asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Jack hetedik nagyon szar napja (24, 7.évad)

2009.06.07. 18:31 efes

Spoilerveszély!

Jack Bauer még nem tudni, túléli-e életének hetedik nagyon szar napját, hiszen baszott nagy cliffhangerrel ért véget a 24-ik óra. Ezen a napon Jack ugyan egyszer sem halt meg, ám a minden eddiginél közelebb került ahhoz, hogy tényleg meghaljon. Azok a fránya vírusok, ugye... De semmi gáz, már forgatják a nyolcadik évadot, Kiefer Sutherland is kibékült legutóbbi áldozatával, így nem kell különösebb agymunka, hogy kitaláljuk, hogyan kezdődik Jack nyolcadik szar napja, reggel 8 órakor.

Az első hat évad fő mellékszereplőiből főleg a volt CTU-sok közül jöttek elő, Buchanan pl. hősi halált halni. Chloe, aki csúnyább nem lett, viszont arroganciájában és geekeskedésben mindent visz, és Tony Almeida, aki viszont nem halt hősi halált, ellenben végig kavarja a szart. Újra feltűnik Pierce ügynök, a végtelenül becsületes és tisztességes több mint testőr és fontos szerep jut Jack lányának, Kimnek is. Ám feltűnik egy bizonyos Wilson nevű nagyon nagyhatalmú geciember (ha jól emlékszem a nevére), aki valószínűleg komoly szerepet fog játszani a nyolcadik évadban, már ha a másik sorozatvégi cliffhangerben Renée FBI különleges ügynök és Jack legújabb tanítványa, a törvények tökéletes figyelmen kívül hagyásával nem harapja át a gigáját.

A hetedik évadban nő az elnök, Allison Taylor, s mivel ez a sorozat már megjósolta az USA fekete elnökét (Palmer), így minden bizonnyal hamarosan itt a női is. Neki sincs könnyű dolga, hiszen afrikai terroristák támadják meg saját Fehér Házában, majd miután Buchanan és Jack megoldotta a szituációt, újabb komoly ellenfele akad, immár belülről, Jonas Hodges, aki egy hadiipari vállalkozó. Figuráját egy újabb Oscar-díjas színész alakítja, aki nem mellesleg Brad Pitt apósa is: Jon Voight. Tony Almeida ekkor kezdi nagyon keverni a szart, és ez már így is fog menni egész a végéig. Mindegy, Jack Renée-vel a kezdetben túl merev és túl hivatalos FBI ügynökkel, valamint annak még hivatalosabb és még merevebb főnökével ezt is megoldják, ráadásul Renée és Jack között mintha szövődne valami. Taylor elnök közvetlen közelében is van egy bizonytalan pont, a túlzottan karrierista, és az újságírókkal túl szoros kapcsolatokat ápoló lánya személyében. Meg kell említeni még Janeane Garofalót, mint ismertebb színésznőt, aki Chloe karakterének FBI-os analógiáját hozza, viccesen, bár kissé idegesítőan.

Jack hetedik napjában tulajdonképpen három, ugyan végül is összefüggő, de mégis különálló történet fűződik össze egyetlen nagy ámokfutássá, azonban a csatlakozási pontoknál ijesztő dramaturgiai hibákat, illetve a cselekményben már-már eltúlzott csavarokat vétettek a nagy forgatókönyvírói sztrájkban a munkától nyilván elszokott forgatókönyvírók. Ilyen pl. Renée élve eltemetésénél a megmentésére siető Buchananék (Jack nem szólt nekik, de ha mégis, akkor biztosan nem mondta, hol van eltemetve a csaj). Ez egy nagyon durva hiba, majdnem abba is hagytam a sorozat nézését pedig itt még csak a 12-ik órában járhattunk. Tony Almeida motivációi is olyan kacifántosan voltak összegabalyítva, hogy az már majdnem az egész sorozat komolyan vételét hiúsították meg, Jack sokórás haldoklása is többször volt inkább nevetséges, mint drámai, főleg, hogy rendre a néző tudtára hozták: bármikor meghalhat. De ő csak rohant még az újabb akcióba, látszólag semmi baja, aztán hirtelen szarul lesz, de egy injekció, és újra a régi Jack szalad a gigák felé.

Én jobban szerettem, amikor még egy nap, egy eset volt a dramaturgiai modell, ez a túlbonyolítás már picit mintha sok lenne. Továbbá, most éreztem először, hogy a 24 rész (+ a Redemption című másfél órás előzmény) még egybenézve sem áll össze egy nap történésévé, ahogyan pedig az alapötlet szerint kellene. Ha akarom, ez egy huszonnégy részes sorozat, amely akár egy hét, vagy egy hónap eseményeiről is szólhat... De így is még mindig ez a legpörgősebb, legizgalmasabb és legfeszültebb akciósorozat a tévében. Asanisimasa 6/10-et szavaz meg rá (és várja a 8-ik napot).

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr111169724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.06.08. 19:25:19

Igen, kicsit erőltett már, amikor 5 részenként minden megoldódik, csak kiderül, hogy még mindig eszküsznek össze a háttérben, és csak kijön a 24 rész. De nyilván nem lehet egyformán jó az összes évad.

Remélem azt nem hagyják ki, hogy a 8. évadban Jack megkínozza az elnököt. :D Kínozta már Logan tanácsadóját Logan irodájában, miközben őt nem engedték ki, most a Fehér Házban akciózott, ezt már tényleg csak azzal lehet fokozni, hogy az elnököt kínozza meg. :)

Azt tudtad, hogy Jack Bauer mellett Aaron Pierce az egyetlen, aki idáig az összes évadban szerepel?:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.08. 19:35:23

@őröltbors: "Azt tudtad, hogy Jack Bauer mellett Aaron Pierce az egyetlen, aki idáig az összes évadban szerepel?:)"---> ezt honnan veszed? Az imdb csak 60 epizódot ír mellé, szemben Jack 171-ével...(ami nem tudom hogy jött ki, mert 7x24=168 + 2 Redemption az még mindig csak 170. Biztos volt valami 0ik rész...

Ja, az elnök jó lenne. Látod magad előtt Jacket, ahogy kiharapja Taylor gigáját? :D Én Renéere tippelek, mint új gigaharapó. És ufóra, mint új ellenség, persze, miután felszámolták Wilsonékat..:)

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.06.10. 15:56:14

Nem az összes részben, az összes évadban. Szerintem wikin olvastam, de ahogy visszaemlékszem, szerintem is bőven meglehet.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.10. 18:45:02

@őröltbors: Ja, az lehet. De szvsz Chloé, a csúnya geeklány is szerepelt minden évadban...

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2009.06.11. 13:34:46

Nem, ő akkor volt először, amikor Jack drogos volt, és ordibált vele, hogy nem jó elemző, és mást akar. :)
Az asszem a harmadik évad.
süti beállítások módosítása