asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Nyár utca, nem megy tovább (2011)

2011.05.06. 15:49 efes

Az első 10-15 percben nagyon idegesített, de aztán megszerettem Vecsernyés János és Egressy Zoltán színpadi dráma-formátumú, tévéjátéknak induló, de annak a végére igencsak jó mozifilmjét, a Nyár utca, nem megy tovább-ot. A film (nevezzük így) egy helyszínen, a 74-es trolibusz egyik esős, vasárnap hajnali járatán játszódik. Szereplői, egy túloktatottsága miatt enyhén frusztrált trolivezetőnő, egy bukott labdarúgó-játékvezetőből (Márton partjelző fázik) BKV-ellenőrré deklasszált hatalmi túltengéses, Szappan nevű kopasz egyén, egy kleptomániás színésznő, egy agresszív vendégcsalogató lány, egy süket bácsi, egy beszédes tanár, egy kötöttpályás járművet szexuális együttlét kikényszerítése céljából eltéríteni szándékozó zakkant fazon, és még néhány, csak a film végére kiderülő funkciójú egyén - akár a valóságos 74-es utasai. A hétker utánozhatatlanul színes populációja, melyből Karinthytől és Rejtőtől kezdve, a magyar irodalom jelentős részei építkezik, a mai napig.

Abszurd történet egy teljességgel reális közegben, akár a mindennapokban. Egressy zseniálisan bonyolítja a történetet a zárt helyen, bár pattogó, szögletes párbeszédeit szokni kell. De ahogy megszoktuk, ülnek azok a helyükön. A trolibusz ülésein ülő szereplőket alakító színészek azonban sajnos, főleg az elején nem veszik tudomásul (nyilván a rendező nem szólt nekik), ezúttal nem színpadon játszanak, egy filmen, ráadásul egy klausztrofób, levegőtlen helyen ennél kevesebb mimika, artikuláció és gesztus is elég. Érdekes módon, csak Haumann Péter (tanár) és Bartsch Kata (színésznő) tudja csak kapásból (a képen Lengyel Ferenc ellenőrrel), egy ilyen filmben mennyit kell játszani, nyilván a rutin. Amúgy, ez a szemle Bartsch Kata szemléje lehet, eddig két filmben láttam, s mindkettőben meggyőzően természetes, magától értetődően filmre termett alakítást nyújtott (ráadásul a Dyga-féle Utolérben kiváló angolsággal, sajnos azt leszinkronizálták...). De mondom, a többiek esetében ez főleg Vecsernyés rendező sara, nyesni kellett volna őket. A cselekmény viszont működik, az abszurd pedig csavar, mint a torma. A végkifejlet sem zavaró így, viszont vele együtt a film sűrű, eredeti. Tetszett. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr972882499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2011.05.08. 11:10:28

Én gyakran utazom a 74-es trolival.
Nem csak jó a film, de abszolút hiteles is!:)

Nem tudom, hogy mit szavalt Haumann (tanár úr) a Keresztesnek?

alex4427 2011.05.08. 11:12:47

"...nem tudom, hogy mit szavalt?" !:)))
de TE nem tudod?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.08. 12:24:42

@alex4427: Nem tudom, amikor néztem, nem ugrott be, most meg már nem emlékszem rá. De ugye, hogy milyen hiteles? Én sokáig a Damjanich utcában laktam, párhuzamos a Dembinszkyvel, amelyiken a 74-es jár, így én is sokat jártam a 74-es trolival, mindkét irányba. Nekem egyedül a dzsointozás nem kellett bele, vagy ha mégis, akkor a Thúróczyék triójába mehetett volna. Ez a "van nálam füves cigi"-szöveg annyira ciki, régi, öreg junkiek között elmegy, de vadidegen társaságban egészen biztosan nem hangzik el egy ilyen szöveg.
süti beállítások módosítása