asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Lost - 5-ik évad

2009.06.20. 15:21 efes

(Lesznek kisebb spoilerek.)

Egyáltalán nem volt olyan könnyű végigpörgetni Locke bácsi és haverjai, no meg ellenségei történetének ötödik fejezetét, mint azt a sokmilliós rajongói massza hirdeti, bár ez a nyögvenyelés nálam már áll talán a harmadik szezon óta. De valahogy annyi mindig van benne, hogy végignézzem és a végére mindig fejbe is nyom valami szétpörgetetten agyafúrt fináléval. Nincs ez másként a Lost mostani - valamelyik magyar tévén (AXN) még futó - ötödik felvonással sem.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy J.J. Abrams nevével fémjelzett, de nyilván egy masszív alkotói gárda által kreált sorozat a szárnyaló fantázia és a forgatókönyvíró-sztrájk által végzetesen széjjelcincált történetszálaiból néhány úgy elszállt, hogy azok a büdös életben nem lesznek rendesen elvarrva; néhány meg úgy összebogozódott, hogy azt a bogot Abrams még Nagy Sándor segítségével sem vágja át. Ezeket legjobban onnan lehet felismerni, hogy megjelenik egy új, minden eddiginál titokzatosabb karakter, aztán még egy, majd még egy. A végén már annyian játszanak ebben a sziget-projektben, hogy már azt nehéz elhinni, hogy ha valamiről ennyien tudnak, az hogy maradhat titok. Ugyanaz a betegség, mint a Heroes esetében: ott is lassan több a hős, mint a normális ember.

Én egészen a nyolcadik részig gondolkodtam, hogy mindek nézem ezt a baromságot, akik a szigeten vannak, ide-oda ugrálnak az időben, ráadásul percenként, mások meg a "normál" világban tucat-akciófilmes klisékkel és némi melodrámával, ám meglehetősen fáradtan bonyolított cselekménnyel untattak halálra, persze az adott rész végére mindig adódott valami olyan csavar, hogy csak betettem a következő részt. Aztán végre Locke bácsi visszaforgatta azt a kurva kereket, amit Ben az előző évad fináléjában eltekert - ez okozta az időugrálást. Ettől kezdve végre beindult a sorozat, gyakorlatilag mindenki újra a szigeten van, olyan mint régen. De miért kellett erre 7 részt várni?!

Ettől kezdve viszont folyamatos a karfaszorongatás, csavaros a mozi, kapkodjuk a fejünket. Tényleg nem mindig tudni, ki kivel van, Ben is kavar rendesen, Locke meghal párszor, de azért ő lesz a führer, sőt, talán még arra is fény derül, ki a sziget főnöke. Fontos szerepe van Sawyernek, Milesnak, Jacknek, Danielnek a csajok azonban - az évadban többször is kulcsszerepet játszó Juliet kivételével - mintha háttérbe szorulnának, több, régen viszonylag mellékes figura pedig előrébb lépett. A teljesen értelmetlenül közbeiktatott 13 és feledik, összefoglaló rész picit megakasztja ugyan a sztori sodrását, de a DVD-n simán tovább kell léptetni, semmi lényeges nincs benne. Viszont az évad fináléja túlzás nélkül apokaliptikus, közkeletű kifejezéssel élve: odabasz, hogy a fal adja a másikat. Főleg úgy, hogy tudjuk, jön az utolsó, a hatodik évad!

