asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Persepolis (2007)

2009.05.12. 17:23 efes

Készül minden évben egy rakás fulltech 3D-animáció, melyekért szétszaggatják az emberek a mozipénztárakat, az élesebb szemű filmrajongók mégis inkább két lényegesen szerényebb kivitelű, sőt mi több, kétdimenziós rajzfilmet tartottak említésre méltónak az utóbbi néhány évben. Valami különös okból fakadóan mindkettő közel-keleti illetőségű, A libanoni keringő izraeli, a Persepolis iráni, s végül mindkettő francia koprodukcióban készült el. Még mondja valaki, hogy azok a korlátolt, nacionalista franciák nem támogatják a más kultúrákat...

Ari Folman Oscarra is jelölt filmjéről már több fronton megemlékeztem, az egy évvel korábbi, szintén Oscarra jelölt Persepolisra most kerítettem sort. Nem tagadom, bár olvastam a szinte kivétel nélkül elismerő reakciókat, kicsit féltem a fekete-fehér, iráni rajzfilmtől. Féltem egy fekete-fehér, iráni rajzfilmtől. Ám mint minden félelem, ez is teljességgel hiábavaló volt, Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud alkotása frenetikus, ellenállhatatlanul szellemes, kíméletlenül őszinte, emellett megrázó, végtelenül szomorú és metszően pontos alkotásnak, sőt, remekműnek bizonyult.

A film Satrapi képes önéletrajzi regénye alapján készült, melyet saját maga rajzolt kézzel, egyszerű, de találóan karikaturisztikus figurákkal. Az iráni értelmiségi családba született nő perfekt "mesélőkével" adja közre emigrálásának, és hazatalálásainak történetét, melynek közvetlen okozója hazájának zaklatott közelmúltbéli és mai történelme. Satrapi sajátosan fanyar humorral szemléli még az őt érő legnagyobb tragédiákat is, ennek közvetítésére tökéletes eszköznek bizonyulnak az egyszerű, egy vonallal megrajzolt rajzfigurák. A tévében látva fenn sem akadunk már, ha valamilyen háborús övezetből szóló tudósításban valódi, igazi vért, verítéket és könnyeket látunk, ugyanennek a reprodukciójáért a moziban még fizetünk is, szórakozásképpen. Azonban ha mindezt lerajzolva látjuk, még talán mindig sokkol az emberi szenvedés. Ha mindezt gyerekes, tökéletlen rajzokban látjuk, egyenesen letaglózó a hatás. Satrapi ennek végletességéig el sem megy, magát a halált nem mutatja, nem rajzolja meg, mégis elementáris hatást tud elérni. És a következő jelenetben ezt követően olyan pimasz kamaszhumorral áll elő, hogy az még a South Parkba is lazán beleférne. Mindezt teszi kíméletlen éleslátással, megkapják a magukét a jóléti bécsi műpunkok éppúgy, mint az iráni közelmúlt néhány dicső, és tömegével dicstelen szereplői. Satrapi filozofál is, kicsit feministázik is, ami különösen érdekes a burka alól, de kíméletlenül osztja a tétova, kényelmes és tunya nyugati társadalmat is. De ami a fő, hogy érvényesen, a tinédzserek nyelvén szól a kulturális és etnikai másság problémáiról, a kisebbségi létről, az idegenségről, az iszlám által előírt lepel alatti szexualitásról. Fontos és jobbára nehezen feldolgozható dolgokról, nem szoktam ezt mondani, de úgy érzem ennek a filmnek a tananyagban a helye, méghozzá, minden nemzet nemzeti tananyagában. Asanisimasa ezért, de önmagában is 10/10-re értékeli ezt a filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr211117528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.01.16. 12:48:55

csak eredeti hanggal érdemes, bár rühellem a franciákat, de érdemeleges alkotás, kicsit propagandafilm. 7/10-et azért megért.
süti beállítások módosítása