asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Hajnali mentőakció (Rescue Dawn, 2006)

2010.03.06. 19:55 efes

Werner Herzog, a német rendező, aki képes lett volna az amazónai őserdőbe operaházat építeni (Fitzcarraldo), ismét dzsungelben tapicskol. Ezúttal magát Batmant szívatja meg alaposan, bár meg kell vallani, Christian Bale keményen állja a sarat. Herzog ismét kedvenc témáját boncolgatja, a főhősét egy számára idegen környezetbe pottyantja és megnézi, mihez kezd most. Szerintem gyerekkorában legtöbbet azzal szórakozott, hogy hangyákat, bogarakat potyogtatott vízbe, tűzbe, mindegy hová, ahol azoknak biztos nem jó, és nézegette őket. Később filmjeiben ugyanezzel szórakozik, csak már emberekkel.

Ezúttal a laoszi dzsungelbe dobja le Dieter Denglert, a német származású amerikai pilótát. 1965-ben járunk, a vietnami háború kezdetén, Dengler hadnagyot (Bale) egy titkos akcióban lelövik, és rövidesen a Vietkong amerikai Vietnamos-filmekből jól ismert dzsungelbéli bambuszbörtöneinek egyikében találjuk, néhány már évek óta ott sínylődő amerikai, vagy amerika-barát rab társaságában. Ebben a pillanatban el is felejthetjük a Rambo- és Missing in Action-filmek dramaturgiáját, nincs Stallone, és nincs Chuck Norris, hanem csak a lucsok, az izzasztó és fullasztó zöld pokol, egy csomó érthetetlen nyelven kiabáló csenevész, de életveszélyesen pszichopata őr, és van a szenvedés. Herzogot ez érdekli, mi történik a rabokkal, hogyan élik túl, hogyan esznek, amikor nincs mit enniük, hogyan fosnak be a nadrágjukba, hogyan alszanak kalodába zárva, ilyenek, effélék. A menekülés képei is inkább valamiféle profán, túlélésért járt keresztút stációi, mint egy akciódús menekülés. Kvázi Pillangó 2. Bale nagyot alakít, szerintem, ezt a faszit nagyon durván kell alázni rendezőileg, és akkor zseniális teljesítményre képes, de nagyon jók a partnerei is: Steve Zahn és Jeremy Davies. Meglepetésként hathat, hogy Herzog még humort is képes ebbe a kétórányi kínszenvedésbe belecsempészni, bár ez a humor inkább az a fajta groteszk és nagyon fanyar humor, amivel például Vonnegut beszél a háborúról. A végletesen lesoványodott rabok az állandó éhségtől már lassan megbomló agyából kígyóznak elő olykor meglehetősen bornírt beszólások, a börtönben élhető nyomorúságos élet pedig már annyira elképzelhetetlenül embertelen, hogy már szinte abszurdként nevetséges. Hol tárolnák a rabok a szökésre eltett rizst, mint az állandóan náluk hordott kézi-WC aljában...

Herzog nem moralizál azon, hogy mi értelme a háborúnak, mit keresnek ezek az emberek ott, ahol semmi keresnivalójuk, ezt a kérdést elintézi azzal, hogy Dengler hadnagy pilóta és repülni akart, s az volt ennek a legegyszerűbb módja, hogy beállt a seregbe. De ha már ott van, ahová került, mit kell megtennie, hogy viszonylag emberként kerülhessen ki belőle. Hát, sok mindent. Tanulság ezen kívül nem nagyon van, a film mégis kifejezetten érdekes addig, míg Dengler meg nem menekül. Nem moralizál, nem sugall és nem manipulál, mint az egy poszttal ezelőtti Éhség című film, csupán beavatja a nézőt, egy mozifilmtől maximálisan elvárható mértékben, milyen lehet ellenséges terülten elveszve lenni egy embertelen dzsungelben. Aztán jön a kötelező csillagsávos farok, ami az eddig stabilan tartott 7 pontot jól lehúzza 5/10-re, már az asanisimasa szerint. Ha nem lett volna a végén örömujjongás és zászlólengetés, ha Herzog lett volna annyira karakán, hogy elvágja a filmet ott, amikor úgy tűnik, hogy Dengler esetleg megmenekülhet...

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr181814548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senderos 2010.03.07. 00:09:40

Hasonló impressziókat hagyott bennünk a film.
Egy pilóta kalandos menekülése Vietnamból, közben megjárja párszor a poklot. Nem akarnak itt filozofálni Vietnámról, a háborúkról, millió filmben megkísérelték már. Itt egyszerűen csak egy katona szemszögéből akarják bemutatni a történéseket, a legapróbb részletekig bemutatva, hogy milyen problémákkal kellett szembesülnie ezalatt.
A végét tényleg elbaszták.
Nálam egy 6.5 a film, tetszett.

stratez 2010.03.07. 04:51:08

Ez egy jó film, és a vége sincs elbaszva. Ebben az esetben az egy marhaság, hogyha ilyesmit túl élsz, akkor az sem lehet hepiend. Bale pedig zseniális színész, ezt már láthattuk többek között a 3:10 to Yuma-ban is.

