asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Egy lányról (An Education, 2009)

2010.05.15. 18:25 efes

Nick Hornby a modern Jane Austen. Éppolyan élesen és tisztán ábrázolja az angol társadalom struktúráit, alá- és fölérendeltségi viszonyrendszereit, mint kiváló XIX. századi kolléganője, témaválasztásában természetszerűleg azonban férfiasabb. Hősei gyenge ifjak és tébláboló férfiak, mivel Hornby is férfi, ahogy Austen nő, azonban pontosságban, éleslátásban, finom iróniában és okos humorban, igazi, szép romantikában minden Hornby-történet hasonlít Austen értelmes és érzelmes történeteire, legyen az Pop, csajok, satöbbi, vagy Egy fiúról szóló, vagy más. Ezek nyilván filmek is, de Austen is írna fimeket, ha ma élne, ez egészen bizonyos, mint ahogy Hornby is ír könyveket.

Hornby azonban elmesélt Egy lányról is egy történetet, melyből a dán Dogmából érkező Lone Scherfig rendezett egyáltalán nem Dogmatikus, ám annál inkább klasszikusan modern Jane Austen-filmet, de legalábbis olyat, amilyet egy XX. század végi Jane Austen írna. Korlátolt, garast (vagyis shillinget) a fogához verő kispolgári családban él Jenny, amelyből számára egyetlen kitörési pont létezik: ha felveszik Oxfordra. Ettől függetlenül, a lány inkább Piafot hallgat, franciául tanul és csellóján játszik, Párizsról, jazzklubokról, bohém éjszakákról ábrándol. Sármos ifjú tűnik fel, pazar sportkocsiban, kicsit túlkoros, de ezt kedvességével, sármjával, elbűvölő társasági modorával, valamint pénzével és zsigeri szabadságával kiválóan ellensúlyozza. Jenny nem sokat vacillál, és beugrik a sportkocsiba (egy igazi Bristol, valaki?) és irány Párizs, éjszaka, csillogás, Oxford felejtve. Aztán kiderül, aminek ki kell derülnie ilyenkor, nem minden kóser, ami annak látszik, satöbbi, satöbbi. Tulajdonképpen egy tipikus Jane Austen-történetet látunk, az 1960-as évek elejének Londonjában.

Maga a sztori, ahogy jeleztem is, nem szolgál világrengető tanulságokkal, azonban egyenes és őszinte látásmódjával, finom humorával és a szerelembe és szabadságba vetett hitének tisztaságával, valamint plasztikus és árnyalt karaktereivel, és az ezeket alakító kifinomult és egzakt színészi teljesítményekkel (Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina és a többiek) mindenképpen egy szerethető film. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr812005581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bog.art 2010.05.15. 19:04:15

miután megnéztem, rettenetesen szégyelltem magam - tudom, hogy mekkora ikon hornby, hogy mecsoda durranás volt ez a film nagy-britanniában, de számomra semmit nem mondott és egy fikarcnyit sem érintett meg a kislány problémája. persze molina elsöprő volt, de hát ő mindig is uralja a vásznat/monitort, de rajta kívül már így pár hónap távolságból szemlélve, szinte semmire nem emlékszem. egy kellemes film, ami átcsurgott rajtam....
süti beállítások módosítása