asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Tomorrow, When The War Began (2010)

2011.02.01. 15:54 efes

Az ausztráloknak odalent van valami furcsa vonzódásuk a világvége-filmekhez. Talán földrajzi helyzetük miatt érzik magukat olyan magányosnak, vagy a felettük nyílt ózonlyuk miatt olyan veszélyeztetettnek? Tudja a fene... A Holnap, amikor a háború elkezdődik című film ugyan még nem a világvége után, hanem annak csak a kezdetén játszódik, amikor ismeretlen haderő váratlanul lerohanja Ausztráliát. És itt most rögtön álljunk is meg egy pillanatra...

Akár fenn is akadhatunk ezen a képtelenségen, hogyan lehet egyszerűen lerohanni egy kontinensnyi országot, melyet minden oldalról tenger vesz körül? Nem atommal, hanem hagyományosan, emberi erőkkel, partraszállással, klasszikus invázióban? Ehhez legalábbis kínai méretű haderő és irdatlan mennyiségű pénz kell. Hol találunk ilyet? Kínában. A film legérdekesebb/legmeredekebb momentuma éppen ez: meglehetősen markánsan meghatározza Ausztrália ellenségképét, a behatoló katonák hangsúlyosan, premier plánban megmutatott arcán keresztül. Mindegyikük távol-keleti, és most mindegy, hogy kínai, japán vagy esetleg ujgur... Nem éppen barátságos gesztus, de ezt oldják meg egymás között, nekünk maradjon meg csak a film.

Amiben azért a jó oldalon is van ázsiai pónemű szereplő, a politikai korrektség jegyében, ne parázzunk feleslegesen (csak ha muszáj). A forgatókönyvíróként és néha színészként is tevékeny Stuart Beattie John Marsden regény-sorozatának első részéből készítette ezt a filmet, mely akár valamiféle ötletes ötvözete is lehetne a tinihorrornak és -vígjátéknak, valamint az utópikus survival-filmeknek. Mivel azonban a Tomorrow... egy kiterjedt, szövevényes sorozat bevezető darabja, ezért így önmagában azért elég katyvasz. Annak viszont legalább látványos és fílinges.

Szóval, a sztori nem nagy durranás: ahogyan az tinifilmeknél lenni szokott, egy csapat fiatal, fiúk, lányok vegyesen, kiránduláshoz készülődnek. Megismerjük a különböző karaktereket (a nézők ekkor már ki is választják a legszimpibbet, hogy aztán végig neki szurkoljanak - amíg él, muhaha), akik a szülői aggályok ellenére belemennek a nagy sötét vadonba, jól érezni magukat. A szemét tinihorrorokban ilyenkor jön a suttyó tanyasi perverz, a láncfűrészes értelmi fogyatékos, vagy akár egy sereg zombi, itt azonban -csodálatos ausztrál tájakon járunk- otthon tör ki a már említett háború, a vágott szeműek inváziója. Ezt azonban ekkor még nem tudják hőseink. Amikor hazaérnek, akkor szembesülnek a helyzettel és ekkor kell kitalálniuk, hogyan tovább, hiszen a városok kihaltak, az otthon maradtakat pedig lágerbe zárták. A csapat fiatal az ellenállás mellett dönt és némi nehézségek árán megkezdi a harcot a betolakodók ellen. Erről fog szólni a sorozat lényegében, ám ekkor ennek a filmnek, ikonikus, ám elég langyos cliffhangerrel éppen vége...

