asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Viharsziget (Shutter Island, 2009)

2010.11.15. 17:45 efes

Részben bizonyított, részben viszont meglepett Martin Scorsese legutóbbi, Viharsziget című thillere. A film újfent bizonyította, amit néhányan :) már régóta tudunk: Leonardo Di Caprio bizony jó színész. Ami viszont meglepett, az az, hogy Scorsese még mindig tud jó filmet csinálni... Én már letettem erről, hogy valaha látok tőle még jót, hiszen az utóbbi években egy kiégett, elfásult, minden erejével már csak az áhított Oscarra törő rendezőt mutatott, s hogy azt végül is egy lopott Téglával nyerte meg, semmit sem emelt ázsióján. Aztán ettől, úgy tűnik belazult, és rittyentett egy fasza kis thrillert, ami műfajában, gondolom, még évek múltán is a legjobbak között lesz emlegetve. Mivel tulajdonképen egyetlen nagy csavarra épülő filmmel van dolgunk, képtelenség spoilermentesen szólni róla bármit is, így ki kell tennem a bazi nagy piros kört, benne villogó felirattal: SPOILER!

Szóval, Caprio kurva jó. Ahogyan végigviszi a figurát a mit sem sejtő tengeribetegségtől az egyre erősődő üldözési mánián keresztül a teljes hasadásig, úgy, hogy közben mi nézők, az égadta világon semmit nem sejtünk, az fenomenális. Ezzel az alakítással teljes jogú utódjává vált Scorsese hajdani médiumjának, Robert De Nirónak.

De Scorsese sem semmi. Ebben a filmben az őrületnek olyan cizellált, kacifántos, illuzórikus és valósághű labirintusát építi meg, amilyet legfeljebb avatott, évtizedes tapasztalatokal bíró klinikai pszichiáterek legózhatnak össze saját praxisukból, pácienseik kórtörténetéből, illetve azoknak saját személyiségükre való kivetüléseiből. Egy percig sem ciki, művi, erőltetett ez a láthatatlanul örvénylő, befelé csavarodó spirál, amit amúgy más, hasonló témájú filmekben, baromira el szoktak kúrni Scorsesénél tehetségtelenebb rendezők, hiteltelenné téve az egész filmet, itt, ha lehet azt mondani, tökéletesen autentikus minden. Scorsese egy beteg állat. Ezt a becsavarodást rajta kívül legfeljebb Polanski vagy Lynch tudta volna így (csak persze másképpen) megcsinálni. Lidérces és delejes a film, egészen kb. négyötödéig, amikor kitisztul az ég, és megvilágosodik a néző (miközben Leo zuhan össze). Helyére kerül minden, mi meg csak bólogatunk, hogy hú bazmeg. Anyád. Persze, jó értelemben, elismerőleg.

Hát. Tökéletesen eltalált a kísérőzene, a hajókürtszerű, vésztjósló bődüléseivel. Elegáns a fényképezés. Ben Kingsley és a veterán Max von Sydow talányos karakterei is zavarbaejtően pontosak, úgy játszanak előítéleteinkkel, mint marionettjátékos a zsinórokkal. Egy picit billen csupán a film, a nyitójelenet a hajóorrban, a végkifejlet ismeretében, számomra valahogy nem stimmel. Asanisimasa: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr842450476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.11.15. 18:04:45

Dicaprio az Aviatorban szerintem jobb volt, de mindenképpen a Krisztusi korban már nagyon érett és jó színész lett. A film szerintem kiszámítható, vagy csak én gondoltam erre az eshetőségre, mert hasonló könyvek tömkelegét olvastam. Amúgy a film jó, de nekem több csavar kellett volna bele. 7/10

Dóóó (törölt) 2010.11.15. 21:35:32

Szeretem, ha elismerik Leonardot. 19 évesen már a Gilbert Grape-ben is bizonyította, hogy nagy színész (lesz), nem véletlenül jelölték érte Oscarra.

@ChrisDry: Én nem olvastam hasonló könyvek tömkelegét:), szóval rám pl. úgy hatott, ahogy - valószínűleg - szerették volna, hogy hasson. Úgyhogy igen, ezen biztos sok múlik.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2010.11.15. 22:52:46

Én meg konkrétan a Viharszigetet olvastam könyvben, mégis maximálisan lekötött a film :)

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.11.15. 23:27:36

és ami külön pirospont, hogy nem akarta Scorsese túlzóan mutatni az őrületet, nem csinált belőle elvont, álművészi, önmaszturbációs katyvaszt. bár nekem is elfért volna még némi "akció", de egy nyolcas simán mehet rá.

amógy efes, ha nem olvasnálak egy ideje, akkor azt hinném, hogy fizettek hogy ilyen ajánlót írjál. (röhög) nagyon bemotiváló a szöveg (jó értelemben), nem is tudom, hogy olvastam volna Tőled ilyet.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.16. 08:02:59

@_DelMare_: :D Miért, én aztán nem vagyok az a mindent lehúzó faszi, szokok én dicsérgetni is!

Amúgy meg, VAN az a pénz... XD csak sajnos nem én vagyok az, akinek adják.... o_O
Viccen kívül: a praxisomban még nem hallottam olyanról, hogy forgalmazó behatást gyakorolt volna kritikusra. Nekem eddig mindössze néhányszor kellett utólag belenyúlni szövegembe tíz év alatt, általában azért, mert a forrás, ahonnan tényadatot vettem, tévedett, és tán kétszer, mert valóban övön alul küldtem valakit. A PR-cikkeket nem blogokon írják, hanem a Cinemában (van még Cinema?) és effélékben. Olyan volt, hogy szóltak, hogy kíméletesen osszak valamit, de általában ritkán szoktam komolyan gyalázni, mert még a legszarabb filmben is találok valami jót.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.11.16. 20:36:01

@efes: ne hülyéskedj, csak poénkodtam ezzel. a lelkesedésed volt az átlagtól érezhetőbb, ezért volt csak feltünő. én most pont így vagyok a Terriers-el. jó dolog is az amikor váratlanul egy gyöngyszemre talál az ember.

off:
amúgy a Cinema-t csak ne szekáld, én anno azon nőttem fel, azon szocializálódtam erőteljesen a mozi és a filmek irányába (még az ős '93-as Cliffhanger-es Cinema volt az első :). végül is, Te oda is publikáltál?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.17. 08:38:43

@_DelMare_: Nem. Csak úgy rémlik, az az újság pl. az Intercom tulajdona(tulajdonában volt), ami egy filmforgalmazó cég, és Vajna Bandi bácsihoz köthető. Eképpen, objektivitása is erősen megkérdőjelezhető...:)
süti beállítások módosítása