asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Dilidoki kiütve (Shrink, 2009)

2010.02.23. 20:18 efes

Én azt ütném ki, méghozzá minimum 40000 volttal, aki ilyen idióta, ráadásul félrevezető magyar címekkel látja el az idegen, esetleg nem, vagy csak nehezen lefordítható című filmeket. Kevin Spacey ráadásul nem is dilidokit (tehát pszichiátert), hanem pszichológust (mondjuk, agyturkászt) játszik Jonas Pate Shrink című, Hollywood hátsó udvarában kotorászó, független drámájában. A Spacey által alakított Carter nevű pszichológus a legmenőbb hollywoodi sztárok lelkiéletét kezeli sztárstátuszban már évek óta, így rajta csapódik le mindaz, aminek nem szabad látszódnia a rivaldafényben. Luxusvilla-szerű rendelőjében egymásnak adja a kilincset a politoxikomán pszichopata színész, az öregedő, alkoholista és szexmániákus rendező, a frusztrált és fóbiás producer mellett néhány "normális" Los Angeles-i polgár is. A ránehezedő, felesége öngyilkosságával súlyosbított terhet Carter csak intenzív marihuánafogyasztással képes elviselni, aminek minél hitelesebb tolmácsolására Spacey nagy szakállat és kalácsra szívott arcot "növesztett". Igen, a pszichológus legalább annyira szét van gurulva, mint páciensei, e film éppen arról szól, hogyan jön rá erre a tarthatatlan állapotra és hogyan tud (tud?) kilábalni belőle.

Pate ezt az öngyógyítási folyamatot egy kellemesen melankolikus hangulatú filmben meséli el nekünk, melyben felvillant néhány érdekes és pontosan találó filmesgeci karaktert, elsüt néhány jó benyögést, megmutatja Kevin Spaceyt szívni, sokszor, kis reklámot csinál legalább 8-10 féle, hazánkban nem kapható (!:) fűfélére, aztán nagyjából ennyi is. Feltűnik szegény Robin Williams is, ő az alkesz rendező, én mindig szomorú leszek, ahányszor meglátom: olyan enervált szegény mostanában. Maga film semmi különös, ha belefut az ember, nem okoz nagy traumát, ha kihagyja, nem veszt semmit. De Spacey azért baromi jó színész... Asanisimasa szerint ez a film: 5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr141784942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tmichel · http://filmdzsungel.tumblr.com 2010.02.23. 21:46:19

szerintem nagyon is nézhető film volt. nálam 7/10. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.23. 22:12:15

@tmichel: szerintem is nézhető, ha úgy adódik..:)

huszszalategytizesert (törölt) 2010.02.23. 22:16:46

spacey es dilidoki. azt hittem a kpax-rol lesz szo...

murunga 2010.02.23. 22:43:42

jó ez a film, szpészi meg csont nélkül folytatja benne az amerikai szépségben játszott figurát. miatta jó ez a film is.

a cim forditásért büntetőt kaiser sosa-tól!

bknn 2010.02.24. 00:00:40

Letöltöttem, 20 perc megtekintése után repült a kukába. Az Amerikai szépség amúgy favorit.

The General 2010.02.24. 00:34:17

Nem kritika, de a "shrink" az pszichiáter. A filmet ugyan nem láttam, de a magánpraxisban dolgozó agyturkászok bizony pszichiáterek, tehát orvosok, nem pedig pszichológusok. Ettől még a magyar cím borzalmas...de ezt már megszokhattuk. A poszt alapján érdekesnek hangzik a film, meg is lesem valamelyik nap. Spacey meg nagy király. Ennyi.

Oarbeaskoa 2010.02.24. 01:49:34

egyre nagyobb az igény a pszicho fogalmak tisztázásához. és ez jó hír. nem láttam a filmet, de egy ilyen magánrendelő pszichoterápiára berendezett igazából, ez az általános, ez jelent igazi terápiát, ez a valódi "agyturkászás", habár ez a szó szerintem nagyon rossz fogalom arra ami történik azalatt. Pszichoterápiát végezhet a megfelelő módszerre kiképzett szakember. Nagyon sok módszer van, 3 nagy szemlélet határozza meg a 3 csoportot: személyközpontú, pszichodinamikus és kognitiv. De sok olyan módszer van amelyet nehéz behatárolni. És erre általában pszichiáter és pszichologus képzi ki magát. Más szakmabeli ritka. A filmben Spacey valószínűleg pszichiáter, de a probléma az pszichoterápiás természetű, amely bármely pszichoterapeutával megtörténhet. Neki segíthet ebben a szupervizió, vagy ő is járhat terápiára, ami önismeret gyanánt mindenképp javasolt, ha nem volt meg. de minden módszer igényli az önismeretet.

Jozsó_ 2010.02.24. 08:19:38

Kevin Spacey miatt mindenképpen érdemes megnézni. Ajánlott!

Nálam is 7/10-es.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.24. 09:00:04

@The General: @Oarbeaskoa: Maradjunk ennyiben:
hu.wikipedia.org/wiki/Pszichol%C3%B3gus
hu.wikipedia.org/wiki/Pszichi%C3%A1ter
A filmben Spacey a díványoztató bölcsészfazont játszotta, nem a gukkerelő orvost.

vakhangya 2010.02.24. 09:28:51

@efes: fyi mindketto divanyoztat, sot van olyan pszichiater akinek van pszichologus vegzettsege is van. KS sztem zsenialisan jatszott a filmben.
süti beállítások módosítása