asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Továbbállók (Away We Go, 2009)

2011.03.27. 13:00 efes

Mondjuk azt, hogy Amerikai szépség 'kettő', hiszen mintegy tíz év múltán az öt, méghozzá igen fontos (legjobb film, rendező, forgatókönyv, férfialakítás és fényképezés) Oscar-díjjal súlyosbított 'egy' után Sam Mendes a Továbbállókkal visszatért első nagy sikere körébe, az amerikai középosztály élveteg és anyagi jólétben élő társaságába. Ezúttal azonban nem a lakóhelyi specifikációk alapján választotta filmje témáját, helyszíneit és szereplőit, hanem ennek a társadalmi rétegnek egy korosztályát, a gyermekvállalás előtt álló (majdnem)fiatal párokat vette sajátosan fókuszált nagyítója alá. A szociografikus igényű, ám maróan kritikus, a visszásságokat karikírozó szemlélet azonban nagyjából ugyanaz, mint azt láttuk az Amerikai szépségben.

Egy erősen tébláboló életvitelű, ám társadalmi státuszából adódóan, életminőségében különösebben meg nem rendült, mára már vastagon harmincas pár első gyermekét várja, szorosan a leendő apa szüleinek szomszédságában, hogy ha kell, kéznél legyenek a nagyszülők. A nyugdíjaskoruk szabadságát és függetlenségét élvező öregek azonban úgy döntenek, két hónappal az örökös megérkezése előtt elköltöznek, de nem ám a szomszédba, hanem mintegy ötezer kilométerrel odébb, álmaik városába, a belgiumi Antwerpenbe. A terv sokkolja a fiatal párt, akik úgy döntenek, sorba járják Amerika összes szegletébe szakadt velük egykorú rokonságukat, hogy melyik az az ideális város, ahol születendő gyermekük a lehető legnagyobb biztonságban nőhet majd fel.

Mint az ennyiből is sejthető, a műfaj ezúttal road-movie, ami kiválóan megfelel Mendes társadalomkritikus szemléletének, hiszen általa különösebb megerőltetés nélkül szemlézheti végig az Egyesült Államok földrajzilag távoli, olykor tökéletesen különböző életritmust megkívánó, külön helyi szubkultúrákat teremtő kisközösségeit, az őt érdeklő középső társadalmi rétegben. A kissé léha, bohókás, ám szimpatikus pár, az erős (a terhesség miatt megváltozó ízű izgalmi hüvelyváladékot tárgyaló) felütés után úton, sínen, vízen és a levegőben nyakába veszi a kanadai Montreallal kibővített Államokat, és megmutatja nekünk, mifélékké is tett minket (eh, vagyis őket) a jólét. Az életvitel és gyereknevelés különféle trendi módszerei mind megkapják a magukét, néha finoman, néha erőteljesen, a vadliberális szabadelvűségtől és az enyhén fasisztoid, misztikus, védikus, transzcendentális spiritualizmusig, s az út végére kikötnek ott, ahol a helyük van. Hogy ez a hely hol van, azt a film közepén azonban már sokan fogják sejteni, mert annyira kézenfekvő, és ez azért jócskán elvesz a film élvezeti értékéből. A társadalmi mikrokarikatúrák azonban frenetikusak, a dialógusok pergőek és viccesek, s ezeket jórészt közepesen ismert, ám közel nem tehetségtelen színészek tolmácsolják. Szó, mi szó, a Továbbállók egy helyes, üde és szórakoztató kis romantikus road-movie, mely azonban már messze nem olyan karcos, mint volt az Amerikai szépség, inkább csak csipkelődik, de már nem mar. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr602775219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.30. 14:04:30

Ennek nem jutottam a végére, rettentően untam, nem fogott meg és nem érdekelt egy idő után. Kár.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.30. 14:05:00

Mármint a filmnek, nem a kritikának:D
süti beállítások módosítása