asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Bibliothéque Pascal (2010)

2010.03.18. 19:42 efes

Szinte hisztérikus érdeklődés előzte meg az idei Filmszemlén Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című új filmjét, ami ennek megfelelően meg is nyerte azt és ami végül is nekem sem okozott csalódást. Éppen az a blöff, amit Hajdu utóbbi, meglehetősen félresikerült, ám jelentősen felülértékelt filmjei (a félkész Fehér tenyér, vagy a kiégett ötvenes művészfilmesek közléskényszerét idéző, önbuzeráló és kifelé mutogató Off Hollywood) alapján vártam. Közhelyes, nulla történet egy jó adag hagymázas körítéssel.

Úgy gondolom, sajnos, nem valami érdekfeszítő sztori az, ha egy erdélyi magyar lány egy tengerparti kaland eredményeképpen teherbe esik, majd megszületett gyermekét eltartani nem tudván, Nyugatra megy erotikus munkával pénzt keresni, amibe ugyan majdnem belehal, de megússza, majd hazaérkezve visszaszerzi az azóta gyámság alá került gyermekét, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ezt lehet így elmesélni, lehet kiszínezni, attól még egy sajnálatos, de egyáltalán nem kirívó és egyedi történet ez. A végkifejlet banalitása pedig kifejezetten hazug, főleg azokra a valóban szerencsétlen sorsú lányanyákra nézve, akik a mai napig rabszolgasorban teszik szét a lábukat ronda és dagadt, gazdag nyugat-európaiaknak, és csak az álmukban  fordul elő, hogy egyáltalán láthatják otthonmaradt gyermeküket. Nemhogy visszakapják őket.

A film álomjeleneti valóban látványosak, és rajonghatunk is értük, ha nem láttunk még Tarsem Singh vagy akár Szergej Paradzsanov-filmet, akármilyen bollywoodi mesét vagy hongkongi fuchsiát. A film jelenetszerkesztése Greenawayt idézi, az álom-valóság játék pedig Fellinit. Nincs új a nap alatt, azonban ezek a hasonlatok Hajdunál csak manírok, a felszín üres, de csíkos melcsifelcsiben ollllyan laza csevegése csupán, mindenféle művészi tartalom vagy üzenet híján. A film így nekem csak egy légből kapott valami álroma-romantikával meghintett méregdrága családi albumnak tűnik, amelyben látjuk sokat a rendező feleségét, aki ugyan gyönyörű, de színészi képességei azért valljuk be, erősen korlátozottak, valamint kislányukat, például édesdeden elaludni. Tehát a Hajdu-családot így meg úgy, sok pénzből végigutaztatva egész Európán. Eképpen az asanisimasa szerint mindez, a díjak ellenére legfeljebb: 2/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr221849320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verespalne 2010.03.18. 22:35:22

hajdu hajdu hajdu hajdu hajdu hajdu hajdu hajdu

rövid u rövid u rövid u rövid u rövid u

(bocsánat, ez az egyik háklim)

alex4427 2010.03.19. 09:29:32

OFF Hollywood! Ez egy tökéletes mai magyar kor - és kórrajz!
És jó lesz hozzászokni nálunk is a durvább kimenetelekhez: bekattanó családirtókhoz, ámokfutókhoz (és nem csak olyan önpusztítókhoz, mint a filmbeli).

A BP prekoncepciós "kritikád" annyira kilóg az efes-összesből! Lefelé!:(
Nem is próbálok vitatkozni (már a Filmszemlénél kiderült, nagyon eltér a véleményünk, sőt, nekem azóta még jobban tetszik!)...de annyit azért megemlítek, hogy ha sok hajduszabolcsunk lenne (és NEM sok jancsónk, esterházynk...), akkor nem itt tartana az ország. (Szerencsénkre éppen a magyar filmesek közt van néhány nagyon tehetséges, tisztességes fiatalember is! Köztük, az első helyek egyikén: Hajdu!)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.19. 11:02:47

@alex4427: Pedig Hajdu és Jancsó (majdnem Jancso-t írtam) között igen sok kapocs van. És nem formanyelvi újításokban és komplex történelmi tablókban, hanem inkább lila léggömbök eregetésében. Ha Hajdu megmaradt volna a Macerás ügyek friss és és lendületes szellőinél, egy szavam se lenne. De ez a látványos elefántcsonttoronyba zárkózás -és az egyre önteltebb és főleg, rosszabb filmek gyártása- a lehető legrosszabb tendencia, ami felé egy magyar filmes mehet. Amúgy meg, az én pénzemből senki ne csináljon magának családi albumot, a kurva életbe. Olyan már lassan ez a gyerek, mint Koncz Zsuzsa volt anno elnyomott és betiltott énekesnő, a maga több mint 30 albumával, és monstre koncertjeivel... Egyet köhint, és már mindenki ide meg oda van, meccsoda zseni. Francokat.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.19. 11:03:41

@alex4427: Ha tisztességes lenne, nem saját, és felesége, plusz kislánya köldökét nézegetné. Ne légy vak, L. bátyám!

alex4427 2010.03.19. 13:58:48

@efes: Koncz Zsuzsa (vagy ahogy Illés Lajos nevezte: Zsuzsa művésznő!) mint a diktatúra szimbóluma! Ja!:)))
Ez jó! Ill. röhej!:(((
Hajdu Szabolcsnak még sokat kell romlania, hogy elérje Zsuzsa művésznő színvonalát. Meg nem tudok befolyásos apósról sem. (Érdekes azért, hogy a magyar "ellenzéknek" vagy befolyásos apja, keresztapja, de legalább egy Boldizsár Iván nevű apósa volt. Megint milyen rosszmájú vagyok. Fúúúj!)

chromeshelter · http://halfps.blog.hu/ 2010.03.20. 15:14:36

Bazdmeg. Az überszar, vérgáz Halálkeringőt (ami szerinted 7/10) úgy védted, h örülni kell h valaki csinál ilyet itthon, most meg leböfög ezt a filmet, hogy másol, ráadásul gyengén, magyarosan. És 2/10. Ezt nem érzem igazán következetesnek, sőt! Ez már nevetségesbe hajlik inkább..

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.20. 16:33:08

@chromeshelter: Nevess akkor. De ne vess meg azért, mert esetleg másképp látok, mint te. Sőt, esetleg jobban..:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.20. 16:48:03

@chromeshelter: De hogy megvilágítsam neked a rejtélyt: a pontszám nem egyes filmek összehasonlítására való nálam (nálatok sem), de én ezt írom is a fülszövegben. Az adott pillanatban érzett tetszési index. A Halálkeringő azért kapott relatíve magas pontszámot, mert láthatólag nagy igyekezettel, s bár jó néhány hibával, de egy műfaj követelményeinek kívánt megfelelni, annak műfaji eszközeinek használatával. Szabika ezzel szemben nagy lila művészetet mutat be, aminek egy hangja sem igaz, ráadásul a nőjét és gyermekét buzerálja állandóan. Az én szememben ez a vérgáz, bazmeg öreg, nem az, amikor valaki jót akar, de nem sikerül. Ha ezt nem látod, a baj szerintem nálad van.

Leonard Zelig 2010.09.11. 14:14:00

A film álomjeleneti valóban látványosak, és rajonghatunk is értük, ha nem láttunk még Tarsem Singh vagy akár Szergej Paradzsanov-filmet, akármilyen bollywoodi mesét vagy hongkongi fuchsiát.

Ha viszont már láttuk a fenti nagy művészek filmjeit, vagy láttunk már "hollywoodi mesét", akkor tilos rajongani értük, vagy mit akarsz mondani ezzel, kritikuskám?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.15. 14:52:08

@Leonard Zelig: Csupán csak annyit, Leókám, hogy Szabi látszólagos "zsenialitása" csupán lopott (látott, hallott, stb.) anyag. Így nem eredeti, nem egyedi, nem művészet. Másnak tollával való ékeskedés, ergo gagyi.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.12.26. 04:53:41

kettő perc alatt felb@sztam az agyam már megint a kommenteken (nem csak itt). nekem nincs semmi bajom Hajduval, de ez a BP enyhén túl lett kultiválva és misztifikálva. pont nem érdekel, hogy hány embert foglalkoztatott a családból, az viszont igen, hogy a hatalmas színes tűzijáték mögött tökéletesen nincs semmi.

a legszebb, hogy amit pl. a Halálkeringőnél ugyanazok a fetisiszták képesek voltak vérre menve leszadizni (semmit mondó a történet), azt a problémát most lazán betolják a szőnyeg alá. jah, és ha valakinek nem mer tetszeni a film, az kurva gyorsan húzzon az anyjába, mert biztos nem értette meg a pascali filozófiát. nevetséges.

sajnos ugyanolyan elb@szott rágógumi-vattacuki lett ez is, mint emlegetett Gilliam-unk kaleidoszkóp varázslat Parnassus meséje: színes, de gejl, filozófikus, de fárasztóan lebutítva. a lopkovicsokról nem is beszélve: pakoltak bele Macskajajt, Taxidermiát, Delicatessent is. Doktor Parnassust csak ezért nem, mert egy időbe jöttek ki kb - de egy ilyen orgiától, még nem lesz jó egy film. ez sem az. 4/10.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.26. 09:51:52

@_DelMare_: A Halálkeringő se jó, csak nem annyira szar, mint amennyire a kollegák lefikkantották. Abban legjobban az háborított fel legjobban, hogy végre valaki, aki neki már állni egy zsánernek, mikor amúgy mindenki azt szajkózza, hogy hol a magyar zsáner? Aztán porba gyalázzák, pedig semmivel nem volt gyengébb, mint pl. egynémely japán/dél-koreai brutália (Ha nem Dobó Kata meg a Kern játszott volna benne, és az egészet mondjuk litván nyelven forgatták volna, úgy nyalta volna be az egész "szakma", hogy öröm nézni. Meg kell mondjam, nekem nem volt bajom a Katával se, a Kern meg éppen annyira hiteles személyiség a filmvásznon, mint mondjuk Takeshi Kitano, az ő fapofájával.)

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.12.26. 11:43:52

@efes: távolról sem az, nem is erre céloztam. csak az bosszantott fel, hogy ugyanolyan egyoldalúan hypolják a Pascalt, mint amennyire temették a Keringőt.

és felesleges azon is vitatkozni, hogy több muníció van -e esetleg a Pascalban, ha már az (amúgy tökértelmetlen) összehasonlításnál tartunk, mert nyilván a BP-ban több van, igen. azt is hülyeség lenne tagadni, hogy Hajdu filmjében nincsenek értékek, nincs benne kurázsi, mert van. a lényegen azonban ez mégis mit sem változtat: hiába van egy bazi nagy pizza tészta tele pakolva egy csomó jó dologgal, ha utána egyben valami mégsem passzol, és ízetlen, túlsózott, vagy gejl lesz a végeredmény.

kaamir 2010.12.30. 15:57:17

Hogy én ezzel mennyire egyetértek!

Hajdunak se elég fantáziája, se elég humora és se elég stílusa nincs, hogy többé tegye a filmet, mint egy öncélú, zsibbasztóan unalmas művészkedés.

Ezen a sztorin, meg főleg a figurákon még éveket kellett volna dolgozni, így csak lóg az egész a levegőben.

2/10 nálam is.

alex4427 2010.12.30. 22:58:49

Még mindig az OFF HOLLYWOOD az ajánlatom. (Lásd fentebb!)
Ja, meg azóta az is kiderült, hogy a még nálam is nagyobb filmes szakértő (!:) Makk Károly is nagy tehetségnek tarja Hajdu Szabolcsot. (Lásd a számtalan szülinapi interjút!)
süti beállítások módosítása