asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A doboz (The Box, 2009)

2010.02.14. 13:37 efes

A doboz a Donnie Darko filozófikus tinithrillerjével reményeket keltett Richard Kelly nagyot mondani akaró, de az erőlködésben összedölni látszó filmje, amelyet vélhetően a globális gazdasági válság pattintott ki a rendező fejéből. Persze, ehhez kellett Richard Matheson, az Alkonyzóna című tv-sorozatban egyszer már feldolgozott novellája is, mely a beszédes Gomb, gomb címet viselve adja a film történeti vázát. A film gondosan és meglehetősen erőszakos didaktikával sulykolt üzenete, miszerint minden tettünknek van következménye, illetve ha valahonnan nem várt módon kapunk valamit, az valahonnan hiányozni fog, szerintem egyértelműen arra utal, hogy a gazdasági válság indirekt kirobbantásával vádolt amerikai pénzintézetek, pénzkezelő alapok, értsd: halandók számára felfoghatatlan hatalmasságok "sara". A fausti problematika, miszerint eladjuk-e tiszta lelkünket egymillió dollárért a félarcú Sátánnak (na belőle igazán látványosan hiányzik valami, amit valaki, jelen esetben az a misztikus hatalom, aki a villámokat is irányítja, elvett...), e filmben azonban közhellyé silányul, az ügy valódi -az emberi élet értelmét tárgyaló- dialiektikája elvész az Alkonyzónás-X Aktás misztikumban, illetve feloldódik a televíziós nyereményvetélkedők sekélyes etikájában.

A film szerkezete is széteső, egyes jelenetek mintha celluxszal lennének csak a fősodorhoz ragasztva, míg maga a főáramlat is a végére nemhogy deltává dagadva árad, inkább elszárad és eltűnik valahová, ahol már mi nézők sem tudjuk figyelemmel követni. A félarcú Mefisztofeleszt alakító Frank Langella valóban hordoz magában valami közhelyesen sátánit, de a főszereplő pár, a teljességgel jellegtelen James Marsden és az igen ronda porcelánbabává botoxolt Cameron Diaz semmit nem tesz azért, hogy legalább egy picit érdekessé tegye pokoljárásukat. Szóval, ez A doboz csak egy nagy, misztikus, színes lufi lett, amire elsősorban azért haragszom, mert többnek, bölcsebbnek és jövőbe látóbbnak akar látszani, mint ami: egy erősen középszerű misztikus scifi-thriller, a már említett tévésorozatok színvonalában, mélységében. Asanisimasa szerint 5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr531757136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.02.15. 02:18:41

Ez borzasztóan rossz film volt, már a közepénél hátra kellett szigetelőszalagoznom a szemhéjjamat, hogy el ne aludjak. És a végére meg is bántam, hogy nem aludtam inkább.

kaamir 2010.02.15. 21:29:55

A közepéig még elmegy, de után elszabadul Kelly, és zagyva, intellektuális maszturbálás megy a végéig.
Kezdem azt hinni, h ez a Kelly egyfilmes rendező; a DD-t nagyon eltalálta, azóta meg semmi.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.02.15. 23:42:02

nem szeretem más kommentjét ismételni, de szórol szóra egyetértek Rorschach és kaamir kollega véleményével, illetve csak osztani tudom a kritika nézőpontját is. ez így sajna baromi kevés lett mrKelly.
süti beállítások módosítása