asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

REC 2 (2009)

2010.04.22. 19:18 efes

Ahhoz képest, hogy a Rec 1-el kapcsolatban éppen azon fanyalogtam, hogy a villódzó kézikamerázós éjjellátós, ide-odakaszálós vizuális kocepciótól gyakorlatilag nem láttam a filmet, ezzel a második résszel éppen az a bajom, hogy itt már látom. Ennek fényében viszont kénytelen vagyok újraszámlálni a Rec 1-re adott 4 pontot, mert így sokkal jobban szembetűnik, hogy az egy alaposan végiggondolt és ki is vitelezett vizualitással megvalósított film volt, műfajában egyértelműen kiemelkedő darab. Az akkor filmellenesnek gondolt villogó képek e második részhez képest szuggesztív és expresszív képekké értékelődtek fel, talán nem véletlenül arattak relatíve nagy sikert. A Paco Plaza-Jaume Balaqueró rendezőpáros így hozzáláthatott a második (sőt harmadik!) részhez, gondolom, lényegesen nagyobb büdzsével és hacaccáréval, ami azonban szerintem már nem vált a film javára.

A Rec 2 azzal, hogy bár a kézikamerázós, villódzó látványvilág megmaradt, a több nézőpont, köztük a kommandósok személyi kamerái, az amatőrfilmező tinédzserek készülő trash-videofilmje, és az ezekkel járó világítás már olyan gazdag képminőséget eredményez, hogy az az eredeti koncepciót szinte negligálva, egy szimpla zombis horrorrá fokozza le a projektet. A zombis-vírusos tematikára ráhúzott Exorcist-csuha sem dob a filmen, bár egy szerencsétlenkedő pap mindig jól jön egy horrorba - itt a gonosz, hol a gonosz, értjük, ugye.

A végeredmény azonban itt is dicséretesen tömör, mondhatni súlyos. Én ugyan már az elején kirúgtam volna néhány maszkmestert és világosítót, de ha volt rájuk pénz, hát keressenek ők is, legfeljebb egy kritikus túr mélyebben az orrába. Ugyanaz az analógia látszik felsejleni, mint az alapvető Alien-széria esetében, az első rész zsenialitása a második részben már nem tudott megismétlődni (a többiről nem is szólva). Ráadásul itt is a kommandós-klisével szeretnék az alkotók feldobni a projektet, mint az Alien 2-ben. Persze, annak is kemény rajongótábora van, így ez is megkapja nyilván a magáét. Úgy hiszem azonban, hogy az igazi vájtszeműek ott is, itt is az első eredetit díjazzák. A többi folytatás már a masszáé. Az asanisimasa a Rec 1 4 pontját duplán véve, ezt a második részt 5/10-re méltatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr691850122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.20. 19:01:09

Az első rész nekem nagyon tetszett, a második jól indul és a feléig elég izgalmas, feszült, aztán mikor behozzák a másik csoport kamerás ott csöppet megbicsaklik az egész, elillan az izgalom. 7-est azért. megérdemel

bog.art 2010.03.21. 09:46:39

tegnap nagyon fáradt voltam, gondoltam, valami jó kis ijesztgetős horrorral kikapcsolódom - erre, szó se róla, tökéletesen alkalmas is a Rec2. Én ugyan már az első résznél se értettem, mire ez a nagy ujjongás, szerintem a zseniális Blair Witch Project-tel már lelőtték a "kint is vagyok - bent is vagyok" poént, ráadásul pont emiatt az erőfeszítés miatt (hogy elhitessék velünk, hogy a képek készítője az események aktív résztvevője) néha megbicsaklik a dolog - a barátomat épp cincálja egy megszállott és a kamerát tartó kezem meg se remeg....piha! A Cloverfield-del ugyanez volt a bajom. A Rec1-ben nem derült ki, hogy mi a bánat ez az agresszió-vírus, ebben meg egy szánalmas magyarázatot próbáltak adni rá. Azért a "28 nappal/héttel/évvel/századdal később" egy picit hihetőbbet adott elő. De lehet, hogy csak a vallásos meggyőződésemmel van baj. Basszus,a 70-es évekbeli (ha nem tévedek) Ómen még ma is nagyobbat üt....Mindenesetre ez nekem csak egy mezei ijesztgetős horror maradt (bár kétségtelenül voltak benne szellemes képi megoldások, az árnyjáték különösen tetszett). Horrornál maradva a kedvenceim kategóriánként (kit érdekel, mi? ;-)) Legszellemesebb: Blair Witch Project. Legszebb: Two Sisters. Legnyomasztóbb: Kálvária. A pontozással egyetértek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.21. 12:23:26

@bog.art: Egy igazi operatőr a pokolban is operatőr! ;) Nekem azonban a Cloverfield kifejezetten tetszett, és ott nem éreztem ezt a sterilitást, hogy azt látod, hogy az operatőrt is..stb. Azt hiszem, azt a címet is adtam a kritikának, hogy Vércseppek az objektíven. Az Ómen, meg az Ördögűző 1 abszolút alap, azokat alig mertem anno végignézni. A Rec 1-et így utólag elismerem, de biztosan nem fogom még egyszer megnézni...:)

Dr. No 2010.03.21. 16:55:47

Az első részt többször is megnéztem, és most már határozott véleményem, hogy ott nemcsak a fényképezés "a rejtély titka", hanem a narratív struktúra is. Konkrétan az a "kis szétszórtság" az elején, amikor csak úgy lézeng a kamera meg a riportercsaj a tűzoltóállomáson, szerintem tudattalanul nagyon ráhangolja a nézőt arra, hogy "bedőljön" annak, ami utána következik. (Ha szépen akarom mondani: "nyitott befogadói stratégiát" alakít ki észrevétlenül. Hogy ez mennyire tudatos, vagy csak szerencsés véletlen, azt már nem tudom.)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.21. 18:30:07

@Dr. No: Szerintem tudatos, tudták a spanyolok mit akarnak. Talán én is másképpen vélekednék, ha elsőre nem 20 centire a vászontól nézem, dvdről kivetítve a Cirkóban. Ez a második rész viszont már csak pénzkereset.

College · http://college.freeblog.hu 2010.05.04. 17:52:47

Nem szoktam minősíteni mások kritikáit, ez mégiscsak egy szubjektív műfaj. Most megteszem.
Ne haragudjál, de te hülye vagy.

(Ja, és mellesleg, ismered a filmtörténelmet, hogy az Alien második részére azt mondod, nem zseniális? Jaj.)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.04. 19:39:35

@College: Ha már szubjektívezünk: a hülye bezony te vagy kollega. Az alien 2 szar. agyatlan hentelés, lófasznullasemmi.

College · http://college.freeblog.hu 2010.05.04. 21:14:24

ÁÁÁ, lehet hogy én hülye vagyok, még vállalom is, de megerősítettnem érzem a hülyeségemet, mivel az Aliens-t (sosem volt Alien 2) nálam sokkal okosabb és nagyobb nevű filmkritikusok is az egyik leginnovatívabb folytatásként tartják számon.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.04. 23:08:43

@College: Hát, ha ők azt mondják, akkor az úgy is van. :D
süti beállítások módosítása