asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Utolsó látogatás (Brideshead Revisited, 2008)

2010.01.02. 15:29 efes

Evelyn Waugh vaskos, szövevényes és jelentős időintervallumon átívelő cselekményű regénye 1945-ben jelent meg először, komoly kritikai és közönségsikert aratva, később rádió- és tévésorozat formájában is feldolgozódott, egybehangzó vélekedések szerint a huszadik századi angol irodalom egyik jelentős nagyregénye. (Magyarul eleddig nem olvashattuk.)

Julian Jarrold majdhogynem a lehetetlenre vállalkozott, amikor valamivel több mint két órába próbálta belesűríteni ezt a méreteiben is nagy művet, ehhez mérten az Utolsó látogatás kifejezetten jól sikerült. Nyilvánvalóan fontos cselekményszálak maradtak ki, a regény globális, meglehetősen társadalomkritikus, pontos jellemrajzokkal operáló, fanyar hangulata sem jöhetett át maradéktalanul. Talán a film súlypontja sincs mindig a helyén, ezért is tűnhet talán a rendező felfogása kissé távolságtartónak, azonban az esetleges hiányosságok ellensúlyozásául igényesen fényképezett, pazar kiállítású filmet kapunk, az angol színjátszás színe-javának (Matthew Goode, Ben Whishaw, Emma Thompson, Michael Gambon, Greta Scacchi) intelligens és önazonos alakításai által elővezetve. Az angol közvélekedésben (is) meredek témának számító felsőosztálybéli homo- és biszexualitás sem hatásvadászón provokatív, hanem a maga valóságos, teljes természetességében, magától értetődően jelenik meg. Ugyanúgy, ahogyan e kör életmódját, a menő egyetemeit (Oxford, Cambridge) és a mindennapi élethez való osztálytudatos cinizmusát illetően is meglehetősen sarkos véleményt képvisel a film. Hogy mégsem bír maradandó hatással lenni a nézőre, az részben azért lehet, mert mégiscsak egy alaposan meghúzott adaptáció, másrészt pedig e történet szinte minden egyes figurája, fordulata már ismert lehet más művekből. Ennek ellenére az asanisimasa-index: 7/10. Tisztességes, érdekfeszítő, jó film, azonban különösebb egyéni hangok, ízek, képek nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr611639066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása