asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Egykét poén, semmi más... (Spíler - RocknRolla, 2008)

2009.05.21. 10:11 efes

Mondjuk, az biztos, hogy még mindig Guy Ritchie írja a legjobb dialógokat, persze Tarantino mellett, piti gengszteres-suttyó maffiózós témakörben, a filmjei azonban szép lankás lejtmenetben tartanak a méla unalom feneketlen völgyének mélyére. A valóságban ez egy baromi unott és unatkozó pasas lehet, talán ezért is hagyta ott a francba Madonna is, talán nem. Első két filmjével (A ravasz, az agy satöbbi... és a Blöff) műfajt, sőt stílust teremtett, amin viszont képtelen túllépni, önmaga ismétlésébe bonyolódik, ugyanazt a kutyaszarkupacot járja körül negyedjére is. Közben, mintegy nászajándékként, megpróbálkozott a romantikus vígjáték műfajával is, amit vagy felejtsünk el, vagy minősítsük tévedésként. (Miképpen házasságát.) Mindenesetre, jelenthet valamit, ha egy kultuszként induló rendezőről manapság már csak valahai felesége kapcsán emlékezünk meg. Nos, ez ellen jelenlegi, Spílerre magyarított című filmje sem tesz sokat.

Persze, aki életében nem látott még gájricsi-filmet, annak ez nyilván szórakoztató lesz, de gyanítom, ez egy elégelenyésző kisebbségét képezi a filmfogyasztó társadalomnak. Ugyanazt a londoni alvilágot látjuk, a pitiáner gengsztereivel, és nagymenőivel, drogos lúzereivel, mint eddig, kurva jók a párbeszédek, de ha sokáig röhögsz az egyik poénon, lemaradsz a másikról, és már baromira nem tudod, ki kivel van és miért. Nincs igazából kiemelt főszereplő itt sem, van három csapat, akik körbe szívatják egymást. Aztán az győz, aki utoljára tolja le a bránert az összes többi torkán. Szívatási vetésforgó. Lehet mondani, hogy itt Ritchie hogy beszól az ismert és rettegett orosz-londoni ingatlanmágnásnak és fociklubtulajdonosnak, hiszen az egyik szereplői csoport vezetője, Uri Omovich egy ilyen pacák, aki ráadásul előszeretettel tárgyal egy futbastadion golyóálló díszpáholyában, de ne higgyük azt, hogy itt komolyan be lett szólva Abramovicsnak. Sőt, mi több, én nagyon el tudom képzelni, hogy előzőleg Ritchie is ott tárgyalt vele a Chelsea páholyában (vagy akárhol), hogy mit lehet és hogyan... Még ez is lehet, hogy Abramovics is beszállt egy kisebb összeggel a büdzsébe. Szóval, a sztori a megszokott, láttuk, hallottuk, Ritchie nyomja a megszokott szövegét, úgy tűnik, ezt tudja, de mást nem. Ez pedig kezd unalmasság válni. Ezt a terjengő unalmat nem támogatja a film vizualitása sem: a Ritchie-től már megszokott lassításoktól és bepörgő, kihagyásos montázsoktól eltekintve kifejezetten lassan úszó, statikus képekben lett a film fényképezve. Egy akciófilm, lassan úszó totálokban? Bullshit! - ahogy a művelt francia kritikus mondaná...

A körkörösen építkező sztori viszonylag arctalan, kevésbé ismert színészekkel van elővezetve, ami még nehezebbé teheti az események követését. Még a két legmarkánsabb figura Omovich két terminátora, de ők is csupán erősen karikírozott karakterük miatt. A többire már nem is emlékszem. Az egész filmre nem emlékszem, bár tegnap este néztem meg. Guy Ritchie kiürült (ha volt benne egyáltalán valami, valaha). Asanisimasa pontja: 4/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr241135032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.05.21. 11:23:15

Ha Ritchie első filmjeihez hasonlítjuk, akkor csalódás. De miért hasonlítanánk azokhoz? Ha el tudunk szakadni azoktól, akkor egy élvezhető filmet kapunk.
Szerintem jó volt

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.21. 13:08:47

@koimbra: Azért a Blöffhöz mérem, mert hát Tarkovszkijhoz vagy éppen Spielberghez nem lehet. :) Én untam, mint a szart. A Blöff meg szórakoztatott.

kaamir 2009.05.21. 16:52:00

Hogy én ezzel mennyire egyetértek. Olyan mintha egy lelkes rajongó próbálta volna másolni a Blöfföt. Guy Ritchie fejet hajtott Guy Ritchie előtt. Még az a 4 pont is túl sok ennek.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.12. 13:54:21

A végére már nagyon nem értettem, hogy mi a fasz folyik, és az már a film hibája, hogy nem is érdekelt. Unalomig ismerjük már Ritchie összes trükkjét. Bár még mindig nem süllyedt el teljesen a Blöffből és a Ravaszból tákolt ladik, a peremén már igencsak át-átcsap a szar. Ha Ritchie ünnepélyesen megígéri, hogy több gengszterfilmet nem rendez, és ha a Holmes jó lesz, akkor megússza szárazon, de ha nem, akkor inkább adja át a stafétát, és menjen zaklatás pandának, mert már kiégett.
süti beállítások módosítása