asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Tizenhárom (Thirteen, 2003)

2009.05.10. 13:29 efes

Néha azért kiderül... Jön Amerikából ezerrel ez a szórakoztatóiparnak nevezett izé, és már kezdünk mi is teljesen belefeledkezni; volt-e, avagy nem jóléti rendszerváltás, meg mifene. A tévéink egyre nagyobbak, az autóink is egyre nagyobbak, egyre többet költünk ruhákra, kozmetikai szerekre. És egyre kevesebbet kultúrára, könyvekre, színházjegyekre. Nézzük a mozit: fú, de jó ez az XY, meg az XX, meg a többi milliódolláros sztár, akiknek csillogó világától már nem látjuk a valódi értékeket, egyáltalában nem látunk semmit sem. Aztán néha belefutunk egy ilyen filmbe, mint a Tizenhárom...

És kiderül, mennyire nem tudunk semmit, mennyire nem látunk. Tizenhárom éves lányokról van szó e filmben. Azokról a bakfisokról, akik számára a Brittney Spears vagy a Christina Aguillera az Isten(nő), és mondjuk a pár éve feloszlott Spice Girls lányai már élemedett korú szipirtyók. Látjuk, halljuk idétlen vihogásuk, de legyintünk csak, hiszen ártatlan lánykáknak tarjuk őket, milyen aranyosak, nem hasonlíthatjuk őket azokhoz a narkós utcagyerekekhez, akik telepingálják házaink falát. Pedig oda kellene figyelnünk arra, hogy a bimbózó nőiesség és a cserfes nagyszájúság mögött komoly dolgok is húzódhatnak.

Amerikában girl culture-nak nevezik ezt a viszonylag új keletű jelenséget, amikor a kedves, okos kislány egyszercsak elkezd hirtelen megváltozni. Mindennap új ruha kell neki, egyszer csak extrém frizurában állít haza, a túl rövid pólók alól elkezdenek feltűnni a jól látható, de az intim részeken is a testékszerek, tetoválások. A hajdani kedves hang, ha egyáltalán még megszólal, dühös, agresszív tónusú. Titkolózások, hazugságok. E kultúrkör zárt és titkos életébe nyerhetünk bepillantást a filmtörténetben talán először. A híres Sundance Film Fesztiválon, amely az egyik legnagyobb az ún. független filmek tárgykörében, rendezői díjat nyert Catherine Hardwicke filmje, a Tizenhárom, amely kíméletlen őszinteséggel mutatja be egy tizenhárom éves kamaszlány teljes testi és lelki szétcsúszását. A film hitelére maga a történet írója a garancia: Nikki Reed 15(!) éves korában írta meg két évvel azelőtti történetét, amelyet aztán megosztott az akkortájt még jelmeztervezőként dolgozó Hardwicke-kal, hogy aztán rendezői debütálásában el is játssza saját történetében az egyik fontos mellékszerepet (Evie).

Tracy (Evan Rachel Wood) okos, jól tanuló 13 éves lány. Egyszercsak azonban minden megváltozik körülötte. Pedig csak a kamaszkor törvényszerűségeinek próbál megfelelni, fiúkkal megismerkedni, új barátnőket szerezni, de egyben kitűnni a tömegből, önálló, szuverén egyéniségnek lenni. Az iskola legmenőbb csaja, Evie megmutatja neki az arrafelé vezető utat... Ezt azonban Tracy anyja, Melanie (Holly Hunter) már nem tudja jó szemmel nézni.
Evie útját nem is lehet jó szemmel nézni, hiszen a Tracyn bekövetkező változások komoly aggodalomra adhatnak okot. Koros étvágytalanság, a család rossz anyagi helyzete ellenére rengeteg méregdrága új ruha, és az ágy alá rejtett kábítószerről, valamint az öngyilkossági kísérletekről az egyébként igyekvő, de kissé zavaros személyiségű anya mit sem sejt. Evie vezetésével Tracy tizenhárom évesen egyre mélyebbre kerül a drogok, a piti bűnök, a korántsem ártatlan szexuális játszadozások világában.