A Lost még így, a kezdeti téblábolás ellenére is az egyik legfantáziadúsabb, legkülönlegesebb és legrejtélyesebb sorozatok egyike. A karakterépítés azonban kissé felületesebb lett a cselekményszervezés javára, a régi karakterek saját, eddig megrajzolt skatulyáikba vannak szorítva, az újakról egy-két dolognál többet nem tudunk meg, ezért különösen zavaró a sziget urának, Jacobnak, a rejtélyes örökifjú Richard Alpertnek és Daniel anyjának, Eloise-nak a kétdimenziós alakja, ahhoz képest pedig főleg, hogy az ötödik évad fő rejtélyeit - Locke mellett - ők jelentik. A sorozat elején komolynak szánt, markáns felhangokat hordozó, ám mostanra azért mindenképpen viccessé híguló fatalista vulgárfilozofálás sem a poztitív megítélést segíti, azonban: amikor megszólal az a mára már filmzenei közhellyé vált hajlított vonóshang, mindenki előrébb hajol a székében, amikor már szinte mindent tudunk a szigetről, még mindig nem tudjuk, mi az a kőláb a parton, és egyáltalán, mit keresnek ott végül is a Dharmások és a Többiek, de ami a legfontosabb, kicsoda Jacob? (És még Locke bácsi fura életminőségváltozásait nem is boncoltuk...) Asanisimasa ezek ellenére, az utolsó 6 rész feszültségének és az apokaliptikus finálénak köszönhetően 7/10-re értékeli ezt az évadot.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr251197061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drout 2009.06.20. 21:55:28

Hol lehet elolvasni röviden mik történtek? az első évadot megnéztem, a másodikat elkezdtem, de nekem erre nincs időm... a sztori érdekelne

tüske · http://ketertelmu.blog.hu 2009.06.20. 22:14:12

Ülj le fiam, egyes. Ezt nézni kell, nem olvasni. Ellentétben Asimovval :-)
Ha semmilyen más sorozatot nem nézel, ebbe akkor is érdemes időt fektetni.

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.06.20. 22:26:08

@tüske:
Pedig ezzel én is úgy voltam, hogy megnéztem az első két évadot, mert kicseszett jó a rendezés, meg a karakterek, de aztán berágtam, mert úgy éreztem, a bolondját járatják velem.

Szóval a második évad vége volt az a pont, amíg elhittem, hogy van sztori, csak direkt nagyon zavaros, hogy annál jobb legyen amikor kiderül. De aztán úgy felhúztam magam, hogy nyilvánvaló, hogy a sorozat alkotói se tudják, mi történik a szigeten, hogy még a spoilerfigyelmeztetés ellenére is elolvastam a posztot... és megerősítve érzem magam a véleményemben. :)

Ha valaki egyszer végignézte a hatodik évadot, és úgy véli, mégis van értelme a sztorinak, szóljon, és megnézem az összes rész elején található összefoglalót. Azt hiszem minden lényeges dolgot megtudnék, és még sok időmbe sem kerülne. :)

És nem, nem szoktam előre elolvasni a spoilereket, a könyvek végére sem lapozok olvasás közben, de ez a sorozat eljátsszotta nálam az esélyeit. :)

Thrasher 2009.06.20. 22:28:51

nincs értelme
ne nézzétek meg

everyonegetsshot 2009.06.21. 00:03:29

és mi köze jj abramsnek az ötödik évadhoz (meg az elsőn kívül bármelyikhez)?

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.06.21. 08:39:28

Mondjuk én attól kezdve utálom, hogy a retekklub elkezdte a rejtélyes reklámját terjeszteni. Aztán muszájból belenéztem (párom ragaszkodott hozzá, hogy nézze) és pár rész után unalmasabbnak találtam, mint az Isaurát.
Ezután kiderült a sorozat végén, hogy nem derült ki semmi, így a második éveadot már nem kellett néznem. Röviden összefoglalva: SZVSZ az egyik legnézhetetlenebb sorozat, ami valaha képernyőre került.

ToMorgan 2009.06.21. 09:20:00

Én végignéztem az összes évad összes részét (a legtöbbet természetesen melóhelyen, munkaidőben :D).
Sajnos tényleg vannak gyengébb részek, valamikor kicsit unalomba hajlik a sztori, de valóban folyamatosan fenntartják az ember figyelmét valamilyen váratlan fordulattal. Néhány rész meg egyszerüen zseniális, mikor vége csak bámulok magam elé, hogy akkor most ez hogyan...???

A ledven 3 sorozatom között tuti helye van a LOST-nak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.21. 09:22:55

@everyonegetsshot: Csupán ennyi: "A sorozat megteremtésének gondolata 2004 januárjában fogant meg, amikor is Lloyd Braun – aki ez időben az ABC televíziótársaság szórakoztató műsorokért felelős elnöke volt – benyújtotta igényét egy olyan televíziós sorozat iránt, ami a Számkivetett, az Alkonyzóna, A legyek ura, és népszerű valóságshow, a Survivor ötvözeteként jellemezhető. (...) J.J. Abrams, az Alias című sorozat alkotója kapta a pilot teljes újraírásának feladatát. Bár eleinte habozott, hamar megtetszett neki a sorozat ötlete, amikor megtudta, hogy ez nem csupán egy lakatlan szigeten játszódó túlélődráma, hanem sokkal több annál: különböző sci-fi elemek kombinációja is, ami egy misztikus hátteret ad a sztorinak. J.J. felvette a kapcsolatot Damon Lindelof íróval, aki ekkor a Bostoni halottkémeken dolgozott, majd összefogva vele, kialakította a sorozat stílusjegyeit, karaktereit, főbb momentumait. Gondolataikat egy tizenöt oldalas vázlatban összegezték, amit azonnal leadtak a csatornának. Meglepetésükre már másnap megkapták a nagy hírt: az ABC a vázlat alapján berendelte a nyitóepizódot." (hu.wikipedia.org/wiki/Lost)

Tehát: JJ Abrams találta ki. Azonkívül, hogy végig ő a sorozat executive producere (tehát a gyártást felügyelő producer kb., a kreatív főnök) tényleg semmi más köze nincs ehhez...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.21. 09:25:00

@Drout: hu.wikipedia.org/wiki/Lost :) De tényleg, miért? Miért nem nézel bele egy-két részbe az első évadból?

imag 2009.06.21. 10:15:30

Mondandó: Hol van? Mikoj jön? Merre indult? Ki tud róla, hogy elment? Mit vitt magával? Ki ment vele? Hányan vannak? Melyik úton mentek? Van nála fegyver? Kinek mondta el, hogy elindult? Többen tudnak róla, vagy csak egy embernek mondta el, hogy jönnek? Hol tűnt el? Ki látta, hogy eltűnt? Rájött már, hogy tudja, hogy eltűnt? Elkapták vagy csak eltévedt? Ki indult a keresésére? Vitt magával valakit aki útközben elhagyhat? Megtalálták és küldenek valakit aki elmesélje nekünk? Vajon találkoznak és elmondják egymásnak, hogy ki-mikor indult és hová? Talált valamit amit sem ő sem mi sem a nézők nem fognak megérteni soha mert nincs is értelme és semmilyen koncepció vagy gondolat nem kutatható fel benne. Miért kellett egy kitűnő témát a Barátok közt színvonalát is alulsöprő filmcsépléssé silányítani?

Thrasher 2009.06.21. 10:19:42

JJ-nek már jóideje semmi köze nincs hozzá
de tényleg
a többiek meg idióták, akik valószínűleg a világ összes sorozatára azt írnák, hogy egyreszarabblettavégéreelbasztáknincsmársemmiértelme, mert az olyan kényelmes kis kommersz nézőpont

imag 2009.06.21. 10:33:14

Nagyon sajnálom, hogy végignéztem két évadot is. Rettenetesen dühös leszek, ha belegondolok, hogy SEMMIT nem prifitáltam belőle. Csak az időmet rabolta, ehelyett nézhettem vagy olvashattam volna valami értelmeset is. Lekoxolom ki-mit szeret, de sajnos én is áldozatául estem ennek a celebrity watch-nak. Mintha 5 éves kislányok báboznának Kennel és Cynthiával vagy ki a koxszal és a saját kis mese fejükből próbálnának kihozni valamit amit a felnőttek leadnának a tv-ben. A fantázia nem a női magazinokon duzzasztott agyú "kreatív" csapat ötletprarádéján születik. A koncepció már a történet szálainak összebogozása előtt létezik és a végkifejlet felé haladva egyre nagyobb valószínűséggel összeáll a kép. Ez a sorozat egy ördöglakat amit a készítője sem tud szétszedni vagy összerakni, csak eladja mert nagyon hasonlít az igazi ördöglakatokra melyeknek van is megoldása.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.21. 10:49:06

