asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Hontalanul Afrikában (Nirgendwo in Afrika, 2001)

2010.10.05. 20:27 efes

Oscar-díjra is jelölve volt annak idején ez a német film, mely egy zsidó ügyvéd és családjának kényszerű afrikai kiruccanásának történetét meséli el. Redlich (Merab Ninidze) a hitlerei elől menekült az afrikai Kenyába, ahová kisvártatva követte felesége (Juliane Köhler) és lánya is. A Hontalanul Afrikában cím tulajdonképpen egy frappáns szinopszis: arról szól, ami. Hontalanul Afrikában. Redlichék menekültek és a film elején visszavágynak Németországba. Aztán lassan megszeretik Afrikát, az ottani embereket, értelmet találnak az ottani létben. De válhat-e otthonukká a fekete kontinens valaha is? Megszokhatja-e a jómódú polgári élethez szokott német zsidó család az afrikai gyarmati életkörülményeket? Képes-e asszimilálódni a valahol szintén rasszista angol gyarmati társadalomba?

Caroline Link rendezte filmből tulajdonképpen mindenre kapunk egyféle választ. Korrekt módon, valódi németes precizitással elmesélt történet ez, lelkiismeretesen ki van porciózva minden, politikailag abszolút korrekt a film minden perce. Komoly kérdéseket vet fel, hazaszeretet, felelősség, honvágy, feladatunk az életben topikokban, bizonyos válaszokat is ad, ám hagy helyet saját kérdéseink és saját válaszaink megkeresésére is. Nincs semmiféle afrikai szafari-romantika ránk zúdítva, szélesvásznú képeslap-panorámákkal, naplementében remegő porfelhővel, gazellacsordával, zsiráffal, ám mégsem mondhatjuk, hogy ez a film rosszul van fényképezve. Niki Reisert csupán jobban érdekelte a szereplői lelkében történő dolgok ábrázolása és az etnográfiailag és kultúrájában hiteles afrikai környezet megteremtése, mint valami látványos turisztikai reklámfilm filmvászonra komponálása. Alig találunk tipikus afrikai képi közhelyet. Jó kis film ez, fordulatokkal, elszakadásokkal és egymásba borulásokkal. Tisztességes és jószándékú. Talán lehetne picit mélyebb, sarkosabb, sőt érzelmesebb is, talán lehetett volna cizelláltabban megrajzolni a karaktereket, motivációik nincsenek mindig magyarázva. Bár így talán éppen a film egzakt precizitása, vagy korrektsége veszne el. Igaz, nincs a filmben különösebb drámai ív, a cselekmény csapkod, ahogy a szereplőket valójában is ide-oda hánykódtatta a történelem, de mégis kerek egész. Egy ötletes jelenettel a végén még picit könycsepp is csordul, úgyhogy: Asanisimasa: 7/10 (Akik persze, manapság divatosan, unják már ezt a zsidó-témát, nyilván nem adnának e filmre 3-4/10-nél többet. Lelkük rajta. Ez a film azonban ennél tényleg lényegesen többről szól, és nem mellesleg, a film német.)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr552347920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása