asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Avatar (2009)

2010.02.26. 19:46 efes

Na ja, leglegleg. Tényleg az. Viszont nem annyira jó film. Nem én találom fel a spanyolviaszt, hogy Pocahontas, meg Farkasokkal táncoló és még sok-sok más híres és kevésbé híres filmből, meséből és képregényből visszaköszönő motívumokból épül fel az Avatar, amely így nem más, mint egy professzionalista módon megcsinált, összerakott, összegyúrt mese. Disney-mese. Példának okáért, az említett Farkasokkal táncoló lényegesen jobb, mint film, már csak azért is, mert igazi. Ez nem.

Mivel az Avatar körülbelül 60-70%-ban számítógépes animáció, kék- vagy zölddoboz, vagy akármi más technológián alapuló szemfényvesztés, így a filmnek ebben a részében valódi, összetett és cizellált jellemeket, valódi konfliktusokat nem lehet várni, nincsenek is: minden megmarad a Disney-mesék kettő darab dimenziójában, hiába látunk mindent térben (már ha a 3D-verziót nézzük). A maradék 30-40% rendes élőszereplős akciófilm, az pedig műfaji sajátosságaiból fakadóan alapból nem szarozik összetett jellemekkel és hasonló "entellektüel" baromságokkal. Van ugye a biztonsági főnök: kemény, kíméletlen veterán, az ezzel járó pszichopatoid szűklátókörűséggel. Tudósnő: szikrázóan intelligens és humánus. Főszereplő: szintén veterán, rokkant csávó, kezdetben cinikus, balhés forma, később ezt levetkezi, és felelősségteljes hőssé válik. Legalább az ő esetében van valami jellemfejlődésszerű. Van még tökös helikopterpilóta-csaj, aki tökös, igyekvő segédkutató, aki igyekszik, geciember ügyvezető igazgató (vagy mi volt a Ribisi), aki geci, aztán nagyjából ennyi is, a többi élő gyakorlatilag még ezekhez képest is csak statiszta. A rajzolt navi'k (a kék macskaszamarak) dettó. Legfeljebb kettő darab jellemvonás. De nem is kell ennél több egy meséhez, nem kell nagyon összezavarni az elvárt nagy számú (így a lehető legheterogénebb műveltséggel rendelkező) nézősereget, akinek a torkán azért le kell még valahogy tömni egy alapvetően a létével ellentétes üzenetet.

Ez az üzenet pediglen nem más, mint az, hogy az ember, mint faj, en bloc önző, gonosz és cinikus. A hagyományos indiános (és egyéb hódítós) filmekben a leigázott nép is ember volt, így fel sem merült fajközi, interrasszista ellentét. Viszont az Avatarban Cameron nem mást állít be negatív hősként, mint az emberiséget. Az összes fehér, vörös, sárga és barna bőrű, angolszász, cseh, örmény, magyar, hottentotta és ki tudja még miféle nemzetiségű embert állítja be negatívként, tehát minket a nézőket, magukat és őt, sajátmagát. Zseniálisan megoldja azonban ezt a fából vaskarika-készítésnek tűnő problematikát, hiszen mozijegyre ennél többet még soha nem költött az emberiség. Önfeledten és könnyeit törölgetve tapsol a kék macskaszamaraknak, egy másik fajnak, akik e filmben legyőzték az emberiséget. Nyilván nem csak én veszem észre ezt a végletesen cinikus attitűdöt, bár a nagy többség e fölött simán átlép.

Mint ahogy nyilván azon is, hogy minden idők legdrágább filmprodukciója, az emberi civilizáció csúcstechnológiájával azt üzeni, hogy ennek az egész emberi kultúrának, történelemnek, sőt, életnek az égadta világon semmi értelme nincs: a gyakorlatilag kőkorszaki körülmények között élő navi'knak az emberek nem tudnak semmi olyat adni, amire szükségük van... Logikailag így Cameron bácsinak és a film producereinek bankszámláján összegyűlt tetemes pénznek sincs értelme, lehet is odadni mondjuk, az afrikai éhezőknek, hogy kaját vegyenek rajta. Hmm?

De hát ez csak egy mese, mint ahogy azt le is szögeztük az elején, szép színes is, térhatású is, mi tagadás, izgalmas is és látványos is, a végén meg is hatódunk, tehát működik. Csak könyörgöm, ne ez legyen már minden idők legjobb filmje, mert nem az! Szimpla látványmozi, amin így ne is kérjük számon a giccses látványvilágot, hiszen a látványtervező a palettát kizárólag full üzemmódban volt képes használni, a Pandora bolygó sosem látott panorámáit is már sokan megfestették elébb, elég csak régi Galaktika folyóiratokat lapozgatni vagy bizonyos japán animéket nézegetni. Amit itt a látvány- és effektcsapat megvalósít, az tényleg látványos. Igaz, nem úgy, mint Csontváry, vagy Rembrandt, nem is úgy, mint Kuroszava vagy a Coenék filmjei, hanem úgy, mint az augusztus 20-i tűzijáték. De látványos. Jó szórakozást hozzá. Az Avatar az asanisimasa szerint 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr861793093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2010.02.26. 20:57:23

Cameron nem feltétlenül magát az emberiséget állítja be rosszként. Hiszen azok is emberek, akik a na'vik védelmére kelnek. Az emberiség sötét oldala elé tartana tükröt, a környezetüket felelőtlenül kiszipolyozó, más kultúrákat gátlástalanul leigázó arcának. Arról lehet vitatkozni, hogy ennek van-e értelme, de az üzenet, ha lehet így nevezni, inkább ez.
A látványvilágot pusztán a formátuma miatt elvetni mint potenciális művészetet (egyébként mindez rajzként, festményként, szobrászmunkaként kezdődik) szerintem nem helytálló, de azt hiszem erről talán soha sem fog megegyezni a véleményünk. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.26. 21:39:26

@Tyrannum: Mindig vannak árulók, itt azért mégis csak az van, hogy emberek kontra navik. Akik a kékek mellé állnak, azok sem navibaráti szeretetből, hanem a tudomány érdekében állnak melléjük, valahogy úgy, mintha a delfinek mellé állna egy etológus. Csak a rokkant csávó az aki valóban navipárti harcos lesz (a kopteres csaj indokai is inkább állatbarátiak), de a csávó részben navi is, részben meg ember. Én fontosabbnak látom a fajok közti összeütközést, amiben az ember a rossz. Rossz emberek mindig voltak, sőt, az emberiség is volt már rossznak bélyegezve, de egy másik fajjal szemben, azokat beállítva szenvedő félként, még nem volt.

A látvány giccses, de nem vetem én el, kurva jól meg van csinálva. Ezt mondom. :) Az, hogy valami giccs, vagy művészet, az nagyon messzire vezet, itt nincs is jelentősége. A giccs amúgy sem feltétlenül negatív kategória.

Viszont az vicces volt, hogy megnőttek a puskák, éppen ugyanakkorák az emberek kezében, mint a háromszor nagyobb navik kezében..:)))

Seraphin 2010.02.26. 22:13:38

Ma néztem a Mammutban először. Háromszor is megríkatott.
Mi ez, ha nem NAGY film?

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2010.02.26. 22:30:50

@efes: Az avataroknak minden felszerelése külön, méretre készül. Az emberi katonáknál nem nagyon látszik, de ilyen Jake fegyvere egy ember kezében:
www.avatarplanet.net/wp-content/uploads/2009/01/avatar-movie-soldier1.jpg

Az ördög valóban a részletekben lakozik, de ez éppen erőssége a filmnek - vizuális szempontból.

ettumifilii 2010.02.26. 23:20:41

@Seraphin: egy közhelyes, kiszámítható, buta, naiv, bárgyú párbeszédekkel és egydimenziós karakterekkel ellátott technikai és vizuális parádé...az pedig, hogy Cameron 70 millió dollárt keresett a vele( ami 500 millióból készült) kissé hiteltelenné teszi a film antikapitalista üzenetét, de mindegy nem is ez számít, hanem, hogy a nép egye, élvezze, sírjon, nevessen, szórakozzon, és ráadásul az egyszerű üzenet megértése mindenkinek sikerélményt okoz...a film mint művészet sajnos a háttérbe szorul mostanság, de lehet, hogy ez mindig így volt.

az meg, hogy emberek még sírnak is rajta...hát komolyan mondom nem hiszem el

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.02.26. 23:32:30

ez érdekes, pont az Avatar óta agyaltam baromi sokat azon, hogy vajon egy film pontozásos értékelésénél mit kellene figyelembe venni. egyáltalán kell -e, vagy nem kell szubjektív véleményt társítani. kategóriáján belül, vagy univerzále értékeljek egy filmet. természetesen a vége az lett, hogy a szubjektivitás kihagyhatatlan, és pontozni csak kategórián belül lehet. mondom, ha egyáltalán lehet.

íly módon az Avatar, bár számos vitatható problémával rendelkezik, de összeségében, mint filmélmény - természetesen a maga kategóriájában -, nálam is 10 pontos értéket képvisel. viszont szó nincs róla, hogy a filmtörténet legjobb alkotása lenne.

én a CGI-t nem sorolnám a megbélyegzendő tulajdonságok közé. ez kb annyira lenne helyes, mintha a színes, vagy a hangos filmekre mondanánk, h versenyellenes tulajdonságokkal rendelkezne a ff, vagy némafilmekkel szemben. a film "evolúciója" halad, ez ehhez hozzátartozik.

meg pesze az is, h soha az életben nem jelöltetném a scriptet semmilye komolyabb díjra. ettől függetlenül engem távolról sem zavart ennyire, a Disney kategóriás dramaturgia, mert úgy éreztem, hogy ebbe a műfajba pont belefér. viszont minden más tudott olyan plusszt adni, amitől szumma szummárum letettem a hajamat.

szvsz, kb. 7 és 10 pont között bármi dobható rá.

ja és igen: számomra az Avatar, az IMAX Avatar 3D.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.02.26. 23:42:38

ettumifilii: a film önmagában nem csak művészet, hanem termék is egyben. pont ugyanúgy különbséget lehet tenni, mint a tescogazdaségos, illetve egy francia gourmand chef szakácsművészete között. e két véglet pedig egy óriási skálát fog közre.

én bár nem csípem Cameron papát, mint embert, de hogy mennyit kaszált ezzel, azt a film értékére vetíteni butaságnak tartom. mintahogy azt is, hogy ki minek a hatására hatódhat meg. láttam én már a Hostelen elbőgni magát vkinek.;)

Pszt! 2010.02.26. 23:58:44

Hát nem egy Star Wars az biztos.
Annakidején akörül volt ekkora felhajtás.
Az is csak egy mesefilm volt, de messze jobb sztorival.

ettumifilii 2010.02.27. 00:02:37

@_DelMare_: igazad van, tényleg, kicsit elragadtattam magam, csak már elegem van az avatarból és az istenítéséből...

szinema1 (törölt) · http://szinema.blog.hu/ 2010.02.27. 00:06:14

szép volt, érdekes volt, de én megmaradok a sima "parasztos" filmeknél:D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.27. 09:02:30

@Seraphin: Nagynak nagy, az igaz: majdnem három óra és leglegleg. :)

@ettumifilii: Van egy "gomb" a hollywoodi típusú dramaturgiákban, amit ha beépítesz a filmbe, a néző tuti sírni fog. Ezek itt tipikusan olyan "gombok".

@_DelMare_: Azért van helye a Cameron-fikázásnak, mert a film üzenetével gyökeresen ellenkezik, hogy egyáltalán pénzt keressenek vele, és ráadásul, ennyi pénzt. De nyilván, ez a film is termék, így pénzt keresnek vele, ami viszont a filmet értékteleníti el - jótékonykodni kéne ebből a valag nagy lóvéból, és akkor mindenkinek be van fogva a szája. És még így is jutna zsebbe is, az tuti. Soha nem fogom megérteni, miért nem elég egy embernek 1 millió dollár fizetés, miért kell neki 70? És főleg úgy, hogy ilyenekről papol, mint ebben a filmben. Ez a legnagyobb baj ezzel a Cameron-faszival, meg az ő gigamega filmjével, hogy átbaszás, cinikus hazugság, és nem tudok röhögni rajta.

Seraphin 2010.02.27. 10:09:42

@ettumifilii: Te már megint háttal ültél a moziban?
Lehet nem élveztem volna, ha Cameron művészetet csinált volna a filmjéből. (Nem is tudta volna ennyi emberrel megnézetni.) Az, hogy ki mennyit keres vele, az nem érdekel. Nem szempont a film élvezeténél. Étteremben sem gondolkodom azon, hogy vajon a vadasnál a répát mennyiért vehették a piacon. Amerikai filmbizniszben pedig fölösleges dobálózni a számokkal, kurvanagy számokkal.
Sikerült Cameronnak hatást gyakorolnia Rám (és a a népre is gondolom) és ez nagy dolog. Sokaknak nem megy, gombok ide vagy oda.
Bárcsak James Cameron lehetnék, mindent úgy csinálnék, ahogy ő :))

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.27. 12:18:11

@Seraphin: Hát, igen, a százmilliárd légynek nyilván igaza van... :)

Amúgy, tényleg a világ legkényelmesebb módja, mint beleülni egy szép rózsaszín fürdőkádba, megtömni a hasacskánkat édességgel, és mosolyogni bele a világba... ami ettől még belefullad a szarba, jó nagy részben éppen az ilyen Cameron-féle hazug műmájerek miatt, akik elhitetik a néppel, hogy attól, hogy rózsaszín fürdőkád és talán édesség még van, attól minden rendben van. És még zsibbadtra is keresik magukat vele. Elvtelen, arcátlan és cinikus módszer ez, azért hangsúlyozom, hogy csakis idézőjelek között szabad ezt a filmet nézni, különben mindenki ilyen vigyorgó, jóllakott, agymosott idióta lesz, aki vigyorogva, jóllakottan fullad bele a szarba. Remélem egyértelmű voltam.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.02.27. 21:40:28

nagyon kemény kérdéseket boncolgatunk azzal, hogy a film bevételének, illetve annak nagyságerndjének etikusságát, erkölcsiségét tesszük nagyító alá. abban, amit mondtál tökéletesen igazad van: ilyen irgalmatlan mennyíségű zsetont, illene bizonyos mennyíségben jótékonyságra fordítani. a problémám mégis ezzel kétoldalú.

egyrészről ezt az ideológiát, minden más nagybevételt hozó filmre is elmondhatnánk, de nem tesszük. és akkor nem beszéltünk arról, hogy ha "csak" mondjuk 10M dolcsi a tiszta profit, az is 2MD forintnak megfelelő összeg, ami a zsírós stúdióvezérek hasát kövéríti, ahelyett, hogy mondjuk ételt osztanának belőle. javarészt ezzel mégsem foglalkozunk, hiszen betudjuk a kapitalizmus igazságtalanságának. pedig tény, ez minden csak nem emberséges.

a másik, h én értem, h ha Cameron az elnyomottak mellett, a gonoszság ellen, a környezet megóvása érdekében ágál, akkor h van pofája ennyit keresni. de pont az előzőek miatt, én ezzel (és tudom h valahol helytelen) nem tudok foglalkozni. láttam egy nagyon összpakolt filmet (és hangsúlyozom, h imax3d verzióról beszélek, ez fontos) ami igenis tetszett. az más kérdés, hogy ahogy már említettem az alkotó (Cameron) mint ember nekem is bicskanyitogatóan ellenszenves tud lenni.

de ezen biztosan nem fogunk összeveszni, ahogy mondtam, szerintem 7 és 10 pont között erre a filmre bármennyi adható. (és azért remélem nem tartotok agymosottnak ;))

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.27. 21:48:02

@_DelMare_: Nem. :) Amúgy én is sanszosan leszarnám az egészet, de itt az Avatarnál olyan nagy a felhajtás, hogy képtelen vagyok elmenni emellett szó nélkül. De a 7 pont azért jó pontszám, asszem. Ha szerényebb lenne a körítés (nem a film!) lehet, hogy több is lenne ez.

Gukker 2010.03.03. 16:58:05

Imádom, hogy minden kritikus ezt mondja mit te:

"Csak könyörgöm, ne ez legyen már minden idők legjobb filmje, mert nem az!"

Ki állította azt, hogy ez minden idők legjobb filmje?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.03. 18:01:51

@Gukker: Hát, mindenki! :D Hiszen ez a világ leglegleg filmje...:P

skaven 2010.03.07. 14:02:06

szerintem nem igazan azzal van gond, hogy az alkoto(k) mennyi penzt raknak ebbol zsebre. hanem hogy megnezik az emberek, nagyjabol felfogjak hogy mirol van benne szo, bologatnak hogy elnyomas, kornyezetvedelem, termeszet, mindenfele nagy szavak, hazamennek es ugyanugy szarnak az egeszre. innentol kezdve tok mindegy, hogy cameron mit csinal, meg a nezok sem valtoznak semmit a film hatasara. es igazabol ezt szerintem nem is varhatjuk el. nagy vilagmegvalto film nem keszult meg es nem is fog.
a film alapveto funkcioja a szorakoztatas valamilyen formaja kellene hogy legyen. x millio ember jol szorakozott az avataron, tehat a film elerte a celjat.
az meg hogy bena a tortenet... osszefoglalom barmikor ket mondatban a total semmi tortenetet a becstelen brigantyknak, disctrict 9-nak, vagy akar a stalkernek is. nem ezen fog mulni a dolog.

Dr. No 2010.06.28. 17:30:42

Kissé lemaradva szólok hozzá, mert csak most nemrég néztem meg. A legfurább az volt az egészben, hogy ez alatt a majdnem három óra alatt mennyire nem történt semmi a vásznon. Olyan "ennek is meg kell lennie, legyünk túl rajta"-érzésem volt minden eseménnyel kapcsolatban, bár nyilván bennem volt a hiba. És durva, hogy Cameron mennyire reciklálta önmagát az egészben. Már a tengerészgyalogosok kétlábú tankjai ugyanolyanok voltak, mint az Aliens rakodógépe. Ribisi egy-az-egyben a Burke - egyébiránt maximálisan hiteltelen és elkúrt, ugyanakkor alapvető fontosságú - karaktere ugyanonnan. És ugyanakkor az a film mennyivel jobb volt! Olyan hatást tett rám az egész, mintha újraforgatta volna az Aliens-et, csak most felcserélve az előjeleket. Egy példa, hogy mitől is volt überszar az egész. Worthington szorgalmasan, minden aggály nélkül jelentget a főgonosz bácsinak, majd Weaver bepakolja őt egy herkópáterbe, mert nem tetszik neki a jelentgetés, és ezt Worthington ugyanazzal a derűs, bamba arckifejezéssel veszi tudomásul, mint amivel jelentgetett. Há mer így is jó, nem?! Komolyan, hiába a sok ugribugri, ennyire passzív és fatökű főhőst még kelet-európai művészfilmekben is ritkán láthatni. És hogy mi a reteknek "írta" ez a fából faragott királyfi a "videonaplóját", a tök érdektelen bejegyzéseivel, az végig rejtély maradt, láthatóan az alkotókat is untatta (ja, bocs, a kézikamerás áldoku az most divatos, mer ojjan hiteles!). És az egész hihetetlen hosszúságú (king size?) nyafogásnak semmilyen húzása nem volt! Az ember elkezdi nézni az Aliens-et, és akkor tér magához, amikor vége. Ebben meg a filmidő ellenére még a kék zsiráfmacskák jelenetei is össze voltak csapva, legalább őket néztük volna, hogy táncikálnak vagy csináltak volna VALAMIT, vagy legalább a csajjal édelgett volna sziruposan a főszereplő, ha már három hónapot töltött közöttük!

Cameron sosem volt nagy mesélő, de most már a maradék fantáziáját is kikezdte a szenilitás.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.28. 18:07:39

Szerintem, így sok hónap távolából, mikor már a szemem is helyreállt, ez a film nem tűnik többnek, mint Cameron kamera-bizniszének portfóliójának. Mégha nem is az. Vagy mégis? :)

Azt én se értettem sosem, miért is nagy mesélő Cameron. Az nem nagy mesélés, hogy A pontból B és C érintésével eljutunk D-be, amhol adott esetben a végkifejlet zajlik. Az effélét, jobb iskolákban, már hatodik-hetedikben 'sematikus!' 4, jelzéssel dobta vissza a tanerő, ha fogalmazást kellett írni.
süti beállítások módosítása