@imag: Én pl. kifejezetten szeretek úgy kirándulni (jó, mondjuk itt, a Buda-környéki hegyekben), hogy elindulok mondjuk arra, reggel, és nem tudom hova lyukadok ki mondjuk estére. Régebben a kocsmázást is szerettem így... Szerintem a Lostot is így kell kezelni. Vagy hagyni a francba, hiszen nem kötelező a disznótorozás sem.

Én mondjuk el tudom fogadni, hogy egy sorozatban (főleg, ha annak eredeti alapkoncepciója a rejtély) nem igazán tudják az alkotók, hova fejlődik, merre halad saját sorozatuk. Azonban akkor egy dologra kell nagyon figyelni, hogy ne engedjék a szálakat VÉGZETESEN széjjelfoszlani, mert azt egy idő után tényleg irtó nehéz lesz összefonni újra. Ez a Lostban már többször előjött, ez évadban már 7 rész telet ezzel. Ezt tényleg pofátlanságnak érzem. De mivel senki nincs kényszerítve ebben a projektben való részvételre, ezt érvényesen nehéz Abramsék szemére hányni.

Az, hogy nem profitálsz belőle, az egy másik dolog. Miért kéne egyáltalán mindig, mindenből profitálni? A jelenlegi gazdasági válságot is éppen ennek a "mindig, mindenhol, mindenből, mindennek profitálni kell"-szemléletnek köszönhetjük. Az életben szerintem fontos szerepet kell játszanak a tökéletesen értelmetlen és felesleges dolgok. Mindenben csak az hasznot lesni, az olyan lelketlen és számító attitűdnek tűnik. Van is rá egy szép, és egyáltalán nem pozitív értelmű kifejezésünk: a 'haszonleső'.

imag 2009.06.21. 11:08:23

dear @efes: régebben én is belecsavarogtam a városba, elindulva egy busszal, leszállva 3 megálló múlva, gyalogova egy pár saroknyit majd így tovább. Ez inkább - az általad vázolt kirándulási módhoz hasonlóan - a kötetlen élvezete a világnak. Mely világ igazi, él és - ki tudja - talán valami magasabb röptű koncepció alapján alakult olyanná amilyen. Ennek véletlenszerű élvezete az a profit amit én is keresek. Nem holmi anyagi előny megszerzése, de inkább a harmónia a szerkezeti szépség, az emberi gondolat csodájának élvezete.

Nos ebből a természetes szépségből nem látok írmagot sem ebben a sorozatban. Látok inkább eladhatóságot és felületességet, jó csajokat, klassz hapsikat, sprézett nyakizzadtságot, és titokként előadott sosem oldódó, egyre bogozódó zsákutcákat.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.21. 11:38:02

@imag: na ja, ez nagyjából így is van, de akkor minek fárasztod magad vele? :)

nyuszisz 2009.06.22. 22:06:38

Szerintem ez most a legjobb sorozat, nem éreztem gyengébbnek az 5. évadot, sőt. Tetszik, hogy végül ilyen mitologikus irányba vitték a történetet.

nyuszisz 2009.06.22. 22:08:10

Persze az is benne lehet, hogy egészen más hétről-hétre követni, várni, hogy mi történik a kedvenceinkkel, mint ledarálni az egész évadot dvd-n.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.22. 23:39:37

@nyuszisz: Hát, igen. De én már képtelen vagyok kivárni azt az egy hetet a következő részig... Ráadásul, ha közben kezdek el agyalni, könnyen juthatok olyan következtetésekre, hogy hagyom a francba az egészet. Így, darálva legalább a lendület végigvisz, ha más nem. Bár itt azért nem erről van szó, én még adok esélyt a befejező szériának.
süti beállítások módosítása