asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Elmezavar (TBS, 2008)

2010.05.07. 12:20 efes

Kérem szépen. Ez a holland thriller, Pieter Kuijpers alkotása, például egy tipikusan olyan találat, amely azt bizonyítja, hogy érdemes néha könyékig túrni a teszkógazdaságos DVD-k óriási kosarába, olykor bizony gyöngyöt is találunk (a sok szar mellett). Muszáj picit spoileresnek lennem, de igyekszem azt a fogyaszthatóság keretein belül tartani.

Persze, ne gondolja senki, hogy éppen ez a film az, amelyik Hitchcock bácsi életművét a sutba fogja tolni, Fincheréknek se kell szögre akasztani a motívumkereső lupét, pusztán arról van szó, hogy az Elmezavar egy korrekt, szöges, szúrós iparos munka. Ha akarom találok benne hibákat, ha akarom, simán elcsúszik a szemeink előtt. Tehát, adott egy pasas - a darabos arcú, tagbaszakadt Theo Maassen tökéletes választás, főleg, hogy el is tudja játszani a karaktert - aki apja és húga megöléséért a börtön zárt osztályán ül, ahová a legelvetemültebb psycho-gyilkosokat zárják. Látjuk a kötelező terápián, ahol azt bizonygatja, hogy ártatlan, talán el is hisszük neki. Abszolút hihető, reális történetet mesél el, tekintetében sincs nyoma az őrület szikrájának. Azonban egy adódó alkalmat könyörtelenül kihasználva, mégis megszökik, egy lopott autóval menekül, útközben túszul ejt egy buszmegállóban várakozó tinilányt. Olyasmi korút, mint a húga volt. Együtt menekülnek tovább, mialatt furcsa viszony alakul ki a férfi és a lány között, és egyáltalán nem vagyunk arról meggyőződve, hogy a férfi valóban bűnös...

Kuijpers ügyesen tartja végig bizonytalanságban a nézőt főhősének bűnösségét/ártatlanságát illetően, aprólékosan adagolja róla és tetteiről az információkat az eléggé fejbevágó végkifejletig, így csak a film végén leszünk teljesen bizonyosak afelől, mi is az igazság (Persze, ha éppen cinikus filmbubusok vagyunk, és már annyi, de annyi thrillert láttunk, hogy bármikor mi is kiböfögünk egy ilyen szahart, akkor már az elején kitaláljuk, mi a pálya - de akkor minek nézzünk ilyen filmeket? Szerintem.). Ha a rendezőre hagyatkozunk, akkor az bizony rendesen meg is fog vezetni, és mi más lenne az ilyen filmek értelme? Jók a film arányai, kellően tömör és sűrű, jó a ritmusa, elég jót csavarodik is, oszt' annyi. Amennyi kell. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr211981266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bog.art 2010.05.09. 18:02:19

Kellemes meglepetés volt, bár egy ideje már szinte csak a dán-francia-holland thrillereket keresem, az amerikaiakból valahogy kifogyott a spiritusz. Nekem inkább dráma volt mint thriller, de teljesen hihető történet volt, nagy faksznik nélkül és tudott meglepetést okozni (én nagyon sokáig meg voltam győződve arról, hogy az anyja csak az ő fejében létezik, aztán mecsoda fordulat!), ráadásul egyes jelenetek még másnap is eszembe jutottak, ami nagy szó...:-)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.10. 10:22:48

@bog.art: ja, valóban nem műfajtiszta thriller, dráma is meg road-movie is. de nem baj, jó volt.
süti beállítások módosítása