asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Dot.com (2007)

2010.04.14. 18:47 efes

Egy nyolcszáz éves, festői portugál falucska lakói alaposan összerúgják a port a hatalmas spanyol multival azon, hogy ki használhassa kizárólagosan a nevet: Aguas Altas. A bájosan ironikus, meleg humorú filmből képet kaphatunk arról, hogyan motiválhatja a mai, vidéki Portugáliát az internet és mennyi esélye lehet arrafelé a globalizációnak…

A falu

A nyolcszáz éves Aguas Altas természetesen egy kitalált település, amit a valóságban Dornes-nak hívnak, valóban olyan csodálatos, mint ahogy e filmben is látható. Lombos erdőkkel borított lankás dombok között megbúvó kis tó partján a zegzugos piciny falu, a kötelező ódon templommal, rengeteg virággal és néhány jóravaló, derék emberrel – maga az édenkert, ha az ember azt a zajos, füstös, nyüzsgő civilizációval állítja szembe. Persze, az ittenieket is megcsapta már a modern kor szele, Pedro, a fess fiatal mérnök éppen azért költözött ide, hogy levezényelje a faluhoz vezető közút megépítését. Nem rajta múlik, hogy az út csak nem készül, ezalatt Pedro, tétlenségében, készített egy weboldalt a falunak: www.aguasaltas.com. A falu persze nem ismeri még fel az internet nyújtotta előnyöket, internet is csupán a falu egyetlen kocsmájában van, amit a polgármester üzemeltet. Mégis ennek az ismeretlen „áldásnak” köszönhető, hogy a falu országszerte híressé válik.

A cég

A falu fiktív neve, ’magas’ esetleg ’nyílt’ víz, összecseng egy nagy spanyol cég (természetesen szintén fiktív) ásványvízmárkájával, ez okozza a film konfliktusát. A cég be akarja perelni a falucskát, hogy weblapjának internetes címében bitorolja a cég termékének fenntartott nevet. A cég, a gátlástalan kapitalisták közismert és emblematikus arroganciájával felszólítja a falucskát, ha nem mond le az aguasaltas.com domainnévről, akkor 500 000 eurónyi kártérítés megfizetésére kötelezik. A kis falu lakói azonban nem hunyászkodnak meg, hanem felveszik a harcot a Góliáttal, sőt, nem kicsit arcátlan leleménnyel, még fordítanak is az ügyön: ők tesznek ajánlatot a cégnek, hogy egy tetemesebb összeg fejében korlátozott időre bérbe adják nekik a vitatott nevet, a falu nevét. A cég a faluba küldi csinos, de éppen a kirúgás előtt álló menedzserét, akinek érkezése a női nem iránt meglehetősen fogékony fiatal portugálok körében élénk érdeklődést vált ki.

A mi kis falunk

Az igazat megvallva, nem kell különösebb operatőri teljesítmény e kis falu ízléses és szívet-lelket melengető ábrázolásához, hiszen olyan a fekvése, hangulata és aurája, hogy azt szinte lehetetlen rosszul fényképezni. Miguel Sales Lopez azonban mégis festményszerűen masszív, gyönyörű totálokban csavarja a betonrengetegben élő kritikus szívét, hegyek, erdők, sima vizű tó, barátságosan mosolygó napsütés, mi kell más? Békés, és ha első látásra nem is, valójában azért barátságos emberek lakják e falut, kinek-kinek megvan a saját bogara, de hát az vesse rájuk az első követ, akinek nincs otthon semmi maszek mániája. Girbegurba utcácskák, rengeteg virág, szinte nulla autós forgalom. Idilli környezet ez egy modern Dávid és Góliát-történethez, melynek nem kétséges a kimenetele.

A civil kurázsi diadala

Talán nem meglepetés, hogy e film kapcsán észbe kaptak a valódi falu, Dornes lakói is, és blogban, információban gazdag, saját weblapban csábítják a turistákat csodás, ám ismeretlen lakóhelyükre. Ebben a kampányban tevékeny részt vállal a Pont.com című film rendezője, Luís Galvalo Teles is, akinek filmje valóban felfogható valamiféle kreatív falusi turizmust népszerűsítő reklámfilmnek. Azonban elsősorban mindenképpen egy pontos és találó, kisrealista látlelet ez a globalizálódó gazdaság valódi természetéről, valamint találó karikatúra a mai Portugália (méretében, népességében, kulturáltságában és Európában betöltött státuszában egyaránt Magyarországnak megfelelő ország) vidéki arcáról, a benne rejlő generációs és kulturális ellentétekről, maradiságról és progresszivitásról. Teles szeretetreméltó karaktereket mutat meg, nem elhallgatva a problémásabb dolgokat sem. Szól a lappangó portugál-spanyol nemzeti ellentétről, a széthúzásról és az egyéni érdekek előtérbe helyezéséről a közössel szemben – akár rólunk, magyarokról is beszélhet. Mindezt nagy humánummal teszi, jó adag latinos romantikával, de bölcs humorral vegyíti ezt a tanulságos és igaz, emberi mesét, melyet legjobban valahová a Miért éppen Alaszka című tévésorozat és Jirí Menzel Én kis falumcímű klasszikus alkotása közé lehet elhelyezni. Asanisimasa szerint: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr251921429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása