asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Pippa Lee négy élete (The Private Lives of Pippa Lee, 2009)

2010.07.21. 18:21 efes

Olyan ez a film, mint amikor egy tökéletesen indifferens helyen, pédául hosszú repülőúton, vonaton a véletlen mellénk sodor egy szép, okos, érett nőt, akivel szóba elegyedünk, és elmeséli életét. Nem sajnálatunkra/csodálatunkra apellálván, nem kényszeres kitárulkozásból adódóan, hanem csak mert éppen olyan a hangulat, és valamilyen megmagyarázhatatlan okból szimpatikusak vagyunk egymásnak. Egy kellemes, szellemes csevegés - de semmi világmegváltás, mélyanalízis és élveboncolás. Az adódó együttlét intelligens és tartalmas elütése.

Pippa Lee életei amúgy egy átlagos, közepesen érdekes élet, ahogyan azonban elmeséli (pontosabban ahogy Rebecca Miller megírta és rendezte), az a szórakoztató. Képzeljünk magunk elé egy negyven körüli jólápolt nőt, krémszínű ruhában, amint mesél magáról - finom, választékos modorban, azonban amikor annak helye és ideje van, pironkodás nélkül kimondja, hogy fasz. Ez számomra már önmagában mentesít a kellemkedő, szinesborítós nőiregények parfümös bájolgása alól, eszembe jut egyik kedves színházi élményem, amikor a Vaginamonológokban Fullajtár Andrea a fülembe súgva megkért, hogy hangosan mondjam ki: pina. (Kimondtam.) Pippa Lee konkrétan ugyan nem nevezi nevén a férfi nemi szervet, de saját életéről, fura alvászavarairól, szerelmeiről pontosan ilyen karakán módon beszél, hogy fel sem merülhet az elébbi vád.

A film színészi szempontból egyértelműen jutalomjáték Robin Wright Penn-nek, aki Pippa Lee (felnőttkori) szerepében él is a lehetőséggel. Kitűnő az asszisztencia ehhez: Monica Bellucci, Alan Arkin, Winona Ryder vagy Julianne Moore mellett, e filmben láttam először igazán férfiasnak Keanu Reevest, aki a decens kis sörpocakon feszülő, szívét felmutató Jézus jezsuita jelképét ábrázoló tetkóval hódít. Pippa Lee négy élete természetes, okos, pátosztól mentes és szórakoztató film, vagány végkifejlettel, ami könnyen tűnhet szimpla romantikus klisének, de az egész odáig vezető út -a film- fényében éppenhogy nem az. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr642166732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása