asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

The Trollhunter (Trolljegeren, 2010)

2011.02.14. 15:55 efes

Úgy tűnik, mára külön műfajjá nőtte ki magát ez a kézikamerás áldokumentumfilm, valójában horror és/vagy katasztrófafilm, melyet először (adjuk neki) talán Ruggero Deodato mutatott be, mint Cannibal Holocaust. Majd követték rengetegen, a remek belga Veled is megtörténhet-től a Cloverfieldig, legutóbb tán az általam skippelt Paranormal Activityig. Ezúttal a norvég André Øvredal nyúlt a kézikamera 'rec' (tényleg, volt egy ilyen című is...) gombjához, hogy általa állítson emléket az ógermán-viking mondavilág híres köveket falatozó szörnyének, a trollnak.

A Trollvadászban fiatal norvég egyetemisták erednek egy kezdetben mereven elzárkózó, furcsa pasas nyomába, akiről azt hiszik, tud valamit az akkoriban medvéknek tulajdonított szokatlan és véres eseményekről. Azonban nem múlik el sok idő és a srácok is ragadnak, mint légy a mézbe, így a faszi nyelve is megered és a "medvéről" is kiderül, hogy spoiler, spoiler, spoiler, jajjajjajj: TROLL. És így tovább...

Szóval, a műfaj már alapvetően ki van találva, a sablonjai a horror-dramaturgián alapszanak. Soha nem mulasztják el az alkotók közölni, hogy ez itten a valóság, és véletlenül találták meg valahol ezeket a furcsa felvételeket tartalmazó tekercseket, amit most csak önök, csak itt (hol?) láthatnak... Mindegy, ezen ne akadjunk fel, Frei Tomi mondott ennél sokkal vadabbakat is. Az ifjú norvégok által véletlenül elvesztett tekercsek végül is tök jól néznek ki, a kamerába valaki nyilván komplett digitális effekt-stúdiót is applikált, ebből a szempontból tehát ez a film csak egy a sorban. Sok újdonságot nem tudnak a fiúk az ügyhöz hozzátenni, csak most nem valami Földre pottyant űrszörny, és nem elgázosított zombik irtják a népet, hanem trollok, akik ráadásul... Talán a néhol felfedezhető ironikus látásmód az, ami nóvum lehet, hiszen a trollok ábrázata elég vicces, orruk olyan mint szegény Antal Imréjé volt, vagy egy inkább mint egy göcsörtös fasz. Arról nem is szólva, hogy a troll tök hülye: a filmbéli vadász egyszer látott olyat, hogy az egyik oly mohón kapta be saját farkát evési céllal, hogy legurult a lejtőn...

Hamar vége van a filmnek, sőt túl hamar, hiszen fontos dolgokról nem tudunk meg sokat: kik és mik ezek akkor, azontúl, amit elmondanak róluk, és miért olyanok, amilyenek és mit keresnek ott, ahol a madár se jár? Viszont szép norvég tájakon kirándulhatunk, mintegy virtuálisan. Vártam végig, hogy kap a projekt valami "zöld" vagy "ökológiai" pluszjelentést, mint azt annak idején Jan Sverák alapvető Olajfalókjánál is, de aztán nincs szó ilyesmiről, csak ilyen horrorozás van... ami persze ügyes munka, de semmi több. Asanisimasa: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr342660670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.02.14. 21:57:13

sokkal xarabbra számítottam. kíváncsi vagyok nálunk mikor lesz valaki olyan tökös, h bepróbáljon egy ál-dokumentumfilmet horror módra. annyi téma lenne..:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.15. 08:36:06

@_DelMare_: Ja, én sem azt mondom, hogy rossz volt, csak éppen semmi különös vonást nem véltem felfedezni benne.

Amúgy, ja, lehetne ilyen filmeket csinálni nálunk -bár azért itt is elég komoly CGI volt, ami nincs ingyen- bár valszeg azt is már forgatás alatt szétekézné a hazai konkurencia, mint tette azt volt a Halálkeringőnél is, pl. Ha én tökös fiatal magyar filmes lennék, és effélében gondolkodnék, akkor külföldi turistacsoport tagjaként adnám el a sztorit. Jürgen, a dortmundi egyetemista kalandjai a kifizetetlen éttermi horror-számlával a Váci uccában, vagy ilyesmi. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.15. 08:36:51

@efes: Vagy Greenpeace-kommandót szívat a Bakony vegyiművek...:D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.15. 20:11:15

Tetszett, csak valahogy olyan volt, mintha pl. egy Animal Planetes doksifilmet néznek.:) Nem leszólni akarom, mert rendesen kitalálták a trollok hátterét, de akkor is volt egy ilyen hangulata:D

Aquarius 2011.02.17. 20:35:06

Valahogy a District 9 és a Monsters hat pontjához ezt az ötöt soknak érzem, vagy azokat kevésnek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.17. 20:57:32

@Aquarius: Jujj, a D9-cel komoly fenntartásaim vannak:), a Monsterről meg hirtelen most nem is tudom, micsoda.:) Én Cloverfieldista, meg Deodatóista, meg Sverákista vagyok. :P

Aquarius 2011.02.17. 21:06:20

Egyetértek a D9-es fenntartásaiddal, túl sok volt a hype, de egy sima akciófilmnek azért kiváló volt, és az elején lévő dokumentarista rész miatt ide kívánkozott. A Monstert meg asszem te is a Cloverfield-hez hasonlítottad, utóbbit én nem bírtam végignézni, de a Monster hangulata valahogy nagyon bejött. Viszont ez a trollos cucc... Aki szereti Norvégiát, a norvég black metált, annak talán.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.17. 21:12:06

@Aquarius: Ja, megnéztem, csak a címére nem emlékeztem (Monster). Nem tudom, nekem ezek olyan egy kategória... Mindben vannak nagyon jó pillanatok, szvsz még ebben is, de van sok bénaság. Nem tudom, láttad annak idején, vagy tudsz arról, milyen mizéria volt az Olajfalókkal? Mint annak idején az Orson Welles Világok harca rádióműsornál, beparázott rá a fél ország. Ezek a filmek már nem tudják ezt, mert a meglepetés-patron eldurrant már régen.

Aquarius 2011.02.17. 21:28:26

Nekem pont ez a "patronhiány" a bajom ezzel a filmmel, mert ezen a dokumentarista stíluson túl számomra semmit nem nyújtott. A D9 viszont ezen túl egy remek akciófilm volt, a Monstersnek meg a hangulata fogott meg (lehet, hogy a főszereplő csajszi is ludas a dologban :).

Node mindegy is, végülis te is lejjebb értékelted ezeknél, plusz a pontozás egyébként is esetleges, hangulatfüggő, és kevés a 10 egység a finomságok ábrázolására :).
süti beállítások módosítása