asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Mit nézzünk ma a tévében? - Vasárnap

2011.02.20. 08:52 efes

Az a baj, hogy este tízig nagyon nincs mit. A mosóporosokon a szokásos vasárnap esti kenyér és cirkusz, de a Dunán, a szokásos egyetlen egérúton is furcsa hullámok látszanak fodrozódni. Remélhetőleg nem az új seprű határozott tisztogatásának eredménye a ma esti, nyugodtan mondható, a csatorna eddigi nimbuszához méltatlan gagyiparádé, hiszen a Nemo kapitány, de a karatézó kutya sem az a minőség, amit megszokhatott az esetleg ideszokott, igényes néző.

Anyway.

22.00, Filmmúzeum - Fargo. A Coen-testvérek szerintem egyik legjobb filmje (mondjuk sok van ilyen...), végtelen havas tájak, utánozhatatlanul morbid, groteszk hangulat, éles kontúrú, karikatúraszerű karakterek, pazar színészek megjelenítésében. Ha Örkény Amerikába született volna, ilyeneket írt volna.

22.25, Duna - Téli varázslat. A Duna tévé első értékelhető ma esti ajánlata, amit sajnos nem tudok értékelni, mert még nem láttam. Ed Harris, mint főszereplő, azért ad okot némi reményre: dráma lesz, az biztos. Hogy aztán ez mennyire lesz cseppfolyós, avagy darabos, az majd kiderül...

22.35, Film+ - Levelek Iwo Jimáról. Clint Eastwood, tegnap elkezdett nagyszabású Iwo Jima-projektjének második része, melyben a hírhedt második világháborús vérszivattyút ezúttal japán szemszögből mutatja be. Ez még érdekesebb, mint a tegnapi.

23.25, RTL Klub - Betépve. Ez az, ami a címből is látszik, de annál több is. Haverok, drogok, bulik, Penelopé Cruz és Johnny Depp (kép), ám egy realisztikus, valóságon nyugvó negatív (drog)karrier is. Jó film, tanulságos film.

0.00, Tv2 - Fekete könyv. Paul Verhoeven otthon, Hollandiában forgatott, holocaust-tematikájú filmje, ahogy nem kis megdöbbenéssel látom, meglehetősen tetszik a népnek: 8,8 a porton?? WTF? Az akciójelenetek suták, a kultuszrendezőnek tartott rendezőtől ennél azért nagyobb affinitás várható el ez ügyben. A cselekmény kesze-kusza, zavaros és logikailag sem stimmelnek a kötések. Túlságosan sokat markol, az egész nyamvadt világégés összes rohadtságát bele akarja zsúfolni egyetlen filmbe. Pozitívum viszont, hogy kísérletet tesz az árnyalt jellemábrázolásra, van (majdnem) jó német és gazember holland, de a felszabadító angol és skót katonákról is megtudható, hogy brutalitásban semmivel sem voltak gyengébbek, mint ivánék, ahogy azt tudni szokásos... Ha Verhoeven kb. 50 percet kivágna belőle, akkor lehet, hogy jó film lenne ez, így azonban -szerintem- csak megfelelő elszántsággal rendelkező, kipihent nézőknek ajánlható.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr102674089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2011.02.20. 13:47:19

Nem értem a megdöbbenésedet, a port mióta etalon?
Film+-t díjazom, csak ne raknák olyan későre - nem magam miatt mondom, nekem ott a dvd.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.20. 13:56:56

@wim: Nem etalon, mint ahogy az imdb sem az, de azért a tömegízlést elég jól mutatja. Az pedig, ma, Magyarországon erősen hajlik a "jajmármegintzsidósfilm" felé, hogy finom legyek.

Aquarius 2011.02.20. 17:15:37

Egészen pontosan 48 ember szavazott jó pontszámot a Fekete könyvnek (köztük én). Most tényleg azon csodálkozol, hogy Magyarországon van 49 nemnáci? (+1 az te vagy) Ez már a ló túloldala...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.20. 19:53:17

@Aquarius: Nem, egészen pontosan arra célzok, hogy ha ma valamilyen fórumon szóba kerül az, hogy 'zsidó', vagy hogy 'holocaust', akkor a kapásból felhorkanó ordas szélsőjobbos trollokat nem számítva is elsöprő arányban jönnek a fanyalgó kommentek. Ilyenek, mint amire utaltam. Itt nálam is... Uncsi, nem érdekel, stb. Holott, lehet, hogy az illető családjában is érintett az ügyben, és éppen ezekért a dolgokért nem tud róluk, de ha nem, akkor meg lehet, hogy éppen abban a házban lakik, amelyből 44-ben elvitték az ott lakókat. A holocaust a mi problémánk és a mi sarunk, mert itt történt meg, ezen a helyen, akkor is, ha zsidók vagyunk és akkor is ha nem. Európában.

Aquarius 2011.02.25. 23:09:01

Értem az álláspontodat, gondolom személyes tragédiád is kötődik a témához.

Ha így van, részemről sajnálom.

Láttad az Europa, Europa című filmet? Mi a véleményed a főszereplőjéről?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.26. 09:22:13

@Aquarius: Nem feltétlenül saját dolgokra gondolok. Ez itt mindenki sara, hiszen vagy az ő őseit lőtték, vagy az ő ősei lőttek. Mindkettő épp elég ok arra, hogy ne lehessen a dolgot az asztalról lesöpörni, míg világ a világ. (Főleg, hogy kétezer éves eseményeket is megünneplünk minden évben, államilag piros betűs napokon...)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.26. 09:31:58

@Aquarius: Ahogy nézem, szerintem nem láttam az Europa Europát (az Agnieszka Holland filmre gondolsz nyilván, nem a von Trierére). Érdekes lehet, megnézem. Látatlanban mondom, hogy az ember egészen furcsa dolgokra képes a túlélés érdekében. Most láttam egy dokumentumfilmet az észak-koreai Yodok nevű koncentrációs táborról, ott arról van szó, hogy sokszor a kannibalizmus s előfordul az éhezés miatt. Mondja az egyik szemtanú a filmben: kővel szétverte a fejét, majd levágta a nyakáról. csak a kezeit és a lábát ette meg... Nem horror, dokumentumfilm...
Van egy amerikai film is, abban egy mai nenonáci fiú döbben rá zsidó gyökereire, az sem egy egyszerű ügy. (The Believer, 2001)
süti beállítások módosítása