asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Appaloosa - A törvényen kívüli város (Appaloosa, 2008)

2011.01.24. 19:07 efes

Ed Harris színészként mindig erős, markáns, konok és határozott figurákat játszik, ezért is meglepetés, hogy mennyire bátortalanul fogott rendezői karrierbe, pedig ezt sem csinálja rosszul. Első rendezése a 2000-es Jackson Pollock-életrajz volt, mely kapásból Oscar-díjhoz segítette a női mellékszereplőt (Marcia Gay Hardent), és Harris Oscar-jelöléseit (számomra is meglepetés, hogy még egyszer sem kapta meg!) is gyarapította a címszereplő megformálásáért. A filmmel sem volt különösebb gond. Az Appaloosa második rendezése, ezúttal nem művészportré, hanem western.

Ráadásul, látszólag igazi, oldszkúl, veretes western. Harris Virgil Cole-t, egy cinikus, kőkemény, halált is megvető, bátor marsallt alakít, aki hű spannjával, Everett Hitch-csel (Viggo Mortensen) a gonosz Bragg (Jeremy Irons) bandája által terrorizált Appaloosa városkájának védelmére szegődik el, azzal a feltétellel, hogy az a törvény, amire ők azt mondják. Tipikus Vadnyugat, ahol a colt szava a tövény, ugye. Virgil és Everett márpedig e szerszám igen avatott kezelői, figuráik talán nem véletlenül hajaznak kissé Wyatt Earp és Doc Holliday klasszikus karaktereire. Rövidesen megtörténik az első összeütközés, majd a második, a harmadik már az ügy felgöngyölítését jelenti: Bragg a bíróság előtt áll. Közben kötelező fordulatként megjelenik a szerelem, a csábító Allie (Renée Zellweger) megjelenésével, s ha egy nő jelenik meg két férfi barátságában, ott szinte biztosan borul a bili... Borul is, jobban, mint hinnénk.

Harris rendezőként komótos, nyugodt ritmusban göngyölgeti történetét, gondja van a kultúrtörténetileg hű környezet megteremtésére éppúgy, mint ügyelni a műfaji törvényszerűségekre, eközben az általa játszott karaktert elegánsan vonja hátrébb, ahogy a film halad előre. Rendre sorjáznak az ismert western-toposzok: a vadnyugati kisváros gyáva és megalkuvó polgárai, a tiszta (legalábbis tiszténak látszó) nő megjelenése, a letelepedési motívum, és a többi, egészen a finálét megelőző végső csavarig. Itt akár rövire is lehetne zárni a történetet, és akkor egy pikkpakk, régimódi western lenne a végeredmény, itt azonban Harris mégis kinyitja a filmet: hősei alól kicsúszni látszik a talaj, úgy tűnik, a gonnosz megállíthatatlanul fölébük kerekedik, Virgil is megingani látszik. De Everett egy furcsa, pillanatok alatt lezajló, mégis klasszikus pisztolypárbajban megmenti a műfaj (és természetesen saját maguk) becsületét, és ellovagol, úgy, ahogy kell, a lenyugvó nap fényébe. Picit rendhagyó, de mégis minden ízében klasszikus western az Appaloosa, mely biztató távlatokat biztosít Ed Harris rendezői karrierjének is. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr222610398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.26. 16:53:54

Nagyon nem tetszett, a színészek sem voltak jók, unalmas volt és a szövegek is olykor hülyesének tűntek. Zellweger meg abszolút nem illett bele.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.26. 17:22:43

Hát, a színészek itt inkább csak a kétdimenziós karaktereket kellett, hogy megjelenítsék, ebben a tekintetben Zellweger a helyén volt - egy klasszik westernben viszonylag ritkán találkozunk cizellált jellemábrázolásokkal. A dialógokokn én pedig kifejezetten jól szórakoztam, sokszor Hofi Rózsa Sándor-paródiája jutott eszembe, nem tudom, megvan-e: - Möghoztad? - Mög. - Es hun van? - Ott. - Hol? stb. (nem szó szerint, csak stílusában próbáltam idézni...:D) Én bírtam, és ha valami, akkor a vége előtti időugrálós rész, amikor a Jeremy Ironsból lehiggadt öltönyös genya lett, na ez nem tetszett.
süti beállítások módosítása