asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Poroló 4. - Tokiói történet, 1953

2009.06.10. 09:52 efes

Ozu Yasujiro (1903-1963) talán leghíresebb, legtöbbet elemzett és hivatkozott filmjét talán nem is kellene leporolni, hiszen úgy ahogy van, örök érték. A Tokyo Monogatari olyan mint a zen-buddhista templomok sokszáz éves csendje, amit mindig ugyanabban a napszakban borzol a szerzetesek mormogása, mint a súlyos bronzharangokat lepő finom por, mint a mozdulatlan, megállt idő, ami Buddha mosolyában rejtőzik.

A film szerkezete tökéletesen mintázza az élet örök körforgását, az ellentétek egymásból fakadó és egymást kiegészítő univerzumát a teljességben. Az élet és halál, az öreg és fiatal, az új és a régi, az elembertelenedett és az mélyen emberi, a város és a falu, a férfi és a nő, a tétlen cselekvés és a kapkodó semmittevés filmje ez. A kamera mozdulatlan, a japán hagyománynak megfelelő, földön ülő nézőpontja tárgyilagos távolságtartással ábrázolja a modern japán (és nem csak japán!) társadalom keresztmetszetét. Ozu nem ítélkezik, nem sugall, csupán ábrázol, ám azt pontosan és a dolgok legmélyére látón teszi.

A néhány mondatban elmesélhető történet egy nyugati alkotónál nem igényelne majdnem két és fél órát, Ozunál azonban ez alkalmat ad a dolgok lényegében való elmélyüléshez, a meditációra, melybe az értő és azonos hullámhosszon rezgő néző is bekapcsolódhat. Így a film egyszere adhat semmivel össze nem hasonlítható élményt, de kínkeserves unalmat is a nézőnek, ami tökéletesen megfelel az egész film által hordozott ellentétek örök körforgásaként jellemzett átfogó gondolatnak. Így akár elfogadjuk és belemegyünk Ozu filmjébe, akár elutasítjuk azt, mindenképpen Ozu szellemiségének megfelelően viselkedünk, hiszen a film úgy hat ránk, ahogy a filmben a dolgok hatnak a film szereplőire. Ozu zseni. A film 10/10 az asanisimasa szerint is, még mindig és mindig is.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr871176191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása