asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Veronika meg akar halni (Veronika Decides To Die, 2009)

2011.04.03. 10:59 efes

Paolo Coelho igen nagyra tartott író manapság, a közönség falja könyveit, a kritika bulvár felé eső szegmense szintén, ő az első nem muszlim vallású író, akit meghívtak a mohamedán írók konferenciájára, valamint még Barack Obama is idézett tőle egyik beszédében. Életrajza tele van számháborúval, hány nyelvre fordították, mennyit adott el, stb. - a lényeg, hogy rengetegre és rengeteget. Magyarul 1998-ban jelent meg először a Veronika meg akar halni, melynek eredetijéből aztán ez a Veronika meg akar halni című amerikai adaptáció is készült.

A rendező Emily Young nagyjából azonos korú, mint a regény- és filmbéli Veronika, tehát húszas éveinek végén járó fiatal nő, érthető hát az érzelmi vonzódás a témában. A téma a depresszió, illetve ennek a civilizált világban igen gyakori kedélybetegségnek a legsúlyosabb, öngyilkosságban végződő válfaja. Veronika sikeres fiatal nő, látszólag mindene megvan, külső szemlélő számára irigylésre méltó életet él, a valóságban azonban Veronika nagyon szenved. Annyira, hogy egy nap felzabálja az otthon lévő, jelentős mennyiségű gyógyszerkészletet. Ez a kierőszakolt fordulópont életében valóban változást hoz, hiszen két hetes kóma után egy pszichiátriai magánintézetben ébred, ahol az a hír várja, hogy az öngyilkossági szándékú öngyógyszerezése olyan károkat okozott szervezetében, hogy napjai vannak hátra az igazi haláláig. Természetesen ezzel egy időben az élet új oldalai nyílnak meg előtte... Veronikának mindössze néhány napja van, hogy valóban el kezdjen élni.

Amolyan női-film ez, lelkizős, romantikus és megható, amely a viszonylag szűkös költségvetésnek is köszönhetően, külsőségeiben egy amolyan igazi független film fésületlen bájával válik szerethetővé. Persze, azért tele van hibákkal is. Aránytalan a szerkesztése, néhol igen hosszadalmas, néhol meg éppen elnagyolt, a Veronikát játszó hölgy (Sarah Michelle Gellar) sem igazán képes megbirkózni az abszolút főszerep ziccereivel, képességében egy szimpla sorozatszínész, s ez meglátszik a filmbéli alakításán is. Szürke, sablonos, olyan természetes, hogy a filmen szinte érdektelen. A cselekmény filmvégi csavarja pedig nekem kissé erőltetettnek, és orvosilag is aggályosnak tűnik egy picit, bár orvos aztán végképp nem vagyok. Filmet viszont láttam már, így azt mondom, hogy a Veronika meg akar halni inkább csak tévéjáték, Hallmark-stílben. Annak viszont elmegy... Asanisimasa: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr972795539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Niurka_törölt 2011.04.04. 20:37:35

Csak, ha nagyon nincs mit nézni, de nem fog hiányozni, ha kihagyja az ember.
süti beállítások módosítása