asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Éhség (Hunger, 2008)

2010.03.06. 13:14 efes

Az égszínkékszemű hajdani amerikai filmsztárral megegyező nevű feketebőrű videoművész (Steve McQueen) ebben a brutális filmballadában állított emléket az északír terrorista, Bobby Sands halálos éhségsztrájkjának. A szenvedés, az önként vállalt öngyötrés még sohasem jelent meg vásznon ilyen esztétikai minőségben, mint itt, beleértve Mel Gibson Passióját is. A lázadó tiltakozásként ürülékkel bemázolt börtöncella falai, a húgyban és hányásban erjedő ételmaradékok, a fekélyes testű csonttá soványodott éhségsztrájkolók McQueen képein szinte gyönyörűnek látszanak. A film szinte végig a szenvedés és megaláz(tat)ás erősen provokatív képeire épül, szinte alig van párbeszéd a filmben, így nyugodtan fel is foghatjuk Passió 2-nek is, főleg, hogy Mel Gibson produkciós cége áll e film mögött is. A vitákat gerjesztő morális és erkölcsi tartalom, a Passióhoz hasonlatosan, szinte elveszik ebben a szenvedés-pornográfiában, illetve a hatásvadász képeknek köszönhetően erősen sarkítva jelenik meg. Visszafogottabb vizualitással és a politikai, érzelmi és lelki motivációk hátterének alaposabb kidolgozásával, az asanisimasa szerint, lényegesen több lenne ez a film 5/10-nél, így azonban inkább csak a perverz szadisták és mazochisták érdeklődésére számíthat, mint az egészséges, normális emberekére. (Másodközlés, először itt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr651813681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2010.03.06. 13:43:33

"szinte gyönyörű..." - igen, ilyesmire is gondoltam, miközben fegyelmezetten végignéztem. Börtönben játszódó filmek esetében kézenfekvő egy bizonyos hideg, letisztult képi világ, ami látványnak igen esztétikus, de könnyen közhelyessé válhat, ha nincs mögötte elfogadható tartalom. Mint a műfaj(?) kedvelője, egy darabig átadtam magam az élvezetnek, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy átverés, üres hatásvadászat. Maradok a Prófétánál, de ennél még a Hillcoat-féle Ghost of...is jobb.

Senderos 2010.03.06. 15:56:06

nem vagyok szakértő a börtöndrámákban, de a The Escapist-et tudom ajánlani. nem túl összetett a sztori, de non-lineáris narratíva és a rendezés mégis különlegessé teszi. brian cox meg kurvajó.

bog.art 2010.03.06. 18:05:49

hurrá! végre valakinek tetszett az escapist! én is épp azon voltam, hogy összehasonlításként ajánljam - tényleg egyszerű történetecske, de hibátlan az atmoszféra, a fényképezés, a vágónak csillagos ötös, a színészek - nem csak a főszereplők, hanem a lézengő "arcok" is - elképesztően jók! és annak is örülök, hogy végre valaki nem szuperlativuszokban beszél a Hunger-ről - én roppant szégyelltem magam, miután megnéztem, mert imádom a börtöntörténeteket is (a Prófétát nem kihagyni!), a The Trouble-témákat is, de ennél valahogy nem éreztem azt az átütő katarzist, mint néhány - néhol igencsak hatásvadász elemekkel kombináló - ír filmnél. mindenesetre tényleg vitathatatlan érdeme a filmnek a látvány, a hipernaturalizmus és a borzasztóan intenzív színészi jelenlét. nálam kb a 6 és a 7 között van félúton. inkább 7 felé közelít.
süti beállítások módosítása