asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Mindenki megvan (Everybody's Fine, 2009)

2010.02.27. 21:44 efes

A Mindenki megvan ugyanabba az "aranykor"-témakörbe tartozik, amibe a tavalyi Bakancslista. Csak amit ott két bölény visz el a hátán, azt itt megoldja egy. Robert De Niro újra élete legjobb alakításaihoz mérhető teljesítményt nyújt a sok virblizés, grimaszolás és hasonló ripacskodások bukásai után, méghozzá úgy, hogy egy olyan figurát alakít, akit eddig még sohasem: egy nagypapát. Frank Goode tiszességes munkában megőszült kábelgyári munkás, aki nyolc hónappal felesége halála után össze szeretné hívni a család szanaszéjjel szóródott tagjait, a négy gyereket az ország négy sarkából. A találkozót azonban az összes gyerek lemondja valamilyen indokkal, így "Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez!" felkiáltással Frank veszi kis gurulós bőröndjét, és meglepetésszerűen sorra veszi gyermekeit. Munkahelyén szerzett tüdőbetegsége miatt repülőn nem utazhat, így marad a vasút és a közút és egy kényelmes, komótos road-movieba kezdünk az Egyesült Államokon keresztül. Az út során Frank rádöbben, hogy eddig semmit nem tudott családjáról, amelyik messze nem az, ami az ő vágyaiban él.

Édesbús, életösszegző, és értelemét kereső mozi ez, melyhez még az érdesebb szívűek is nyugodtan bekészíthetnek néhány papírzsebkendőt, akadnak benne garantáltan torokszorító, megható és szívet melengető pillanatok, melyek alól nem nagyon tudja magát senki kihúzni, hiszen mindenkinek volt/van apja, sőt lehet, hogy maga is az. De Niro pedig valóban remekel benne. Megrendítőan alakítja a tüdőbeteg, kissé már roggyant öregembert, akiben még azért munkál a konokság, de a türelem és figyelem is. Tanúlság is van a végén, amitől természetesen senki nem fog a falnak menni, de egyáltalán nem árt néha ismételni: hívjuk fel, látogassuk meg szüleinket, míg vannak.

Kirk Jones filmje Giuseppe Tornatore 1990-es Mindenki jól van című drámájának remake-je, ott Mastroianni játszotta a gyermekeit összegyűjtő öreg szerepét. Emlékeim szerint az is megható film volt, de ez is az, ebből a szempontból nincs minőségromlás az amerikanizálás által. Ritka kivétel. A Mindenki megvan egy kedves, életigenlő, ízléses és visszafogott feelgood mozi, mely ajánlott fiataloknak, nyugdíjasoknak egyaránt. Az asanisimasa szerint (ha tegnap az Avatarra 7 pont esett, akkor erre minimum) 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr291795780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.02.28. 01:33:08

erre mondjuk meg én dobtam 7est.:) ez csak abból adódik, h engem itt eléggé zavart az, h csak minimálisan bontották ki a karaktereket DeNiro-én kívűl. ha vmi gyengítette az értékét, akkor ez a kvázi kapkodás. De! amit ebben a filmben az öreg leművelt az egészen elképesztő volt számomra - pont azért mert nem annyira rajongtam érte, és ebben az évezredben tényleg nem volt képes jó filmet csinálni. az egész showt ő viszi, eszméletlen jól.

és ami tökéletesen igaz: "akadnak benne garantáltan torokszorító, megható és szívet melengető pillanatok, melyek alól nem nagyon tudja magát senki kihúzni" ez annyira űl, h még nálam is bejött, pedig ez rám nem sűrűn jellemző.;)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.04. 15:27:11

Tegnap láttam, erős film lett, 8-ast megérdemel, szomorú a vége, de ha még azt is el tudta volna érni, hogy mondjuk a könnyezés határán legyek, akkor a 9-es 10-es is meglett volna.
süti beállítások módosítása