Catherine Hardwicke kezdetben egy laza kis tinivígjátékot akart rendezni debütálásként, ezért kereste meg Nikki Reedet. Ahogy azonban felsejlett előtte Nikki igaz, ám sötét története, minden megváltozott. A kézikamera zaklatott mozgásával expresszívvé filmezett, dokumentarista hatású filmje döbbenetes látlelet egy kevéssé ismert szubkultúráról, az önmagukat alakító tinédzserszereplők hitele nem kérdéses, a két lány, Nikki Reed és Evan Rachel Wood alakítása zseniális. Holly Hunter az anya szerepben pedig hozzájuk méltó, hollywoodi allűröktől mentes alakítást nyújt ebben a megrázó erejű filmben. (2003.12.22.)

Asanisimasa: 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr81798111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haveavoice · http://www.haveavoice.blog.hu 2009.05.10. 17:32:51

ööö...izé. rég láttam már, ahogy emlékszem elég jó film, viszonylag hiteles is, de megdöbbentőnek biztos, hogy nem nevezném. és ezt se pontosan értem, hogy miaz, hogy "kevéssé ismert szubkultúra"? megértem hogyha ezek neked új dolgok, nincs azzal probléma, csak akkor úgy fogalmazd meg, mert ez így nem igaz.
a bevezetőt meg nem értem, hogy miafasz, sem tartalmilag sem formailag. olvasd át Te is, kicsit szaggatott a gondolatmeneted, erős szóismétlésekkel, de a fő problémám, hogy ahogy fogalmazol, nem látok semmit. mi a lényege a mondandódnak? hogy Amerikából csak a fos árad hozzánk, pedig vannak értelmes filmek is, mint ez, ami rávilágít bizonyos problémákra? csakmert elárulom, hogy ez korjelenség, nem kell Amerikáig vándorolni, hogy ezt lásd, nálunk is ugyanez a helyzet. max nem pont 13 évesen kezdődik.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.10. 18:30:35

@haveavoice: Talán olvasd el még egyszer és figyelj is oda. És ha végigolvasod, akkor láthatod a dátumot is, ez egy hat éves írás. Így kell értelmezni. Vagy hagyd a francba...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.10. 18:35:56

@haveavoice: Bár, ahogy nézem a blogodat, hat éve még szerintem még írni sem tudtál. Ez persze nem baj, csak állapot. Viszont így e filmmel kapcsolatban laufod van.

haveavoice · http://www.haveavoice.blog.hu 2009.05.10. 19:12:27

izé. egy. elsőre is láttam a dátumot, felfogtam, hogy hat éves az írás, és ahogy elnéztem az is eljutott hozzám, hogy ahogy az Elveszett jelentést is, ezt is azért vetted elő, mert megy a tv-ben. de. persze hat év alatt sokat változott a világ, de azért annyit mégse, hat évvel ezelőtt se volt valami misztikus lófasz a tinédzserek világa, amiről senki nem tud semmit, és csak elvétve merészkednek be a világ legbátrabb kutatói, hogy egy kis terepmunkát végezzenek. sem Amerikában, sem nálunk.
kettő. kurvakemény dolog ám korkülönbséggel jönni, gratulálok, elég fellengzős egy fasz dolog. nyilvánvaló, hogy sokkal fiatalabb vagyok, de nem tizenhárom, o, bárcsak annyi lennék. a véleményem így is fenntartom, érdemben választ nem kaptam, csak személyeskedést. ami persze nem baj, csak állapot.
magyarázd el nekem légyszives, mintha egy kis tizenéves hülyével beszélgetnél, aki persze szart se ért a világ dolgaihoz. vagy hagyd a francba.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.05.10. 19:26:20

