asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Mit nézzünk ma a tévében? - Szombat

2011.04.23. 08:21 efes

Ha már ébren vagyunk és nem kell főzni, akkor gyorsan nézzük meg Spielberg Harmadik típusú találkozásait Zsigmond Vilmossal, ami egy darab Oscart ért az utóbbinak. Relatíve ritkán látható darab a tévében, olyan főszereplővel, mint bizonyos Francois Truffaut. (10.05, AXN)

Délután lesznek ugyan érdekességek (Rozsda-portré a Duna II-n, Csillagok háborúja IV, ilyesmi), de úgysem leszünk itthon.

Este aztán nagy halál. Persze, ha éppen Wagnerre akarunk kattanni, akkor megtehetjük a Mezzon, hiszen ott a Parsifal kerül terítékre, az általam nem ismert Kent Nagano vezényletében. Kezdés 20.30, vége 0.30, ahogy kell.

Egy gésa emlékiratai van az RTLen, 23.30-tól, nekem kicsit édeskés, giccses, de tényleg nincs mára más. A film bár valóban egy igazi gésa, Mimeko Ivaszaki emlékein alapul, azonban erőteljesen nyugati, ráadásul angol ízlésnek megfelelően lett megírva annak idején, bizonyos Arthur Golden által. Így tulajdonképpen annyi köze van a japán gésák valódi életéhez, mint Puccini Pillangókisasszonyának a kabukihoz. Persze, ezzel nem azt mondom, hogy a Pillangókisasszony egy gyenge fércmű, hanem csak azt, hogy az igazság bizony még mindig odaát van. Állítólag, Mimeko annyira fel is háborodott Golden könyvén, hogy ő maga is kiadta saját készítésű emlékiratait, a film azonban nem ebből készült. Rob Marshall természetesen a nyugati verziót használta fel filmjéhez, mely bár autentikus helyszíneken játszódik, majdnem autentikus színészekkel (azon persze fenn lehetne akadni, hogy miért kínai színésznő játssza a japán gésát...), szellemében alapvetően nyugati. Alig érezni azt a finom, mégis markáns különbséget például, mi a különbség egy gésa és egy kurtizán között. Ennek ellenére ez egy pazar kiállítású, jó hosszú és jó romantikus hollywoodi film(giccs - kép!), mely nem véletlenül kapta meg 2006-ban a legfontosabb technikai Oscar-díjakat.

Szintén késő esti alternatíva a Story4-en a Rém című film, Charlize Theronnal és Christina Riccivel, amiért az elébbi hölgynek leakadt egy Oscar (de szerintem inkább az utóbbi érdemelte meg, ha már). Egy sorozatgyilkos kurva brutális története, (túl) hatásvadász, egyben (túl) érzelmes, túl túl. Nem szeretem ezt a filmet, hiteltelennek és hazugnak érzem, de azért a Gésával pariban van. Kezdés 23.00-kor.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr532849033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gukker 2011.04.26. 11:46:31

"azon persze fenn lehetne akadni, hogy miért kínai színésznő játssza a japán gésát"
Meg egy maláj a mamagésát (Michelle Yeoh). :)
süti beállítások módosítása