asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

17.Titanic Filmfesztivál, 2010. - 5.nap, hétfő

2010.04.12. 19:08 efes

Egy ilyen, furcsa filmek furcsa fesztiválján a fesztiválozó már kellően belassulva kóvályog, sokszor már csak a harmadik szemével nézi a filmeket, snittek, címek, nevek és hangok keverednek, a kólának kávéíze van, a kávénak meg gyros. A mai nap pirospozsgás foltos babarózsaszínből indul, aztán fakó-otthonos-barna, majd vörös és sárga, de semmiképpen nem narancs.

Nem félünk a farkastól? (Kdopak by se vlka bál/Who Is Afraid of the Wolf), 2008 - Egy igazi, bájos női filmmel állt elő a jelentős hagyományokkal rendelkező cseh filmművészet, Maria Procházková Piroska és farkas-adaptációja a papa és a mama konfliktusának fényében szólal meg, egy cserfes hatéves rezignált szemszögéből. (Engem kicsit félrevitt a cím, mely alapján én a Piroska-mese Albee Nem félünk a farkastól drámájával mixelődik, de a jelek szerint a rendezőkisasszony másképp gondolta a dolgot...) Procházková verziójában a felnőttek konfliktusa csak egy hétköznapi válás, nem olyan pszicho-horror, mint Albeenál. A kislányt azért eléggé megindítja -érthetően-, ez azonban a filmben üde és vicces asszociációkban nyilvánul meg, újfent bizonyítva, a felnőttek világának legélesebb és legbölcsebb kritikusai mindig a gyerekek. Procházková kedves filmje persze a felnőttekhez szól, kicsit ugyan Enyedi Ildikós hangnemben, de mondom, szórakoztatóan. Az asanisimasa egyfős stábja, a kisebb arány- és ütemtévesztések ellenére is megtapsolta: 7/10 A kislány tényleg tündéri.

35 pohár rum (35 rhums/35 Shots of Rum), 2008 - A fejberúgós cím ellenére ez is egy finom női film, kevésbé bájos, mint az előbbi, inkább olyan csajos, teázgatós, csendes beszélgetős. Claire Denis, aki olyan rendezők mellett tanulta asszisztensként a szakmát, mint Jarmusch, Wenders vagy Rivette, lassú ritmusú, de tökéletes arányokkal rendelkező filmet rendezett, mely egy afro-francia család meglehetősen színes kapcsolati és érzelmi hálóját festi fel, a figyelmet elsősorban az érzelmi és lelki folyamatokra irányítva. Ez a film egyetlen célja, így könnyen belátható az is, hogy a nézők köre is elég markánsan körvonalazódik így. Okos és érzékeny, szép film a tiszta és érdekek nélküli szeretetről. Asanisimasa szerint: 7/10

A bűn serege (L’armée du crime/The Army of Crime), 2009 - Robert Guédiguian filmje olyan örmény, spanyol, lengyel, olasz és magyar származású férfiakról szól, akikre a második világháború vége óta egész Franciaország büszke és saját mártírjainak tekinti. Valós események korrekt és izgalmas feldolgozása ez, egy amúgy formai szempontból semmi különös trüvájt fel nem vonultató, hagyományos eszközökkel operáló történelmi drámában. Az arra érzékenyek viszont jó, ha tudják, a film szereplői közül sokan zsidó származással is bírnak, sőt, horribile dictu, kommunisták, több alkalommal az Internacionálé is megszólal - mégis nekik kell tapsolnunk. Ez van, ezt a békát le kell nyelniük, a franciák ilyenek. Megható és/vagy dühítő film: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr571915570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2010.04.16. 17:15:07

(Nem félünk a farkastól?) Érdekes párhuzamokra ad lehetőséget a Búgócsiga c. orosz film után. Mindkét film főhőse egy kislány, mindkettő storyja a szovjet birodalom szétesése utáni időkben. Az orosz brutálisan jó film. Ez meg olyan csehesen szelíd, kedves!

alex4427 2010.04.17. 09:38:34

@efes: Kivéve a "nagyit"! Isten óvjon minden családot az ilyen NEM tudjuk, de merjük, tesszük típusú tettrekész nagyanyóktól!
süti beállítások módosítása