asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A birkózó magányossága (A pankrátor - The Wrestler, 2008)

2009.05.28. 03:23 efes

Az intellektuális kultuszrendező Darren Aronofsky egy pankrátor végnapjairól forgatta legújabb filmjét. Nem egy igazi bunyósról, akit valódi, súlyos pofonok zúznak, hanem amolyan műmájer amerikai csihipuhi bohócról. Aronofsky ezzel a tőle nem megszokott témájú filmmel ezúttal a Küzdő Ember freskóját festette meg.

Mit akar Aronofsky?
Jó filmet csinálni, ezt akar Aronofsky, ami sikerült is neki. Méghozzá annyira, hogy a Pankrátor lazán veri (nálam) az összes többi, az év elején induló nagyágyút, A szabadság útjait (Sam Mendes) és a Benjamin Buttont (David Fincher), egyedül talán csak az indiai okostóbiásról készült film (Gettó milliomos - Danny Boyle) veszi fel vele a versenyt, de ez utóbbi is csak furcsaságban. Amúgy Aronofsky maga is fura egy pasas. A fekete-fehér, kabbalisztikus, számmisztikás, utópikus Pi című sci-fi után megcsinálta az egyik legbrutálisabb drogfilmet a filmtörténetben (Rekviem egy álomért), majd bármiféle zökkenő nélkül rittyentett egy olyan lila, álbölcselkedő megagiccset, hogy a fal adta a másikat (A Forrás). Ahogy a hajdani tüzérek szokták mondani, az első lövés túl rövid, a második túl hosszú, akkor a harmadik lesz a telitalálat. Nos, a Pankátor nagyon közelre csapódott be...

Mi is ez a wrestling, avagy pankráció?
A pankráció a birkózás egy ága, melyben a küzdő felek látványos külsőségek között verekednek, illetve egyfajta előadóművészet, ahol a résztvevők egy olyan műsort hoznak létre, mely egy küzdősport jellegű meccset szimulál. Jellemzőek a különböző ütések, dobások, ugrások és feszítések, melyek a klasszikus birkózáson kívül különböző harcművészetekből származnak. A kűzdőfelek úgy teszik a meccseket még izgalmasabbá, hogy különböző, más sportágtól átvett ruhát, vagy egyéb kiegészítőt (láncot, maszkot, palástot, sőt van, hogy gitárt) viselnek. A pankráció szimulált harc, olyan értelemben, hogy az eredmények előre megbeszéltek, az ellenfélre gyakorolt hatásuk eltúlzott. A wrestlingshow-kat inkább szokásos a szórakoztatóipar részeként egyfajta előadásként vagy színjátékként értelmezni, mint sporteseményként.

Egy hős lassú hanyatlása
Darren Aronofsky "A Kos" becenevű végzetesen idősödő pankrátor (Mickey Rourke) figurájának felmutatásával egyszerre ásott ennek az igazi, hamisítatlan amerikai szórakoztatóipari műfajnak, a mélyére és alkotta meg egy szintén tipikus hőstípusnak, a "Küzdőnek" jellemrajzát. "A Kos" harcos, aki még a halállal is dacolt, ha úgy alakul, még a falnak is nekimegy, ahogy neve is jelzi. (Úgy tűnik, Aronofsky hosszabb távra eljegyezte magát a hős archetípusainak boncolgatásával, ui. következő filmje is hasonló témában készül, Brad Pittel és Mark Wahlberggel.) Persze, a Kos messze nem olyan idealizált hős, mint például volt korábbi kollégája, a Sylvester Stallone által teremtett ikonikus Rocky. A Kos tulajdonképpen egy lúzer, még ha nagy király volt is a nyolcvanas években, amikor még a Gun's&Roses meg az AC/DC tolta a rakkendrollt. Mára egy benga nagy lakókocsi jutott neki, amilyenekből álló parkokban lakik az amerikai társadalom alja. Elfogódottan dörmögve köszöni meg, ha kéthetente rátalál egy hajdani rajongója és autogramot kér tőle. Éppen ellentétes utat jár be, mint Rocky: a Kos lefelé tart. A hétvégénkénti koszlott külvárosi tornatermekben rendezett wrestling-showkon még ő a sztár, egészen addig, míg be nem üt a szívroham. Egyszem lányával (Evan Rachel Wood) nincs semmilyen kapcsolata, a legjobb barátja Cassidy, a gogotáncosnő (Marisa Tomei), naponta záróráig.

Pátoszmentes laudáció a Hősnek
Aronofsky megejtően szikár naturalizmussal és az idealizmus teljes hiányával ábrázolja a negyedrangú pankrátorshowk bajolin-, láb- és izzadságszagú öltözőit, illegális üzelmeit, ahol a muszklinövesztő és -karbantartó szereket adják-veszik, azokat a pitiáner módon ötletes trükköket, amelyekkel e szórakoztatóipari szakmunkások "megvásárolják" a közönség figyelmét, pillanatnyi szeretetét. E szemétdombon kakas a Kos, akinek mélyen emberi sorstragédiája filmen, s főleg amerikai filmen ritkán átélhető katarzissal ajándékozza meg/döbbenti le a nézőt. Küzdelem, fájdalom, szerelem és szenvedély ízléses mértéktartással, szikáran és keményen. Igazi, jó értelemben szentimentális mozi ez a hagyományosan "férfias" értékekről és gyarlóságokról. A mára sármőrből fasírtképű terminátorrá vált Mickey Rourke pedig alakításáért vitán felül megérdemelte volna az Oscar díjat.
Az asanisimasa szerint: (8/10)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr68924559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2009.05.28. 09:43:12

Hm, úgy tűnik az előző valamiért nem ment át. Akkor még 1x:
Nagyon vártam ezt a filmet, és nagyok voltam az elvárásaim is, és láss csodát: a Pankrátor még annál is jobb, mint gondoltam. Nálam ez 10/10, és még a Gran Torino-t is lepofozta az év eddigi legjobbja pozícióból.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.28. 09:53:39

@kaamir: Na a Gran Torinot azért nem! Az nekem többről szólt, mint ez az amúgy tényleg erős és megható, de mégiscsak személyes sztori. Nálam csak! ezért 8.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.05.31. 13:51:15

Nekem csak 6-os, nem ájultam el tőle, sokszor vontatottnak éreztem. De legalább utánanéztem a pankrációnak és megtudtam, hogy ez egy kamu sport:)
süti beállítások módosítása