A célközönségként nyilván a tinik vannak itt betervezve, Ausztráliában és Új-Zélandon ennek megfelelően első helyen mutatkozott be a film a nyitó héten, s a producerek már meg is kezdték a folytatások előkészítését. Maga a film, az említett bevezető funkciójából fakadóan cselekményében erősen féloldalas, ott van a végén az "igen, na és?" Tele van képtelenségekkel, idétlenségekkel, például amikor a fő esemény végrehajtása lenne a cél, az abban (és a filmben) kulcsszereplő két (igen csinos) csaj pasikról és csókokról beszélget, miközben az ellenség ott lopózik közvetlenül mögöttük, csőre húzott AK-géppityókkal. De hát ez egy ilyen célcsoport, őket így kell (?) megszólítani, a nézőtéren, a házimozik előtt. Olyan ez, hogy nekem a vámpír Klaus Kinski, nekik ez a Patterson-gyerek... Láthatunk ezenkívül még jóképű srácokat is, meg még csinos lányokat, akik különösen édesek, amikor olyan marcona mondatok vannak ajkaik közé adva, hogy: Fel kell vennünk a harcot! Láthatunk valóban csodás dél-ausztrál tájakat, és néhány látványos csatajelenetet. Hogy az egésznek mégis, mi értelme? Kb., mint az Alkonyat-szériának, de ez azért jobb. Asanisimasa: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr102630534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.02.01. 18:26:41

Nem láttam a filmet, de a sztori leírása alapján nyilvánvaló, hogy ez egy rip-offja (vagy rejtett remake-je, ha lenne benne esetleg annyi eredetiség) a '80-as évekbeli amerikai Red Dawn-nak. Na most abban szovjetek voltak a vérgecik, 2010-ben pedig nyilván a kínaiaknak kell lenniük, mivel nem nagyon maradt más igazán félelmetes ellensége a free world-nek (esetleg a muszlim fundamentalisták, de azok abszolút hiteltelenek lennének mint tömeges invaderek). Nincsen ebben semmi rasszizmus se, kérem.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.02.01. 19:18:53

Ez a vacak, hogy lett 5-pontos? :) Ehhez képest az INK csúcsfilm. :) elkezdtem nézni és kikapcsoltam, 1/10-es szint.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.01. 19:59:23

@ChrisDry: A csaj szemei miatt. :))) Amúgy, ha kikapcsoltad, honnan tudod, hogy szar? :))

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.02.01. 20:29:17

@efes: ennyire azért meg tudom ítélni a filmeket, nagyon sok film így végzi -velem-, de 1-2 átcsúszik a rostán aztán kap 1-2-3 pontot... van ez így... 'sajnos', mostanában nagyon sok munkám van és alig van időm filmezni is...

Gukker 2011.02.02. 10:53:18

Az inváziós filmekről jut eszembe, hogy a hétvégén néztem meg a Skyline c. filmet. Nem kellett volna. Ha láttatok még ótvar szar filmet... Pedig én általában szeretem az inváziós sci-fiket, de ez...
Ez rosszabb volt a Spielberg-féle Világok Harcánál is és az már valami.
Az összes szar amerikai gagyi klisé megvolt benne.
Brrr...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.02. 11:33:34

@Gukker: Csak csendben jegyezném meg, hogy a műfaji klisékre alapvetően szükség van a műfaji filmeknél, hiszen éppen ezektől azok, amik. Akkor van baj, ha lélektelenül, ötlettelenül pakolgatják ezeket egymásra. A Skyline nem láttam (ahogy nézem, nem is fogom..:), de ennél a filmnél pl. egy egészen pici pozitívum az, amikor többféle zsáner kliséit keverik: tinihorroros nyitányból csavarral inváziósfilmbe csöppenünk, effélék. De ez se egy nagy durranás.

Gukker 2011.02.02. 11:41:25

Nemnem, sajnos nem műfaji klisékről van szó. Azokkal nekem sincs semmi bajom, ha "kultúráltan" van megoldva (pláne ha egy kicsit ironikusan). Itt a klasszikus hollywoodi klisékről van szó - feka haver, aki meghal (kötelező néger); sírva szerelme fotóját néző pasi, aki öt percen belül meghal stb.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.04. 13:04:20

Jó kis tiniháborúsdi volt. Néhány hülyeség felett szemet kell hunyni, pl, mikor a városban kergetőznek és még véletlen se megy arra más katona. A folytatást tuti megnézem.
süti beállítások módosítása