asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

A szív bajnokai (The Blind Side, 2009)

2010.03.26. 18:01 efes

Vég nélkül lehetne azon agyalni, hogy vajon megérdemelte-e Sandra Bullock ezért a filmért az idei Legjobb Női Főszerepért járó Oscart, vagy esetleg valamelyik vetélytársa jobb volt nála, szerintem a lényeg az, hogy Bullock kaphatott ezért az alakításért Oscart, mint ahogy kaphatott volna bármelyik ezt megelőzőért is. Nem mintha azok olyan egetverően intenzív színészi trüvájok lennének, de azt még a legelfogultabb Bullock-kritikusok is elismerhetik, hogy azért a német származású "szabálytalan" szépség masszívan egyenletes, megbízhatóan jó teljesítményt nyújt, szerepeljen akár romkomban, natúr komédiában, krimiben, thrillerben avagy fajsúlyos drámában, ergo Sandra Bullock jó színésznő, sőt igen jó színésznő. Így az Oscar jogos, és ezért a filmért, vagy csak úgy, mint Scorsese-nek, de jár. Ahogy Halle Berrynek, Reese Witherspoonnak, Gwyneth Paltrownak vagy Hillary Swanknek (kétszer is) járt, mivel ezek a csajok mind körülbelül egy szinten bírják a mesterséget.

Sokkal érdekesebb ennél maga a film, amely a kissé émelyítő A szív bajnokai (nyilván A szív hídjai után szabadon...) címet kapta a magyar keresztségben. Nem ennyire lónyál a film, tekintve, hogy a főszereplő egy benga nagy feka srác, akiből (valós történet alapján!) igazi sztárja lesz az amerikai focinak, ami ugye, nem az a kifejezett kisasszonysport. (vö.: Minden héten háború) tehát az a film alapszituációja, hogy valahol mélyen, lent délen Tennesseeben, ahol 100 polgárból 90 Bushra szavazott, egy jómódú, befolyásos, természetesen fehér és republikánus (nagyjából az ottani fideszes) család sürge nagyasszonya (Bullock) egy pillanatnyi jótékonykodó pillanatában befogad egy hajléktalan fekete fiút, aki ráadásul akkora mint két ruhásszekrény, egymáson. Figyelem: déli, konzervatív fehér családban egy teljes jogú fekete fiú, nem szolgáló, nem kertész, hanem teljes jogú családtag! (Spoiler: Mert az lesz, ugye.) Amerika, imádom! Már akkor könnyeket csalt ez a lapaj nagy ország a szemembe, amikor a vesztett csata után a vesztes gazdag déli fehér fiú szívből és őszintén gratulált a fekete győztesnek... Ilyen csak a filmeken van, olyan filmeken, mint amilyen e cikk tárgya is.

Azonban az igazán fantasztikus az, hogy minden, ami Michael Oherrel e filmben történik, az a tündérmese megtörtént a valóságban. Bullock, az Ohert alakító, hasonló alkatú Quinton Aaron, és a többi színész, John Lee Hancock tényekhez képest mértéktartó rendezésében csak reprodukálja a néhány évvel ezelőtt megtörtént eseményeket. Sportfilm ez, melyből végre még az amerikai focit csak hírből, vagy még úgysem ismerők is megérthetik e kemény játék lényegét, hogy miért van az, amikor a profi bajnokság döntőjét játszák (Super Bowl), akkor gyakorlatilag az Államokban megáll az élet. És életrajzi film is, hiszen egy olyan sztorit ismerhetünk meg, ami valóban utat mutat Michael Oher milliónyi, nehéz sorsú sorstársa számára, s mely alapján átérezhetjük, mennyire gondolja komolyan minden amerikai, legyen bár liberális keleti parti vagy konzervatív déli, hogy szereti a hazáját: ahol ilyen mesék történnek meg, azt az országot csakis szeretni lehet. És most képzeljük el mindezt nálunk, Magyarországon...

Asanisimasa szerint Michael Oher története, mint film, Sandra Bullockkal egyetemben, megér vagy 8/10 pontot, mert jó volt amerikainak lenni, két órára.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr191871139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senderos 2010.03.26. 19:52:46

kicsit többet vártam tőle, de amúgy jó kis film, meg szép az üzenete nagyon. ezt a sztorit tényleg meg kellett filmesíteni, meg kell mutatni az embernek, hogy lehet ilyet is.

annak ellenére hogy dráma, vannak benne azért vígjátékból ismert gagyi karakterek: pl az edző. de a vörös kisgyerektől is már kivoltam.
úgy néztem meg, hogy nem tudtam hogy igaz történet és gondoltam magamban, hogy megint muszáj volt belerakni a filmbe egy rosszcsont, vöröshajú kisgyereket, mert ugye az ilyeneket szeretik az átlagnézők...aztán koppanok a végén, hogy a gyerek tényleg létezik:)

bullock jól játszott, volt pár nagy pillanata, de nem kiáltottam fel a film végén, hogy anyád, oszkárt neki!, de persze lehet, hogy ettől függetlenül megérdemelte.

7/10

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.26. 21:29:27

@Senderos: asszem kinn volt az elején, hogy igaz történet alapján :) én amúgy majdnem kivettem az elején, mert nem szeretem az amerikai focit...:P aztán meg tök jó volt.

bullock nem nagy színész, csak jó.

CYHMK · http://bukottfocistak.blog.hu/ 2010.03.26. 22:09:42

@efes: attól még, hogy igaz történet, simán megfűszerezhetik a sztorit a forgatókönyvírók pár "szerethető karakterrel", nem ritkán látunk ilyet.
ez is tök olyan "fiúk, rakjunk már be a benga csávó mellé egy kiskölyköt, és legyenek ők a legjobb barátok, a nézők tökre kajálnák" volt, szóval ha észrevettem volna a feliratot az elején, akkor is csak a film végi képeknél hittem volna el, hogy a kiskölyök nem kitalált szereplő:)

Senderos 2010.03.26. 22:10:33

@CYHMK: ezt meg én írtam volna, csak elfelejtettem felhasználót váltani:)

Seraphin 2010.03.27. 10:26:07

Érdekes, nekem az írásodból az jött le, hogy végig ironizálsz, az első bekezdéstől az utolsó előttiig arconröhögöd a filmet. Aztán amikor rábökted a 8-ast, meglepődtem.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.27. 10:53:57

@Seraphin: Innen nézve, nehéz nem ambivalens érzésekkel viszonyulni egy ilyen filmhez (egy ilyen országhoz, miközben nálunk dúl a vihar a biliben), de épp azt akartam most ebből kihozni, hogy basszus. Azért -pl. ebből a filmből is- érezni, hogy miért jó amerikaianak lenni. Ami ebből jön, azért tényleg jó lehet, és ezt komolyan gondolom.

Sandra Bullock (és Scorsese) Oscarján már lehet ironizálni, de végül is... :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.27. 10:55:58

@Seraphin: Persze, rá lehet -jó magyar paranoiával- sütni a filmre hogy obamaista kormánypropaganda, hogy még a csökött déli államokban is lám-lám, mik történnek, de hát történnek! :D És ez a lényeg.
süti beállítások módosítása