orv 2010.03.07. 08:44:24

Szegény Herzog ,nagyon ki lehet égve ,ha csupán ilyen téma bírt eszébe jutni. Pedig valamikor egészen filozófikus filmes volt ,értve úgy hogy nézhető filmben minden kultúra számára érvényes kérdéseket boncolgatva tudott "szórakoztatni".
Személyes kedvencem a DOLGOK ÁLLÁSA ,bár meglepetve láttam,hogy valami mai nyomorult lazán forgatott (vagy kiadott) ugyanezen címen ,ami minimum primitív.
Van még:KASPER HAUSER ,BRUNO VÁNDORLÁSAI ,AHOL A ZÖLD HANGYÁK ÁLMODNAK ,FITZCARALDO ,PARIS,TEXAS ,BERLIN FÖLÖTT AZ ÉG ,amik elfelejtettek ,pedig alapfilmek volnának.
Ha valaki tudja,hogy tudnám begyüjteni ezeket ,megírhatná.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.07. 09:05:03

@stratez: Ja, végül is igazad van, ha túléli, akkor kell a happy ending. Az is sok lett volna, ha a kórházi ágyon azt olvassa, hogy a csaja elhagyta közben és az is, ha a CIÁs faszik eltussolják az ügyet, és látjuk Bale-t valami istenháta mögötti kocsmában megzakkanva, falubohócaként.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.07. 09:12:25

@orv: Úgy tűnik, kicsit összekeveredtek az információk a hardvereden :), ui. a Dolgok állása, a Berlin fölött az ég és a Párizs, Texas, azok Wim Wenders filmjei, a többi Herzogé. Persze, német, német, de Meccsoda különbség!, ahogy Kazal László mondta volt anno az ismert kabarétréfában. De amúgy, ja.

Ezeket kiadták DVD-n, és a megfelelő DVD-vásárlóhelyeken meg lehet őket rendelni, ezenkívül vannak az alternatív és illegális források, és Pesten, a Hollán Ernő utcában van az Odeon Videotéka, ott szerintem megvannak ezek kölcsönözhetően is.

orv 2010.03.07. 09:37:49

re:efes
Hoppá ,korai volt a reggel - igazad van ,bár a többit fenttartom és megjegyezném ,hogy Wenders is nyújtja azt a lehetőséget ,mint Herzog ,azaz gondolkodtat.Herzog valóban más ,Fassbinder azt mondta rá,hogy "infantilis" ,pedig csak szimbolikus. És mindkettőjüktől hiányoznak a régebbi ,úgy 20-30 év előtti felvetések ,mivel ezek időtlen kérdéseket fogalmaztak meg ,bár lehet hogy a vietnámi történetben is van ilyen vonal ,mégis ,túl profánnak tünik és bezavar az is ,hogy százan forgattak a témában ,jót is meg rosszat is így minden képnek van már valami ismerős részlete...
Volt háború elég meg van is ,hamár muszály ezt kibontani ,lehetett volna egy kevésbe szétfilmezettet is választani:Kelet-Timor ,Bosznia ,Ruanda ,Irak ,Szudán ,Örmény-Grúz-Üzbég-Tadzsik-Kirgiz kitudjami és miért ,Kína-Ujguria ...
És esetleg nem feltétlen überjóképü amerikai sportfiúval ,mert ez unalmas és hamis.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.07. 11:55:11

@orv: Gondolom, a 20-30 évvel ezelőtti felvetések azért hiányoznak, mert azok 20-30 éve lettek felvetve, és talán ezek mára már nem annyira érdeklik az alkotókat...:) Herzog, úgy tűnik, ma pénzt keresni jár Amerikába, otthon meg csinálja a maga dolgait. Szvsz ezt a filmet is érdemesebb az amerikai vietnami tematikájú filmekkel összevetni, mint mondjuk a Woyceckkel, meg a többivel, de még így is felfedezhető egy erős motívumrendszer. Amerikai relációban pedig abszolúte semmi szégyellnivaló nincs ezen a filmen, Bale-nak én aztán abszolút nem vagyok rajongója, de itt rendesen odateszi magát. És hát nem is szép. :) Az amerikai filmeseket (itt inkább nyilván a producereket) elsősorban és üzleti megfontolásból azok a háborúk érdeklik, amelyeknek Amerikában jó volt a "sajtója", na most Vietnam ilyen és Irak-Öböl-háború ilyen, így ezekről készülnek filmet. Ruanda már nem annyira érdekes, így arról kevesebb film készül, de készül( pl. Hotel Ruanda, vagy akár a Vészhelyzet jónéhány epizódja). A többi córeszt meg nyilván megfilmesíti az, aki érintve van benne. Vagy nem. Ha lesz valaki, aki talál olyan megközelítési módot, hogy az érdekelje a nyugati világ mozinézőit, akkor ezek is feltűnnek majd a mozikban/DVDken, sok esélyt nem látok rá, ugyanis viszonylag kevés amerikai halt hősi halált ezeken a helyeken.

nyuszisz 2010.03.10. 20:44:52

Nem vagyok oda a háborús filmekért, de ez jó volt, kivéve persze a végét. Bale mellett tetszettek a mellékszereplők. Nem szeretem, amikor túlságosan szenvednek a filmekben, de jó taktika a rendezőktől, mert az ilyeneket egy életre megjegyzem.
Most a csacsisat néztem Bressontól, a szívem szakad meg :(
süti beállítások módosítása