asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Bölcsőd lesz a koporsód (Cradle 2 the Grave, 2003)

2010.04.24. 10:14 efes

Joel Silver és Andrzej Bartkowiak közös találmánya, a hip-hop kung-fu akciófilm, az Öld meg Rómeót! és a Sebhelyek után változatlan alkotói felállásban és változatlan koncepcióval immár a harmadik opusához érkezett. A sokat próbált és sok sikert aratott producer (Mátrix, Halálos fegyver-sorozat, Drágán add...-sorozat) és az operatőrként nevet, díjakat és elismerést szerzett, akcióban műfajteremtő rendező mellett ismét az ázsiai Jet Li, és ismét a fekete rapper, DMX főszerepel. Bevált a csapat, járt utat a járatlanért el ne hagyd, gyerünk a tutiba! A közvélemény-kutatók, piacfelmérők és egyéb szakemberek nyilván jól felmértek minden felmérhetőt, és közölték a producerrel, túl nagy buktató nincs a láthatáron; az akciófilmek közönsége biztos, a hip-hop, rap, r'n'b és más, kommersz fekete zenék a nagyszámú illegális MP3-letöltés ellenére köszönik szépen, nagyon jól megvannak, és nem sok távolkeleti harcművészetet oktató dojót kellett bezárni érdektelenség miatt az utóbbi néhány tíz évben. A főgonosz szerepére azért leszerződtettek egy általában pozitív szerepeket játszó akciósztárt, Mark Dacascos-t is, biztos, ami biztos. Az említett úr munkásságának jónéhány darabját láthattuk már valamelyik "mocsok-tévén", emellett a műfajra szakosodott videotékák polcain is sanszosan keresgélhetünk tőle valami jó kis B-kategóriás baromságot. Egyszóval, a cél az, hogy egy jól kivezetett, lendületes jobbegyenest vigyünk be a műfaj kedvelőinek szeme közé. A film stábjának minden tagja tapasztalt vén róka szakmájában. A pirotechnikusoktól a kaszkadőrökig, a second unittól a maszkosokig, a világosítóktól magáig, Jet Li-ig mindenki a maximumot nyújtja. Nem rajtuk múlik, hogy a Bölcsőd lesz a koporsód csak egy film lesz az akciófilmek hosszú-hosszú sorában.

Ami hiányzik, az egy nagyon nehéz dolog. Bruce Lee mosolya, és macskaszerű vészjósló vonyítása, Jackie Chan akrobatikus ügyessége és sajátos humora, Ang Lee erőszak- és robbanásszimfóniája, David Fincher misztikus-meglepő dramaturgiája. Vagy Schwarzenegger brutalizmusa, Stallone sallangmentes heroizmusa. Ez a hiányzó valami, Knézy Jenővel szólva, az a bizonyos plusz, ami a mestert a művésztől megkülönbözteti, amit a művész a műhöz hozzátesz, a mester pedig nem. Az öntörvényű, eredeti tehetség.

Ennek hiányában Jet Li ugyan tökéletes harcos, de nem legenda, DMX higanymozgású fekete fenegyerek, de nem lesz belőle akkora "madafakka", mint Ice T., vagy Tupac Shakur, Andrzej Bartkowiak pedig Sidney Lumet állandó operatőrjeként kiváló filmeket fotografált csodaszépen,
akciórendezőként egyéniség híján hiába alkotott új alműfajt, csak egy a sok közül. Joel Silvernek, a vérprofi producernek pedig ez nagyon is belefér, ki van ez jól számolva. Nyilván igaza van, az öntörvényű, eredeti tehetségek mára már szinte kipusztultak, mi pedig bólintunk egyet, jó, ezt is láttuk, fél óra múlva, de legalábbis holnapra már semmire sem emlékszünk az imént látott filmből, de talán ennyi elég is. Két óra instant mozi. (Érdekes módon, emlékeztem erre a filmre, pedig már hét éve, hogy láttam... Ezért is ajánlom.)

Egyébként a verekedések jól koreografáltak és látványosak, Jet Li és Mark Dacascos tényleg tudnak verekedni, illetve bocsánat, harcolni. Azért élnék a gyanúperrel, hogy néhány itt látott ütéskombinációt az új Mátrix 2-ben viszont fogunk látni. (2003.05.06) (Ahogy mondtam, viszont is láttuk.) Asanisimasa:
6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr38793737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.26. 12:39:08

Andrzej Bartkowiak jobb lett volna, ha megmarad operatőrnek, ahhoz legalább értett (Féktelenül, A lény), de rendezőként közepes élvezhető filmeket még nem kreált. A Doom és a Street Fighter is elég rossz lett, a Bölcsőd lesz..is csak egy közepes részemről

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.26. 12:51:48

@koimbra: A Doomot is ő csinálta? :D az télleg szar volt. Ezt a filmet még annak idején, 2003-ban láttam, és most, amikor újra belepillantottam, de rájöttem, hogy valszeg csak Jeti Li flegma eleganciája nyűgözött le. vagy pedig az akkortájt gyűrűző Mátrix előtanulmányait láttam benne, már verekedésileg. :)
süti beállítások módosítása