Kicsit offolok
"Nézzük a mozit: fú, de jó ez a Brad Pitt"
Nos, Brad Pitt az egyik legjobb jelenleg aktív színész, nagyon színvonalas filmekben is játszott már (sőt, általában olyanokban), úgyhogy nem a legjobb példa.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.10. 19:53:58

@haveavoice: Örülj neki akkor, hogy ilyen tájékozott vagy a 13 évesek világában. Nekem, negyvenéves fasznak ez már nehezebb lenne, mert rám varrnák a bilincset.
A többi pedig csak szövegértés. Gyakorolj, és menni fog. Mégis, mit nem értesz azon, hogy szerintem ez egy jó film? Ennyi. Nem több. Ha több kell, írd meg te. A kettőre adott válaszom is benne foglaltatik az előbbiekben. Mivel fiatalabb vagy, és lehet, hogy drogos 13 évesekkel szoktál lógni, akkor te többet tudsz a dolognál. De ha azt mondod, hogy ez átlagos, akkor nézz már körbe picit lécci. És ne vakerálj faszságokat.

@Pitypalatty úrfi: Igen. Az. Sőt, Julia is jó színésznő. De amit közvetítenek, annak nem sok köze van a valósághoz. Ők sztárok, és olyan közegben élnek, hogy fingjuk sem lehet róla. Erin Brokovich ide, Bábel oda, és még ezek jó filmek is. De ez tényleg off. (Az előbbi fikázás is.)

carlodicanio 2009.05.10. 20:17:29

ahogy olvastam, rohadt ismerősnek tűnt az írás... aztán beugrott, pont ma olvastam a porton! gyors oda is kattintottam, hogy kiderüljön, ki plagizált kit, de láttam h ott is efes szerepel szerzőként:)
viszont kicsi aktualizálás valóban ráfért volna...

haveavoice · http://www.haveavoice.blog.hu 2009.05.10. 20:22:46

@efes:

ha már szövegértésről beszélsz. mégis mit nem értesz azon, hogy szerintem is jó? a kritikával alapvetően egyetértek, csak a bevezetővel van problémám, meg az összegzés egy-két pontjával. te akkor miről beszélsz?
nem vagyok annyira tájékozott a tizenháromévesek világában, mivel már elég rég voltam a környékén, és mostmár rám is gyanúsan nézne mindenki. de nem is akarnék tizenháromévesekkel lógni. de. a lényeg, hogy mikor akörül voltam is láttam elég sok mindent, függetlenül a baráti társaságomtól. ma is látok elég sok mindent, attól függetlenül, hogy nem érdekelne egyébként. ha azt gondolod, hogy ez nem átlagos, akkor te nézz körül egy kicsit. bár alapból nem értem, hogy miért okítasz, ha előtte írod, hogy egyáltalán nem vagy tájékozott. akkormeg? és a film persze egy ember története, nem mondom, hogy minden tinédzser ugyanezeket csinálja, ebben a sorrendben, de mondjuk a hetven százalékát biztos, ebben semmi különös nincsen.

levi\'s 2009.05.10. 20:24:57

Ha érdekel a fiatalok igazi világa, tudom ajánlani még a "Skins" című brit sorozatot, az is hasonlóan valódi képet fest. Nem kell megnézni az összeset, elég az első évad első részét. Asszem a Coolon is megy vagy ment.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.10. 20:52:31

@levi's: ja, köszi, tervben van.

