asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Poroló 3. - Annie Hall, 1977

2009.05.30. 19:22 efes

Woody Allen "nagy" filmje az Annie Hall, legalábbis az Oscarok számát tekintve (a 3-ból 2-őt erre kapott), de talán a közönség is ezt ismeri legjobban. Sokan azt hiszik, önéletrajzi, én azt mondanám: önreflexív. E filmben valósul meg talán legjobban a bergmani pszichodráma brooklyni zsidó értelmiségi koordinátarendszerébe konvertálása, melynek kísérlete tulajdonképpen Woody Allen első nagy korszakára mindvégig jellemző volt. Ma már sokaknak talán kissé porosan hathat a film, ám ennek elsősorban az az oka, hogy azóta rengeteg film készült önlélekboncolás-témakörban, az eredeti tweed-zakós, szemüveges, nervőz figurától a pánikbeteg maffiózókig terjedő széles társadalmi spektrumban. Másodsorban pedig, hogy Allen manapság már egészen másmilyen filmeket csinál, és a jelenlegi mozibajáró közönség életkorából fakadóan kimaradt ebből a Woody Allenből.

Lehet, hogy poros, lehet, hogy nem, én nem láttam már régen, annyi azonban biztos, hogy egyik régi csoporttársam (Helló Fozó!) két sör után folyamatosan Annie Hall párbeszédeit tolta. De ennek is húsz éve már. Most ezen a késő májusi őszi szombat délutánon újra előkapartam e filmet és vinnyogva röhögtem végig, sőt, jónéhány benyögést már előre mondtam, ahogy kell. Nekem működött a film ma is.

Talán Bacsó első Tanúját nem tekintve, nincs még egy film a filmtörténetben, melynek gyakorlatilag minden mondata szállóigévé vált. Az Annie Hall pedig ilyen, az "aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja, az a tornatanár"-tól a "megvan a kulcsszó: intellektualitás! Hogy kapnátok be az összes faszom!"-ig és ezeken túl. Az asanisimasa ma is 10/10-re értékeli Diane Keaton és Woody Allen filmtörténeti kettősét.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr11153654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2009.05.31. 09:06:31

Zseniális ez a film, és abszolút megunhatatlan.:-)
süti beállítások módosítása