asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Pangloss mester mátrixa (A kilencek - The Nines, 2007)

2009.11.28. 11:11 efes

Helyes kis romantikus, életigenlő feel-good film A kilencek, bár a legutolsó jelenetig ennek nem vagyunk tudatában. A filmet író-rendező és korábban is már komoly forgatókönyvírói virblijeiről ismert John August most is jól megtekerte a cselekményt, sőt néha már talán kissé öncélúan is lubickol sajátmaga írói zsenialitásának langymeleg vizében, így kell némi türelem, hogy a feloldódást jelentő utolsó jelenetig kitartsunk.

A filmet akár tekinthetjük az ismert kötelező irodalom egyfajta parafrázisának is, hiszen ugyanazt a kérdést (Ez a világ a létező világok legjobbika?) boncolgatja, ám nem feltétlenül jut a Voltaire-rel azonos végkövetkeztetésre. A film tulajdonképpen három film, vagy három tétel, három fejezet. Az első tételben Gary, a léha médiasztár nem tud mit kezdeni sikeres, ám rettenetesen unalmas életével, így egy drogos kaland után házi őrizetbe kerül, ahol a kihívó szomszédasszony mellett a lehengerlő bennlakó terapeutával is meg kell küzdenie. Gary számára ez a világ jelenleg egyáltalán nem a legjobb, és egy utolsó kétségbeesett kísérletet tesz megjobbítására. A második tétel egy reality show. Gavin, a neves forgatókönyvíró mindennapjai a kamerák keresztüzében zajlanak, Truman Show-repríz. Nem tudni, ő irányítja-e a dolgokat, vagy ő is csak része egy nagy egésznek. Ez a világ sem jó, főleg nem, amikor Gavin rájön az igazságra. A harmadik tételben Gabriel családjával egy erdőben ragad kirándulás közben, az autójuk nem indul el, lemerült az akkumulátor. Térerő persze, hogy nincs. Gabriel elindul egyedül, hogy találjon valami segítséget. Talál. Kvázi-horror. Ez sem túl jó világ. Nem spoilerezem le, hogy végül miért is lesz jó világ ez, hadd furdalja a kíváncsiság azok oldalát, akik nem látták e filmet... De a végén Pangloss mesternek lesz igaza.

Igazi írói film ez, a látszólag könnyed hangvétel ellenére elég komoly nézői figyelmet követel, hogy kellően képben legyünk a fordulatokat, utalásokat, a filmen végighúzódó jelek észrevételét és értelmezését illetően. Három fő szereplője van a filmnek, három különböző szerepben, ami Ryan Reynolds (Gary/Gavin/Gabriel), valamint Melissa McCarthy és Hope Davis számára jutalomjáték (a két hölgy is triplázik a karaktereket illetően), amivel élnek is. Még az "undorító, körzővel és vonalzóval tervezett testű, bájgúnár" Reynolds is, nem kis irigységemre és meglepetésemre. Jó a zenéje is a filmnek, amely a kifejezetten virgonc vágással és az ügyesen elhelyezett inzertekkel és más vizuális poénokkal együtt üde lendületet ad August gondolatainak, azonban a film közepe táján mégis kissé leül a film. Ekkor untam is egy picit, ám ha ezen túllendülünk - a második tétel zárópoénja segíteni is fog ezen - már nincs megállás a végéig, ami ugye happy lesz. Asanisimasa-index: 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr481557488

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kilencek (The Nines) 2010.08.09. 10:08:02

Alapsztori: Három különböző történetben találkozunk ugyanazokkal az emberekkel, ám csak a végén derül ki, mi közöttük a kapocs.Húzónév: Ryan ReynoldsMűfaj: pszichothriller, drámaTrailer ittAmire számítottam: Az előzetesen olvasott vélemények alapján va...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.04. 00:19:33

Hát ez a film tényleg nem volt egy nagy eresztés, de valahogy mégis végignézette magát. Mint egy kutyulmány valami szörpből, amit nem igazán ízlik, de mégis megiszod, mert szomjas vagy. 5.5/10

félemelet 2010.01.04. 22:51:32

Klasszikus "elgondolkodtató" film azoknak, akik elvégeztek egy gimit, és túrót sem értenek a világból, de imádnak szubkult-okhoz tartozni... Sikítóan üres blöff-ötlet, kertvárosi Joe-k és Jane-ek intellektusára méretezve.

Mindezeken felül abszolút nézhető film, mert egyrészt jó iparosmunka, másrészt a szereplők kellemesek a szemnek - ellenben sosem jutna eszembe újra megnézni.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.01.08. 14:46:24

Mivel szándékosan nem olvastam semmilyen leírást a filmről, így egy thriller-nek képzeltem az egészet eleinte, de az 5let zseniális, rég volt ekkora jó 5let, az alakítások közepesek voltak szerintem, sőt nagyobb sikert lehetett volna még elérni más színészekkel. Mindenesetre nem volt meglepő John August-tól, hogy valami furcsa dolog lesz belőle. Az végkifejleti ötlet kárpótolt a sok -számomra- sallangos és ellaposodott (vontatott) részekért cserébe. 7/10

félemelet 2010.01.08. 19:23:33

@ChrisDry:

Leírod nekem 2-3 mondatban, hogy mi az a zseniális ötlet, amire ez a film épül, és amit jópáran emlegetnek, de érdekes módon egyikük sem mer leírni?

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.01.10. 15:29:37

Erős spoiler enne, de pusztán csak a csattanó érdemeleges, de az új színfolt volt.

félemelet 2010.01.11. 21:09:59

@ChrisDry:
Segítek: írd a kommented elejére, hogy "VIGYÁZAT, SPOILER!"... Tényleg kíváncsi vagyyok, mert magamtól nem jövök rá arra a zseniális dologra, amit emlegetsz. És talán maga számára is hasznos lehet leírni - olykor önmagukat is becsapják az emberek. Ez egy jó tesztje lehetne annak, hogy ez történt-e veled...
süti beállítások módosítása