@haveavoice: én az általad kifogásolt szubkulturán kifejezetten a Britney-rajongó kiscsajokra gondoltam, akik e film alapján, és amit futólag, itthon is látva azért egy elég jól körülhatárolható réteget alkotnak. Ma a Hannah Montana, vagy ki lehet ez, vagy tudja a fasz. :) Közben megvilágosodtam: látom kirakták index címlapra. Basszus...:) Nem oda szántam.

bauer-jack 2009.05.10. 21:01:55

Ne már!
A "fiatalok igazi világát" filmben ismeritek meg?
Itt is mindenki debil?
Az itt még nem tartunk!
Tényleg túl sok filmet néztek, inkább alapíts igazi családot!

z 2009.05.10. 21:15:34

a film jó, az írás meg közhelyes

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.10. 21:26:51

@z: ahol forgácsolnak, ott hull a fűrész.

sertésmájkrém 2009.05.10. 21:26:52

Brad Pitt meg J Roberts, mi? :) Hát ez tényleg nem a legjobban sikerült bevezető. :)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.05.10. 22:01:51

@efes: én már a nézése közben Michael Douglas és Charles Bronson elegye vagyok...ha nekem egyszer lányom lesz....

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.05.10. 22:39:57

Bazmeg... gecire pengeélen áll egy ember élete. És nagyon nem mindegy, mennyi időre nem foglalkozik vele, hogy visszafordíthatatlanul elbassza-e, vagy visszazuhanhat-e még felfelé az életbe.

Nem ilyen - vagy inkább másképp, felnőttesen - meredek dolgokra kell gondolni, de pontosan tudom, hol kezdtem néhányszor én szétcsúszni, és kivel, mivel és hogyan szedtem össze magam.

Pazar volt.

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.10. 22:47:32

önmagában a tinivé válás egy elég komoly teher, mind testileg, mind mentálisan, és nagy valószínűséggel mindenki átesett ezen életében egyszer, általában húszéves kora előtt. Aki nem, az keresse fel szakorvosát. A jelenség ugyanaz, legfeljebb a "köret" más, azaz mi még rockerek voltunk, rossz esetben punkok, ma emósok, de ugyanannyira utáltuk az öntelt hülye agyatlan felnőtteket, mint ahogy ma utálják a tinik, főleg amikor igazából nincs idő semmire, a kamaszgyerek problémáinak a meghallgatására pedig végképp nincs. Pedig gyógyítana az is, ha csak végighallgatjuk a másikat, anélkül, hogy megpróbálnánk meggyőzni őt a saját véleményünkről..

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.05.10. 22:55:33

Az pedig, amikor a kritikus f@sz bemegy az ember blogjába fikantériázni amivel lehet, hogy órákig vesződött, elég nagy suttyóság. Valószínűleg az ilyen ember fel lenne háborodva, ha bemennének a szoba-konyhájába, és közölnék vele, hogy nem való a vonalkódos lyukas nacit a tányérok közé dobni, át kellene húzni a guberált bútorokon a huzatot, és nem trendi az éjszakai hugyosfazekat az ágy alatt tartani. Felháborodna, mert beléptek a személyes életterébe, ő viszont sáros lábbal átsétál a blogokon, és mindenhol hagy egy-két lábnyomot.. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.10. 23:22:00

@0o0o: Ez egy igenigenigen kemény világ. :))

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.05.10. 23:28:30

Realitásokhoz 0 köze volt, szóval szar. Teljesen speciális helyzetet mutatott be, ez nem éppen a bárkivel előfordulhat kategória. A szereplők néha teljesen irreálisan cselekedtek.
Bár mint film, nézhető, de ami miatt ajnározzák páran, az hülyeség.

Mi a tanulság? Hogy ne vagdosd és baszasd össze-vissza magad 13 évesen? Hoppá, spanyolviasz.

|||||||||||| 2009.05.10. 23:32:15

talán a legszarabb film amit valaha láttam. bűnrossz. tökéletesen irreális, bugyuta, látszik hogy egy nagyotmondaniakaró 15 éves csitri írta.
tipikusan olyan fíling amikor az ember nézi a filmet és képtelen koncentrálni, mert végig azon jár az agya milyen válogatott kínzással büntetné meg a karaktereket, az őket alakító színészeket és mindenkit aki részt vett a film elkészítésében. Talán az egyetlen pozitívum, hogy a két kiscsaj egész helyes. ezt a... faszom... Nikki Reedet dugnám.
a kritika jó, bár kurvára nem értek vele egyet.

valaki felhozta hasonló műként a Skinst. az fényévekkel jobb. persze ugyanannyira irreális, és a szubkultúra ugyanolyan ellenszenves (a csajok jók), de mégis, a szövegek, a karakterek, a zenék, meg minden. a skins tényleg egyike a kedvenc sorozataimnak, de ezafaszom 13, ez iszonyat.

