asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Az állomásfőnök (The Station Agent, 2003)

2010.10.14. 20:04 efes

Douglas Adams ominózus meghatározásán kívül talán Thomas McCarthy Az állomásfőnök című filmjében találhatjuk meg a választ az örök kérdésre: Mi az élet értelme? Ott van a végén a válasz, az egész film pedig a kérdés feltevése.

Egy törpe örököl valahol Új-Fundland zeg-zugában egy használaton kívüli vasútállomást, s mivel életében eddig is vasutakkal, igaz, modellvasutakkal foglalkozott, számára akár a mennyország is eljöhet, ő a helyén van. Igazi vasút, állomás, sorompók, szemafor. Hősünk azonban magának való, szűkszavú, vagyis inkább kifejezetten szótlan, mogorva figura, így túl nagy boldogságot rajta nem látunk, csak a tényekből gondolhatjuk azt, amit. Szomszédja, egy életvidám kubai srác egy igazi üvegtigris-büfét üzemeltet, míg apja betegeskedik, na ő nincs a helyén: konkrétan halálra unja magát. Egy furcsa nő kétszer egymás után üti el az úton törpe hősünket, mégis ő az, akinek először sikerül feltörni a törpe hallgatását. Két tipikus vidéki tahó persze gyökér módon szól be. A könyvtáros lány pedig csak egy levélre vár, hogy kinyílhasson. Törpe hősünk néha felkerekedik, és a sínek között sétálgat, s ha jön a vonat, jól megnézi. Mit keresnek ezek a teljesen eltérő korú, beállítottságú emberek az isten háta mögötti kisvárosban, és megtalálják-e ott életük értelmét?

A filmnek nincs igazán a szó szoros értelmében vett története, életképek, szituációk szövete csupán, a szereplőkkel mégis komoly dolgok történnek, határozott jellem- és személyiségfejlődésen mennek át, sőt a végére megtalálják a "helyi Nirvánát" is. A film méltán aratott nagy sikert a legjelentősebb független-filmes seregszemlén, a Sundance-on, hiszen kevés eszközzel, kevés szereplővel, de eredeti, okos látásmódjával, finom hangulataival és humorával tényleg egy tipikus független feelgood mozi. Nem műfaji film, de nem is fennhéjázó, pökhendi "művészet", hanem egy egyenes, tiszta, meleg és emberi hangú filmalkotás teljességgel hétköznapi emberekről, hogy mit tudnak kezdeni helyzetükkel, életükkel, sorsukkal. Imádtam és elnéztem volna még kétszer ennyi ideig is. Olyan "cseh új hullámos" mellékízei vannak... Asanisimasa: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr612372449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MártonFull 2010.10.15. 10:36:23

Én már láttam, és nekem tetszett, habár 9-et nem adnék, rá de egyedi az biztos, inkább 8, vagy még inkább 7, számomra egyszer nézős volt, annyiban jó volt, hogy olyan kettős érzelmeket keltett, amellett hogy szomorú volt, közben a főszereplő pozitív hozzáállása miatt pedig kifejezetten jó érzések keringtek bennem amolyan plusz önbizalmat adott. Tehát mindenkinek ajánlom megnézésre elsősorban olyanoknak akiknek nincs sok önbizalmuk, mert sokat segít :)
És a szereplők jellemei is igen egyediek, mindd különböző karakter, érdekesek :)
Egyszóval aki teheti ha többször nem is e egyszer nézze meg :)

Yellow90 2014.04.10. 00:57:50

Manapság örülök, ha olyan filmet találok, ami nem Hollywood kritériumainak felel meg. Nincs akció, nincsenek feleslegesen ismétlődő klisék, minden hiányzik belőle, ami egy átlagos populáris filmet meghatároz. Keserédes és valóságos élményt adó film, örülök, hogy vettem a fáradtságot és megnéztem. Ajánlom mindenkinek, aki belefáradt a jól megszokott és beváló átlagfilmekbe, amelyek rövid távú, tartalmatlan szórakozást kínálnak.
süti beállítások módosítása