asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Tudat alatt (Inconscientes, 2004)

2010.03.07. 12:51 efes

Az elsősorban forgatókönyvíróként tevékenykedő spanyol Joaquín Oristrell első játékfilmjében valami egész furcsa műfaji kalandra vállakozott: a Tudat alatt egy tudománytörténeti ihletettségű, frivol és olykor pikáns komédia, melyet felületesen könnyen letévéjátékozhatunk ugyan, de alaposabban szemlélve igen meglepő pozitívumokat is felfedezhetünk benne.

Kicsit ijesztő ugyan az a manír, amellyel Oristell a múlt századelőn játszódó történetet képileg kívánja hitelessé tenni. A némafilmeket idéző kimaszkolások és a jeleneteket elválasztó "kifutó filmszalag-effektek" egy hetvenes években készült tévéjátékban is meglehetősen ciki alkalmazásnak tűntek, efféléket legfeljebb a videóbubus Kovács apuka alkalmaz manapság Balázska osztálykirándulásáról készített házi videófilmjének összeállításánál, amivel sikert is csak legfeljebb az osztály előtt történő levetítésével arat. Mozifilmen legutoljára talán Menzel bácsi mesélt ilyen modorban bizonyos kurblit tekergető mesés férfiakról, de az ott tematikusan a helyén volt, és hát Oristellnek sincs meg az a bája, mint Menzelnek.

Oristell tulajdonképpen a kor divatjának megfelelő freudiánus elveket követve mesél el egy szerelmi sokszög történetét, az adekvát szexuálpszichológiai utalások és következtetések meghozatalával, kulcsjelenetben, magának Freud doktornak "cameójával". A film hangvételét pontosan jelzi az egyik jelenet, melyben egy orvosi konferencián felszólaló Alzheimer doktor elfelejti előadásának szövegét. Luis Tosar, Bardem mellett a másik vezető spanyol színész az egyik, Alex Brendemühl a másik férfi főszerepben óriási ferencjóska-szakálban pompázva játszik intellektuális seggrepacsit, melyben négy pszichiátriai eset különös sorsán közvetve hullik le a lepel saját magánéletük meglepő titkairól. Oristell a történetet, a jelzett vizuális modoroskodás mellett, ügyesen, a fordulatokat meglepően tálalva meséli el, így a film, a vicces és szórakoztató színészi alakításokkal az asanisimasa szerint: 6/10. Vasárnap délutánra épp a megfelelő választás, a gyomrot nem fekszi meg, de a könnyed szórakoztatás sem megy az agyunkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr991815912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása