asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Egek ura (Up In The Air, 2009)

2010.02.19. 13:43 efes

A jelek szerint Jason Reitman nem ragadt le a papa szelleménél, és habkönnyű vígjátékok helyett komolyabb fákba vágja inkább fejszéjét. A Juno-val a korai terhesség addig tabunak számító problémáját járta körül, igencsak erős, őszinte hangú film volt, szerette a kritika és a közönség is, jelölték 3 Oscarra is. Az Egek urával erre még rá is tudott duplázni, hogy lesz belőle valami valóságos szobor, meglátjuk.

Látszólag egy átlagos és kissé unalmasnak tűnő romantikus filmet látunk az első kockákból, George "Miszter Szexis Ősz Halánték" Clooney pipec öltönyben sármőrködik, ide-odarepked az Államokban, miközben női szívek csavarognak utána. Arra persze rögtön felkapjuk a fejünket, hogy miért utazgathat ő gyakorlatilag soron kívül, első osztályon: az a foglalkozása a Clooney által alakított figurának, Ryannak, hogy kirúgja a kirúgásra ítélt munkavállalókat a munkahelyükről. Gazdasági válság idején hiányszakma a munkaügyi hóhér... Futó kalandok jelentik számára az életet, míg egy decens harmincas, laza nő megállásra készteti. Alex (Vera Farmiga) úgy tűnik, legalább olyan cinikus flegmasággal veszi az életet, mint Ryan, ami a pasinak imponál, de mi nézők ekkor már tudjuk, hogy itt biztos el van ásva valami a nő múltjában/jelenében/jövőjében. Ezzel az üggyel párhuzamosan, Ryan szakmai előmenetelében is támadás alá esik a női nem által, a fiatal, és tapasztalatlanságából adódóan gátlástalanul előretörő Natalie (Anna Kendrick) személyében, aki a férfi egész életművét, munkafilozófiáját készül alapjaiban porrá zúzni.

Tehát, az egy férfi két eset klasszikus alapesete látszik itt felállni, azonban persze, hogy nem így lesz. Nem hiszem, hogy egy ilyen sablonos bájzli kapna Oscar-jelölést, persze, láttunk már ilyet is, nem is egyszer... Reitman és alkotótársai ebből az alapfelállásból azonban egy, még emészthetően didaktikus életvezetési példázatot kreáltak a hagyományos családmodell védelmében, az ebben kételkedők meggyőzésére, valamint a hívők hitének megerősítésére. Nem hibátlan a film, az Alex-Ryan-szál meglehetősen kiszámítható fordulatba kulminál, míg a Natalie-Ryan-szál kissé magára hagyottan lebeg el. Összességében azonban mégis egy tartalmas, ízléses és megható filmet láthatunk: Clooney valóban sármos, emellett jó színész is. Farmiga flegma lazasága is izgalmas, valószínűleg csak engem irritál Kendrick torokhangon artikulált beszédhangja. Mindhármójuk kapott Oscar-jelölést, azért én csak a Clooney-ét tartom jogosnak, a két csaj jó, jó, de azért ezek nem oszkáros alakítások. Reitman is egy újabb figyelemre méltó alkotást kanyarított, így az ő jelölésével sincs gond - versenytársaival (Avatar, Hurt Locker) szemben azonban erős hendikeppel rendelkezik. De amúgy egy jó kis életigenlő, pozitív üzenetű film ez, asanisimasa szerint: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr581767149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2010.02.24. 22:40:12

Vera Farmiga engem meglepett, vagyis Alex. Nem számítottam erre a végkifejletre, nem ismerem ezt a nőtípust.

alex4427 2010.03.16. 23:11:23

Amerikában jön egy kis/nagy gazdasági válság, leépítések - és rögtön készül egy film is.
Ahogy a filmben mondják: a kirúgottat belökik a vízbe, és tessék úszni!
Nálunk a rendszerváltás kezdetén úgy rúgtak ki másfél millió embert, hogy az emberek többsége nem tudott úszni, meg víz sem volt! (De legalább megérte volna az áldozat!) Szóval, téma az lett volna bőven nálunk is!
süti beállítások módosítása