niro az őrült Johnny Boy mellékszerepében azért rendesen odateszi magát, miattuk érdemes megnézni a filmet, amit azért azóta sokan, sokszor leköröztek (pl. Maffiózók, de tényleg hosszú a sor...). A film így kissé porosnak tűnik, de ettől még alapmű a gengszteres topikban: 7/10.

A Richard Nixon-merénylet (The Assassination of Richard Nixon), 2004 - Alaposan kivesézték ezt a filmet anno,mint  itt pl. Vinogradov, amihez sokat, vele alapvetően egyetértve, hozzátenni nem tudok. Sean Penn (a többek közt Alphonso Cuarón és Leonardo Di Caprio produceri bábáskodásával) megrázó figurát varázsolt Travis Bickle és Willy Loman összegyúrásával a világ által kiközösített, ezért a világ ellen forduló, ám eredendően jó szándékú kisemberből, Samuel Bicke-ből. A pazar színészi alakítás (szegény Kaszás Attila milyen jó hangja volt Pennek!) mellett hibátlan a rendezés is (Niels Mueller), pontos a ritmus, drámai ívet húz a film a végén katartikus összeomlással. Asanisimasa pontjai: 8/10.

Bicska (Jacknife), 1989 - Robert De Niro leggyengébb filmjének is tartják sokan ezt a filmet, pedig nem annyira rémes (mint jónéhány utána következő...). Valamiféle Szarvasvadász-utánérzés a film, vietnami posztraumatikus hatásokkal operáló melodráma, egy kövér Ed Harrisszel és pályája csúcsán lévő De Niróval. A zenéje mondjuk szörnyű, a magyar változat szinkronja is hasonlóképp, az eleje is lassú és unalmas, mint egy Hallmark-tucatlónyál, de a csúnya szavakkal telezsúfolt, szerintem vicces dialógok és a közepe végén kicsit begyűrűző thrilleres borzongás azért meglendíti a filmet. Már kérdés, hogy addig ki kell várni, valamint a Szarvasvadász azért egy baromi jó film. Az asanisimasa ötpertíz, azaz 5/10-re értékeli ezt a produkciót.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr131051467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.04.30. 10:20:01

OFF

wow, te 9 éve blogolsz? hatalmas riszpekt :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.30. 11:15:05

@VVega: Dehogy...:) Kb. 3-4 éve blogolok, de a korábbi próbálkozások (ilyen irodalmi kísérletek, de volt fotóblog is) az érdektelenség hamvába haltak. Ezt az asanisimasa filmblogot pedig tavaly november végén indítottam. Viszont filmekről már régóta írok, főleg a port.hu-ra, és ide belepakoltam visszadátumozva a régi írásokat is. Elvégre ez egy napló, nemdebár. De ez a blog aktívan december eleje óta működik.

nyuszisz 2009.04.30. 21:48:16

9 év hatalmas munka :) a 3-4 is.
A Heroes meg tényleg egy kellemes kikapcsolódás, és a szidalmak ellenére sincs túl sok jobb nála a jelenleg futók között.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.04.30. 22:33:12

@efes: lényeg a lényeg. 9 éve írogatsz. Az meg sok :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.05.01. 12:40:57

A Hósök harmadik évada számomra nem volt jó. A kezdet még bizakodásra adott okot, de végül átment valami nagy hülyeségbe.
Legalább Te örülsz, hogy lesz negyedik évad:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.01. 13:21:02

@koimbra: hogy örülök, az azért erős túlzás, mondjuk azt, erős vállrándítással, hogy: felőlem! Én nem várok semmit, így valszeg csalódni sem fogok.
süti beállítások módosítása