asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Bőr (Skin, 2008)

2010.08.03. 18:09 efes

Részleteiben pontos, cizellált és árnyalt a holland Hanro Smitsman Bőr című filmje, mely egy meglehetősen sajátos skinhead-karriert mutat be a hetvenes évek végének Hollandiájában; azonban az összkép mégsem egyértelműen jó. Olyan ez a film, mint amikor egy stréber diák felel, és óriási igyekezettel akar megfelelni a tanár által elvárt igényeknek. Arra a kérdésre, hogy például, mikor volt az 1848-as magyar forradalom, elkezdi Árpád apánk (illetve, stílszerűen Árpád, a punk?) bejövetelétől és befejezi Orbán Viktor második eljövetelével. Finoman, kínosan ügyelve a részletekre mutatja be a késő hetvenes évek különböző underground szubkultúráinak jellegzetességeit, szórakozási szokásait (khm...), gondosan megkülönböztetve egymástól az alapvetően balos, anarchista punkokat az egyszerű munkáskörnyezetből érkező, fehér vagy karibi származású hardmodoktól a szervezett szélsőjobbos rohamcsapatokig terjedő, különböző típusú skinheadekig. Azonban az egész konfliktus felvetése, hogyismondjamcsak, nem kicsit tú mács. Nem mintha nem fordulhatna elő a filmben felvázolt "karrier", de az már annyira abszurd, hogy saját hitelét ássa alá.

Frankie (Robert de Hoog átélten alakítja), a félig zsidó fiú, folyamatosan konfrontálódik részben nemzedéki, részben zsidó hagyományai okán apjával, így legtöbb idejét karibi származású haverjával tölti, ska-zenét hallgatva és ismerkedve a különböző tudatmódosítószerek áldásos és áldatlan hatásaival. Egyedül anyjához kötődik, aki viszont halálos beteg. Ahogy Frankie lába alól egyre jobban csúszik ki a talaj, úgy távolódik el véglegesen családjától és a (félig) zsidó identitásától, a fekete skinhead baráti körétől és úgy kerül bele a neonáci skinheadek ultraerőszakos bandájába. Karrierje azonban nem ezzel ér véget...

Frankie története csak akkor elképzelhető, ha maga az élet írja meg így, ha azonban ezt valaki egy íróasztalnál találta ki, akkor igen könnyen megkapja a manipuláció és erőltetett didaxis vádját, méghozzá teljes joggal. Részleteiben lehet igaz a film, persze, zsidóból is válhat neonáci skinhead, miért ne fordulhatna ekkorát a sors kereke (volt ilyen film is már), de hogy ehhez még hozzájön a karibiakkal való etyempetyem, majd az a sok córesz, ami ez utáőn jön és amit nem spoilereznék ide, szóval ez már túl sok egy ilyen kicsike nézőnek, mint én is vagyok. Tehát, igen zavarbaejtő film Smitsman alkotása, ám azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy vacak. Igen sűrű, dinamikus a cselekménye, komoly drámai hatásokkal operál, kifejezetten illúziókeltő és hiteles a korabeli holland, külvárosi punkszcéna megjelenítése, ugyanilyen hitelesek benne a fazonok, így maradnék az elején leírt hasonlatnál: ez egy igazi strébermunka. Van benne minden kutyafüle, azonban legalább így a lényeg is benne van. Csak ki kell hámozni belőle. Asanisimasa: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr962196438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobres 2010.08.04. 07:04:14

A serdulo|ifu-kori identitaskereses kozben gyakori, hogy gyorsan valtanak a fiatalok ideologiakat. A film otlete lehet, hogy nem eredeti, de nagyon elgondolkodtato remek munka. Nekem 8/10

Darkcomet 2010.08.04. 08:09:28

A posztolo nem kicsi tajekozatlansagrol tesz tanubizonysagot az irasaba. A skinhead, mod, ska szubkulturanak csak egy szelete a neonaci iranyzat (igaz, annal hangosabb szelete). Tehat teljesen eletszeru, hogy skinhjead munkasgyerek karibi sracokkal baratlkozik. Pl. angliaba, a nem rasszista skinek meg a nyolcvanas evekbe is egyuitt logtak a feka sracokkal, habar ennek az igazi fenykora a hatvanas-hetvenes evekbe volt. Kozos "ellenseguk" a pakisztaniak (pakik) voltak. Arrol mar nem is beszelve, hogy egy talajtvesztett fiatal fiu siman valtogathatja az identitasat semmi meglepo sincs benne. Szerintem teljesen rendbe van a film, korrektul mutatja be a kor szubkulturalis kavalkadjat.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.04. 08:28:26

@Darkcomet: A kommentelő nem kis szövegértési és olvasási hiányosságokról tesz tanúbizonyságot. ..., az egyszerű munkáskörnyezetből érkező, fehér vagy karibi származású hardmodoktól a szervezett szélsőjobbos rohamcsapatokig terjedő, különböző típusú skinheadekig. - ez pont azt jelenti, hogy a neonácik csak a skinheadek egy szeletét jelentik.

A film amúgy nem Angliában, hanem Hollandiában játszódik, ahol a pakisztáni expatok jelenléte nem volt jellemző. A filmben egyértelmű punkok, alapvetően suriname-i származású feketék ÉS fekete skinheadek a fehér, neonáci skinheadekkel voltak szembeállítva. Frankie alapvetően (és később a börtönben is) a fekete skinekhez (legyenek ezek hardmodok, ska-sok, akárkik, de mindenképpen ők is skinheadek) húzott, mégha ez a második időszakban már nem jött be neki, és a kettő között szippantották be a neonácik.

Amúgy persze, egy talajt vesztett srác kerülhet fura helyzetekbe, de ahogy ezt ebben a filmben látjuk, már annyira kacskaringós út, hogy élek a gyanúperrel, hogy hogy ez már a rendező/író manipulációja, a "mekkora rohadékok ezek a neonácik" topikban. Amiben igazuk is van, de itt ezzel a túlcizellált történettel szvsz túllőttek a célon. Amellett ennél az egyedi történetnél erősebb lett volna egy általános skinhead-karrier története, főleg, hogy a The Believer egyszer már feldolgozta ezt a zsidóból lett neonáci-témát.

Kobres 2010.08.04. 13:15:35

Ha fiataloknak az idegengyuloletrol mutatok be filmet vitainditonak, akkor a Crasht es a Skint valasztom. Ezok a filmek egyszeruen ertelmezhetok, sok erzelmet valtanak ki. A Beliver mas kategoria. - szerintem :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.04. 14:10:10

@Kobres: Szerintem meg nem. :) Mindhárom említett film abszolút megfelelő vitaindítónak. Aztán majd az ifjúság eldönti, akar-e vitatkozni.
süti beállítások módosítása