asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Tolvajok városa (The Town, 2010)

2011.05.01. 18:50 efes

Úgy tűnik, van spiritusz Ben Affleckben, vagy éppen gyermekkora színhelyében, Boston környékében, hiszen immár második filmjét rendezi a bűn és az egyetemek városában. A Hideg nyomon után a Tolvajok városa is a bűnöző életmódot kulturális hagyományként, keresztként, vagy éppen a szükséges rosszként megélő, ír többségű közösségben játszódik, ezúttal bankrablósdi a pálya.

Sok tekintetben olyan Affleck pályája, mintha Clint Eastwood munkáit másolná, rendezőként legalábbis, mindenképpen. Eddigi két rendezése (melynek, szintén Eastwoodhoz hasonlóan, egyben főszereplője is) ugyanolyan konzervatív, hagyományos, tisztes és alapos történet, mint a Mesteré. Affleck sem affektál, szikáran és szárazan mesél, komoly figyelmet fordít a történet szociográfiai hitelének megteremtésére, karakterei is valósághűek, igaziak, csakúgy, mint a szituációk, melybe a cselekmény kergeti őket. Nem igazán tisztán műfaji film egyik filmje sem, így a Tolvajok városa sem. Tulajdonképpen krimi-thriller, de igen szép romantikus szálat is sző bele, mely egyáltalán nem lóg ki belőle, sőt. Néhány vonással, olykor egyetlen gesztussal, egyetlen pillantással fest igen plasztikus karaktereket, de van mersze megállni, csendben maradni, ha feszültséget kell fokozni. Az akciójelenetek pedig erősek, pergőek és igen durvák. Kemény, igazságos, férfias film a Tolvajok városa, sőt, kifejezetten értékelném, ha Affleck ezentúl kizárólag ilyeneket csinálna. Motiválhatja erre Clint Eastwood példája is, neki már elég jól megy ez... Asanisimasa: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr572869811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.05.02. 08:11:06

Az igen durva akciójelenetet azért hagyjuk, meglehetősen sallangos, kiszámítható, látszik, hogy megnézett pár dél-kóreai bankrablós filmet, vagy kitanot, és a nagy klasszikus bankrablós filmeket, ezekből lett valami kulimász, szerintem gagyi próbálkozás, minden kiszámítható előre borítékolható, az hogy ma már jók az akciójelenetek egy ilyen témájú filmben ez triviális. 3/10

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.02. 10:14:49

@ChrisDry: Tévedsz, vagy más filmet néztél. Dél-Koreáról szó sincs, de egyáltalán, műfai filmről se nagyon. Ha valamiről, akkor a klasszikus hollywoodi történetmesélésről, Eastwoodról vagy Redfordról, mint ahogy mondtam, de csak párhuzamok szintjén. Affleck nem másol, bár ezt nem is lehet másolni, csupán mer ő is mesélni. A bűnügyi témáknál kötelező műfaji klisék mellett azonban a vak is láthatja, milyen finom és alapos, ezáltal hiteles szociográfiája van a filmnek - ez igen ritkaság amerikai filmen, ott is csak elsősorban független produkciókban. Mindezt teszi úgy, hogy mégsem válik száraz, unalmas realizmussá. Bravúros a romantikus szál szövése is. Kifejezetten mesteri film ez, csak apróbb hibák vannak benne, azok csak hangsúlyi pontatlanságok, aránytalanságok.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.02. 10:16:34

Már többször észrevettem, hogy irtó sötét előítéletes napszemüveget veszel fel, ha amerikai filmet nézel - az a baj, hogy így viszont nem látsz jól. :)))

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.05.02. 17:19:38

@efes: Nekem nem jött be, semmi előítélet, kiszámítható volt a történet, sablonos volt az egész, hong-kongi bankrablós filmek is csak ennyire vannak megcsavarva, unalmas nem volt, de érdekes sem, hogy lekössön. Jó fiú aki ki akar törni a dologból, a csaj, aki minden baj forrása, borítékolható az egész, rendezéséhez nem értek, de mint filmnéző nem voltam elájulva ettől. Romantikus szál meg nagyon bárgyú volt. Az a baj, hogy nekem már sokkoló, megdöbbentő vagy érzelmileg lenyűgöző film tud csak lekötni, napi 1-2 filmet nézek meg, ezek belevesznek a tucatfilmekbe. Más is ezt mondta (5en néztük), akkor már a Casino vagy a Ocean 11-12... Redford rendezései majdhogynem szánalmasak, ahogy Coster rendezései is nevetségesen bugyuták - számomra. Jeremy Renner jó volt a filmben a többiek hozták az elvárhatót. Nem volt rossz film, kb ennyit is vártam tőle egyszeri megnézés és delete. Aki színészileg is jó és rendezni is tud -szvzsz-, nekem az a Eastwood és a Penn.

Ui.: Vannak jó amerikai filmek is, csak ritkán, amúgy nem olvasok utána a filmeknek, nem is szoktam megnézni a trailerét sem, mind csak befolyásoló tényező. Tény, hogy van egy mérce és a imdb-n 3200+ felett vagyok a filmeknél és már kialakult egy igényszintem. De lehet, hogy néha nem vagyok passzban és a sok gyatra film már rávetíti az árnyékát a hangulatomra a köv. film esetében, ezt nem lehet kizárni, ez is tény...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.03. 13:25:45

Affleck jobban rendez, mint színészkedik. Én remélem, hogy adnak még neki rendezői munkát. A film egyébként rendben van, bár szerinte a Hideg nyomon jobb volt. Pete Postlethwaite minden jelenetében uralja a vásznat, kiváló választás volt a szerepre.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.03. 13:33:40

@koimbra: Szerintem is. Postlethwaite volt a virágos? Az is nagyon erős figura volt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.03. 13:48:56

@efes: A virágos, aki gyakorlatilag a helyi keresztapa volt:)
süti beállítások módosítása