asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Az első hó (A jóslat, Mark Fergus, 2007)

2009.06.08. 20:24 efes

Mark Fergus eddigi legnagyobb tette az volt, hogy benne volt a szerintem (a Batman: Kezdődik mellett) legjobb szuperhősös film, a Vasember forgatókönyvíró csapatában. Emellett csak másodrendű, hogy megírta és megrendezte ezt A jóslat című filmet, ami se nem túl rossz, se nem túl jó ahhoz, hogy fennmaradjon az emlékezet rostáján.

Az egész film ötlete szerintem Jonathan Glazer zseniális Radiohead-klipjén alapul. Igen, a főszerepben Kovács Lajost látjuk.

A Jóslatban egy megfelelően nyegle, gátlástalan, simabeszédű ügynök (Guy Pierce) száguld a kietlen új-mexikói sivatag néptelen országútján a végzete felé, amit egy útmenti vándorjós jövendölt meg neki. A jóslat lényege, hogy fasza minden, amíg le nem hull az első hó (hogy értsük, miért ez a film eredeti címe: Első hó). A film látszólag roadmovie, valójában azonban egy belső fejlődésfilm, amelyben egy beszarisága ellenére alapvetően felelőtlen ember ráébred a tettei súlyára, miközben emberi és szakmai kapcsolatainak is megérzi valódi súlyát.

A hangsúlyosan ingerszegény környezetben kénytelenek vagyunk Jimbora, a Guy Pierce által érzékletesen alakított figurára, annak tulajdonképpen pitiáner, közönséges gondjai így tudnak filmes témává válni - azokat egy városi környezetben talán észre sem vennénk. Piti seftelés, majd lebukás, amikor is Jimbo a rendőrök első ráijesztésére alaposan bemószerolja társát, gyerekkori legjobb haverját. A haver börtönbe vonul, míg Jimbo közepesen sikeres üzletember lesz. Mikor azonban a haver szabadul, megkeresi Jimbót - erre vonatkozik a jóslat.

Fergus filmje mondjuk, thriller, a finálé megoldása ráadásul eléggé közhelymentes egy ilyen néhány szereplős filmben, amíg azonban odáig eljutunk, többször elunhatjuk az egészet. Jimbo figurája egyáltalán nem kelt bennünk részvétet, ez pedig jó lenne, hiszen drukkolnunk kell valakinek, a haver nem tűnik fel a végéig, a munkahelyi haver ugyanolyan érdektelen bizniszmen-fazon (William Fichter - pl. Szökés), a csaja helyes, de szintén tök átlag (Piper Perabo). Szóval kimért ritmusú para-szuszpenzió Hitchcock-módra, csak éppen a szereplők súlytalanok kissé, mintha egy MLM-ügynök pszichoanalízisét kellene végigkövetnünk. Nem egy ördöglakat, na. Fergus nem vét különösebb hibát a filmben, csupán uncsi. Amolyan tipikus egynek elmegy-mozi, az asanisimasa 6/10-re értékeli ezt a filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr881172317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása