asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A köd (The Mist, 2007)

2010.02.25. 19:13 efes

Mindennél többet mond el e filmről az a tény, hogy úgy néztem meg másodszor, hogy tökéletesen elfelejtettem, hogy már láttam egyszer, még hozzá nem több, mint két éve. Persze, amint az áruházban a vallásos picsa elkezd először nyavajogni, már beugrott, hogy akaratlanul duplázok, de akkor már -lesz, ami lesz- inkább végignéztem. De addig is eltelt legalább 20 perc. Pedig Frank Darabont jó rendező, bizonyítja ezt az, hogy egyik filmje (a szintén Stephen King-írásból készült Remény rabjai) vezeti az imdb 250-es listáját, és egy másik (mondjam, hogy Stephen King?) is elég jól áll (Halálsoron). Valahonnan rémlik ráadásul, hogy magyar származású is... Szóval, abszolút King-specialista a pali, vagyis Feri, de ezt a Ködöt azért picit elszúrta.

Elsősorban, helyenként nyúlik a mozi, mint a rétestészta, gondolhatja legalábbis az, aki a fröcskölő vért akarja látni literszám, és nem bír meglenni öt percig akció nélkül, de Darabont nem is rendezne sosem afféle pornografikusan egyrétű tucathorrort. Logikailag is sántít a film, utalgatnak rá, hogy azok a katonák, de ez ennyiben is marad, a katonák vagy nagy dérrel-dúrral vonulnak a filmben, vagy felakasztják magukat. Elhibázott dolog megmutatni a szörnyet, szörnyeket, az összes ilyen rész felesleges, kivéve talán a legutolsó jelenetet. Sokkal hatásosabb lett volna, ha csak a sűrű köd van, amelyik elnyeli az embereket. Ennyi. Nem kell vér, meg röpködő csúszómászó gagyi izék, főleg nem ilyen nevetséges színvonalú effektekben kivitelezve. Tökéletesen elég az átláthatatlan, sűrű, tejszerű köd, éppen elég para az is.

Sokkal érdekesebb azonban ennél a már megszokott módon, kényszerűségből egybezárt emberek (mint a Halálsoronban és a Remény rabjaiban is) között zajló dráma, mint a kerettörténetként felvázolt szörnysztori. Sőt, mi több, tanulságos is. Hiteles és borzongató, és jól is kidolgozott cselekményszál, ahogyan a vallási fanatikus nő fölébekerekedik az áruházba zárt embercsoportnak. Ebből a szempontból is teljesen felesleges a szörny, elég a baljós köd önmagában, mint 'összetartó' tényező. 

Abszolút formabontó és műfajidegen a film befejezése, ami egyben átemeli a filmet egy másik dimenzióba, érdemes végigülni a hosszas végefőcímet, mert az alatta lévő hangkollázs még nagyban erősíti is a finálé sokkoló hatását. Ez a vég és az idevezető, tömegpszichológiailag is meglehetősen egzakt klausztrofób áruházi őrület önmagában elég egy jó kis földbedöngölő, apokaliptikus látomáshoz, igaz, a King-novellához már így nincs sok köze. Tehát, úgy tűnik, e filmnél Darabont nem igazán tudta eldönetni, mit is akar tulajdonképpen: egy Alienes, Világok háborújás katasztrófa-horrort, vagy egy tömeglélektani igényű, filozofikus post war dreamet, vagy disztópiát. Ez utóbbi nekem tetszene, a nagy baj, hogy az előbbi is benne van a filmben. Asanisimasa szerint ez így: 5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr401790345

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A köd (The Mist) 2010.09.03. 08:38:01

Alapsztori: Rejtélyes köd veszi körül a kisvárost, a köd pedig veszedelmes lényeket rejt. A lakosság egy része a szupermarketben ragad.Húzónév: Frank Darabont rendező / Marcia Gay HardenMűfaj: horrorTrailer ittAmire számítottam: A Stephen King adaptáci...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.02.25. 21:29:41

hűha, én ennél sokkal jobb filmre emlékszem. lehet hogy egy másik feldolgozást láttam, bár az arrogáns hisztis vallási fanatista pulyka az egyezik. az tény h a monszteres rész az nem volt egy iqbajnok dolog.

Gukker 2010.03.03. 17:02:58

Minden szavaddal egyetértek. a Halálsoron és a Remény rabjai után sokkal-sokkal jobb filmet vártam Frank Darabonttól. Nekem hatalmas csalódás volt.

Reactor 2013.03.07. 19:49:47

Én nem értek egyet ezzel a kritikával, főleg úgy nem, hogy igen magas pontszámot kapott a film mindenhol, és néhány mindenszarbankétkanál nolifer trollon kívül senki nem húzza le ok nélkül. A trollokat épp ezért nem is kell emberszámba venni, nekik lételemük az önnön hülyeségük okozta frusztációból fakadó fröcsögés.

Először is, a film a könyv alapján készült. A könyv pedig megmutatja a szörnyeket, részletesen leírja emberi perspektívából, sőt, a könyvben még van két szörny, ami a filmbe már nem került be.
Szarok az effektek, szar a grafika? Oké, akkor most nézd meg pár remekbe szabott szoftver grafikáját is (Mortyr, Heat Episode One, Patriots: A Nation under fire), vagy éppen olyan népszerű alkotásokat, mint Űrgammák, vagy a Pirx kapitány kalandjai. Csak hogy legyen valami közelítő fogalmad arról, hogy mire is mondjuk: "szar". A szörnyek grafikájával abszolút semmi gond nincsen, ahogy az effektekkel sincs. Ez az egyik. A másik meg, hogy a monitor mögül tényleg könnyű kiröhögni a repülő csúszómászokat meg a pókokat, de ha ott tobzódnának a házad körül,telekuláznád az összes gatyád vélhetően.
És végül: Mégis honnan tudod, hogy egy teljesen más dimenzióban kifejlődött teremtmény hogyan néz ki? Láttál már akár egyet is testközelből, hogy ilyen jól tudod, milyennek kéne kinéznie? :DDD Jaj ne szórakozzunk már. Akkor ezekszerint a Terminátor 2 is fújfúj,mert milyen ronda már ahogy a T1000 alakot vált.

A vallási fanatikus idióta nőt és az egész hozzá kapcsolódó baromságot úgy ahogy van,figyelmen kívül hagytam. Egy horrorfilmnek nem az a célja hogy mindenféle ostoba idióta üzenetekkel meg tanulságokkal tömje a nézők fejét, és külön öröm volt, hogy itt meg volt magyarázva, mi is ez a köd, honnan jött, és mik ezek a lények, nemcsak alibizésnek vannak ott. Társadalomkritikus filmnek ott az Állatfarm, a Ködöt hagyjuk meg annak, ami.

A befejezésen is fölösleges vitatkozni, pedig ezen is nyivákol minden második ember hogy jajj de szar. A regény befejezése még rosszabb lett. Másrészt meg, ha azzal végződött volna, hogy a szörnyek és a köd elterjedtek az egész világon, és kiirtják az emberiséget, akkor meg amiatt menne a nyálverés (azzal a különbséggel, hogy abban az esetben actually jogos is lenne).

Kétségtelen, hogy voltak a filmnek gyenge pontjai: a színészi játék esetében, akadt néhány megválaszolatlan kérdés is, de alapjában véve igen jó film. Stephen King bohócos filmje sokkalta rosszab lett, mert az aztán tényleg nemigen követi a regényt.
süti beállítások módosítása