asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Monsters (2010)

2010.11.29. 19:05 efes

Egy jóltáplált Travel Channel, vagy NatGeo dokumentumfilm fizimiskáját mutatja az eleddig főleg efféléket jegyző Gareth Edwards 200 000 $-ból forgatott szerzői világvége-filmje, a Monsters. Spoilerek lehetnek a következőkben.

Rejtélyes életformákat talált a NASA a Naprendszerben, ám amikor ennek tanulmányozására kiküldött szonda visszatér a Földre, tisztázatlan körülmények között lezuhan Mexikó északi, az Egyesült Államokkal határos részén, ezzel mintegy megtermékenyítve a területet a magával hozott alien-tojásokkal (vagy mivel). Így szaporodtak el a Földön azok a bazi nagy, tülkölő hangot adó óriási polipszerű izék, melyekhez hasonlókat mondjuk már a Világok valamelyik harcából ismerhetünk. Az amerikai haderő persze (vegyi fegyverek bevetésével) egy viszonylag szűk zónára korlátozta az alienek működését, azonban ezután a Föld élete már nem folyhat az addig megszokott mederben. Főleg, hogy az alienek elszaporodva új életteret is igényelnek, természetesen a kisebb ellenállás felé tekintgetve. Így történt, hogy az egész ország lassan evakuációra kényszerül, ki merre lát (a chikánók azért látszólag békés egymás mellett élésre törekszenek idegenékkel), az amerikaiak északra, haza. Egy gazdag laptulajdonos lánya a lap egyik feltörekvő, ám eléggé léha fotósának segítségével az utolsó Államok felé induló kompra hajtana, ha embertelen mexikói jegyüzérek ezt nem hiúsítanák meg. A lány ekkor féltékenyen őrzött jeggyűrűjét is áruba bocsájtva embercsempészek segítségével, a Zónán keresztül indul haza. Az út története a film.

Edwards kis túlzással egymaga készítette el ezt a filmet, gyakorlatilag egyetlen, hollywoodi mércével nem túl komoly gázsi-méretű költségvetésből. Ő írta, rendezte, fényképezte a filmet, sőt még a special alien effect-eket is ő kreálta, így mindenképpen jár neki a maxi respect. A sokszor "harcoló négerek az éjszakában"-jellegű akciójelenetek így inkább tűnnek költségkímélő kreatív ötletnek, mint a dolgok így történő megúszásának. A két szereplő road-movieja valóban egy Lonely Planet-epizódot juttat inkább eszünkbe, mint valami ma divatos disztópiát. Bár néha azért eléggé beköszön a Cloverfield, mint áldokumentarizmust alapkoncepcióként használó előzmény. Kézenfekvő párhuzamként, előzményként a District 9-et is idecitálni, bár a Monsters annál lényegesen jobban tartja magát az amatőr alapkoncepcióhoz és nem megy el akciófilmes hentelésbe.

Elmegy helyette másfelé, de ezt már hadd ne spoilerezzem el. A film nem ezen bukik el. Nem is a kis pénz-kis látvány problematikán, hanem az ingatag lábakon álló forgatókönyvön. Egy valamire való, scifikben, utó- és disztópiákban csak átlagosan tájékozott filmrajongónak is kérdések özöne ötlik fel e filmet nézve, melyre az író Edwards nem nagyon ad választ (Pl. A mexikóiak miért nem menekülnek? Miért nem tudja véglegesen kiirtani az amúgy nem túl veszélyesnek látszó lényeket az amerikai haderő? stb.). E hiátusokat csak kis részben enyhíti a történet meglepő végső fordulata. Ezzel együtt azért mindenképpen megéri a figyelmet ez a film, mert érdekes gondolatokat is elindíthat, semmiképpen sem tekinthető sablonosnak, néhány pillanatában pedig igencsak hiteles is, mégha (állítólag) még nincsenek a Földön alienek. Itt jegyezném még meg, hogy Gareth Edwards eléggé rá van kattanva a világvége-projectre, hiszen e címmel készített már meglehetősen hatásos tévédrámát, és ő jegyzi a Discovery Science-en futott Tökéletes katasztrófa című sorozat néhány részét is. Nyilvánvaló hiányosságai ellenére, a Monsters is biztató kísérletnek bizonyult. Asanisimasa: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr922481715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.11.30. 15:46:31

Nem tetszett. Szörnyfilmként akarták eladni, ilyesmit is vártam, ehhez képest alig volt egy-két lény. De jó, nem probléma, de akkor legyen érdekes vagy ne unalmas. Ehhez képest kb ez van: mennek, dumálnak, mendegélnek tovább, duma, mennek. Ennyi.
süti beállítások módosítása