asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Zombi nácik a hó alól (Halott hó, 2009)

2009.11.02. 18:57 efes

Véletlenül, tudatlanul futottam ebbe a filmbe, azt hittem a címe alapján, valami jó kis didergős északi thriller lesz ez, vagy valami morbid, de szellemes komédia, esetleg egy meditatív, környezettudatos neohippi filmesszé, ezzel szemben a Halott hó című norvég termék nettó agyatlan faszság. Nyilván a virulens skandináv nehézrock-ipar mellék-, vagy kísérőtermékeként jött létre Tommy Wirkola betűvel nem leírható kategóriájú zombifilmje, mely paradox módon, éppen ezért maradhat életben a szűk, de biztos fogyasztói piacon. Minél kreténebb, annál jobb. Rosszabb, de épp ez a jó - anyukák, apukák, felnőtt testvérek ismerik ezt az észjárást, mellyel a death/doom/stb. metál bugyraiba csúszott gyerkőc próbál magyarázatot adni aggódó kérdéseikre.

Nincs új a nap alatt amúgy, úgy kezdődik, mint Sam Raimi Evil Deadjében (és kismillió más horrorban): jókedvű társaság igyekszik a világvégi, eldugott házikóba, hogy egy vidám hátvégét töltsenek ott el. Kacagva ugratják egymást durva poénokkal - itt orvostanhallgatókról van szó, így kézenfekvően kiömlő belek, és hasonlókról van szó - melyek a következőkben egytől egyig beteljesednek. Pici találmány ez, de legalább ötletes, mert a film alapkoncepciója az baromi gáz. A második világháborúból elkárhozott, arany- és gyémántfüggő náci zombik gyilkolnak aranyért??? Kopott, hótól ázott de amúgy kifogástalan egyenruhában bújnak elő a hó alól nagy számban, hogy tegyék dolgukat - nyamm-nyamm, hrrr-hrrr-grrr. Lényegesen felgyorsultak a zombik a hőskorszak tétován támolygó idióta agyatlanaihoz képest, de ezt már ellőtték a Resident Evil 1-2-3-ban. Itt sebességben már semmi különbség nincs, az elején a zombik lerongyoltabbnak tűnnek, de ez már nincs így sokáig. Nem tudom eldönteni, hogy paródiának szánták a filmet alkotói, avagy komolyan gondolták, hogy ezt kell bevennem, a lényeg, hogy tényleg hektószámra fröcsköl a művér, bár a szerepük szerint emberi szereplők szemeit gondosan elkerülve, biztos chilis paradicsomléből készítette a valószínűleg tökrészeg kellékes. Elvétve igazán kretén viccekbe is futhatunk, idespojlerezem az egyiket, ízelítőképpen: Az egyik főszereplő kezébe harap egy zombináci, aki horrorrajongó orvostanhallgatóként tudja, hogy akit egy zombi megharap, az maga is zombivá válik. Egy orvostanhallgatón azonban ez nem fog ki: Nemrég tanultuk az amputációt! - kiáltja, és fogja a keze ügyébe kerülő láncfűrészt, és nekiáll gyikicselni saját karját. Nagy nehezen levágja a pasi a karját, ekkor azonban villámgyors mozdulattal egy újabb zombináci üti fel a fejét a hó alól, éppen a pasas lábai előtt, és egy határozott bólintással ráharap az imént önmagát csonkító lábaközére... Erre a pasas kétségbeesve néz fel az égre, színészileg kb. mint aki otthon felejtette pénztárcáját, és már a pénztárnál áll sorban. A haverja pedig közben hitetlenkedve nézi, és megpróbálja lebeszélni a következő csonkításról: Rooooy(vagy valami ilyesmi), neeeee! Szóval így... Azon már nem is futtatom az agyam, hogy miért harapdálják a zombik az embereket, ha kizárólag valami ládikában elrejtett kincsre buknak. Bárhogyan is, részemről komolyabb élmény mondjuk egy menet nosztalgiából a Wolfensteinnel, ha már nácikat kell gyilkolni. Bár az mindig jókedvre derít, amikor a nácik vannak szopóágon, az kurvára nem szórakoztat, amikor egy bélen lóg zombi és emberi szereplő. Primitív, igénytelen, kretén film ez, a fentebb jelzett színvonalú humorral. Akkor már inkább jöjjön Tarantino, meg a Becstelen Brygantik, amire viszont elég nehezen visz rá a lélek. Bezzeg ezt a szart meg megnéztem... Az asanisimasa-index jó indulattal 1/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr541493797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.02. 19:06:53

Egyes? Én jól szórakoztam rajta, a végén pedig jó kis hentelésbe torkollik a dolog.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.02. 19:30:27

@koimbra: Jujj. :) Ha hentelés, akkor már inkább én magam szeretem csinálni...:P

Amúgy, nem tudok olyan horror-paródiát mondani, ami tetszene, valószínűleg, mert nekem a horror, az ilyen hentelős, zombis, bőrpofás izék alapvetően viccesek, ha direkt viccelni akarnak, az már nekem izzadságszagú - a tényleg pszicho dolgoktól viszont beszarok.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.02. 20:20:19

@efes: Ha horror paródia vagy vígjáték akkor a Hullajó. Az a tuti:)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.03. 09:16:41

Na, akkor ezt se nézem meg. Sose kedveltem a vicces horrorokat. :(

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2010.01.03. 01:06:17

Vicces zombis filmnek ott van a Haláli Hullák Hajnala.

Bár én a Terror bolygón is jót kacagtam

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.03. 09:47:17

@Redmaster: A Terrorbolygót én is vinnyogva néztem végig, most kedvet is kaptam egy újrázáshoz..:))
süti beállítások módosítása