Bandúr Kandi 2009.05.11. 07:20:25

Teljesen jó volt a film, nem a realitás (vagy nem realitás) a meghatározó egy film milyenségének megitélésénél. Keményen érződik az anya tehetetlensége gyermeke nevelhetetlenségét illetően.

Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2009.05.11. 07:33:56

Kábé feléig olvastam a hozzászólásokat, de már ott kijön belőlem.

Többen azzal jösztök, hogy a tizenhárom évesek világát filmből ismerjük meg, milyen gyökerek vagyunk már.

Huszonkilenc éves vagyok. 13 évesena legnagyobb gondom az volt, hogy a valamelyik boltban legálisan vásárolt mini-tűzijátékot, meg kiskést hova dugdossam, hogy jóanyám ne vegye észre. Kisvárosban nőttem fel, inni életemben először 16 évesen ittam (mondjuk akkor seggrészegre), drogot egyszer próbáltam ki, marihuánát, részegen, véletlenül: az efotton cigit kértem a sráctól és ő füveset dugott a számba.

Viszont van egy 20 hónapos lányom, akire ha ránézek komolyan aggódok időnként, mert tudom, hogy amiben én felnőttem az már nagyon nem ugyanaz, mint ami rá fog várni 11-12 év múlva. És ezért nekem, gyökérnek szükségem van történetekre (nem csak filmekre, barátaim is szoktak mesélni egy-két dolgot), hogy tudjam milyen világ várja, miben kell majd megállnia a helyét, s megpróbálok olyan értékeket átadni neki, hogy ne úgy végezze, mint a fimlbéli kiscsaj.

Tudom, hogy a film sarkít, de így tud hatást elérni. Ha csak a NEGYEDÉT fogja a lányom átélni én már meg fogok őrülni.

Egyébként a témában ajánlom még a Ken Park c. filmet.

Áldás
Szürkemedve

Jedlik 2009.05.11. 08:35:27

Modoros filmkritikák előre!

zolee75 2009.05.11. 08:44:28

@Szürkemedve: Valamint ajánlott még a "Kölykök" c. film megtekintése, ha jól emlékszem, ugyanaz rendezte, aki a "Ken Park" c. filmet.

Jedlik 2009.05.11. 08:44:47

"csak a kamaszkor törvényszerűségeinek próbál megfelelni"

Tudom, hogy szövegértés meg minden, de amikor én érettségiztem, még nagyon messze volt az oktatási reform, szóval mit jelent ez a kifejezés? Hogyan kell megfelelni a kamaszkor törvényszerűségeinek?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.11. 08:53:39

@zolee75: Ja, Larry Clark. Az ha lehet, még súlyosabb ennél.

@Jedlik: Már megfeleltél, ha túlélted. Gondolom, úgy értettem, hogy a bimbózó szexualitás, a dackorszak s hasonlók.

alex4427 2009.11.10. 21:47:39

Elolvastam a hozzászólásokat. Érdekes!:)
Bár igazából csak Szürkemedve tetszett! Látszik, hogy nem gondolja közhelyesnek a problémát, látszik, hogy aggódó szülő!
És joggal aggódó, mert a fogyasztói társadalomnak éppen ilyen konzum idiótákra van szüksége: az a jó fogyasztó, aki nem növi ki a hülyeségeket. Akinek csak az számít, hogy milyen cuccokban jársz, milyen kocsid van stb.
A nagyon öregek még emlékeznek olyan időkre, amikor a kis-csajoknál még ésszel is lehetett virítani!
süti beállítások módosítása