asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Ben X - 2007

2010.05.07. 14:49 efes

Lehet valami furcsa Belgium levegőjében, mert igen-igen furcsa dolgok történnek arrafelé. Most nem kifejezetten az Európa Parlament, vagy más EU-intézmény működésére célzok - bár! - hanem a meglepően nagyszámú, különféle aberrált bűncselekményre, különös, deviáns viselkedési formákra. Persze, mindenhol akadnak pederaszták, és más pervertált szerencsétlenek, de ha efféle téma szóba kerül, valahogy mindig eljutunk Belgiumba is.

Talán nem véletlen, hogy az egyik legelterjedtebb devianciával, az abnormális számítógéphasználattal kapcsolatos problémákkal is belga filmesek tudtak talán a legtöbbre jutni. A lassan tízéves Szerelmes Thomas már okos humorral és addig szokatlan éleslátással pedzegette a monitorra már betegesen rágyógyult juzer kényelmes, ám hosszabb távon tarthatatlan életét, most pedig az elsőfilmes Nic Balthasar állt elő a virtuális szerepjátékokban szuperhősként taroló, de a való világban kommunikációra és valódi érzelmi életre képtelen Ben történetével. Ben nem egyszerűen játék-kattant gamer, hanem az autizmus Asperger-szindróma nevű típusában szenved. A játékban legyőzhetetlen fiú a valóságos iskolában zaklatások és megaláztatások sorát kényszerül elviselni társaitól, amelyet betegségének köszönhetően sem feldolgozni, sem megoldani nem tud. Elméjében a játék, a játékban társául szegődött virtuális női karakter és a valóság történései összemosódnak, melynek következtében élete végzetesen felborul.

A virtuális világ filmen való megjelenítése megkerülhetetlenül magában hordozza a digitális játékokat imitáló képszekvenciákat, e filmben ez még meg van fejelve Ben betegségéből fakadó, hallucinációkkal, valamint a külvilág történéseit belső monológokkal kommentáló fojtogató világával. Egy szóval, jól nehezen megfilmesíthető dolgok ezek. Balthasar filmjében is keverednek a kissé pixeles gamescreen-ek, mobiltelefon mms-képei, homevideo-snittek a normál filmszerű jelenetekkel, méltóan egy elsőfilmeshez, mindent belepakolt, ami eszébe jutott. Ehhez mérten kissé kaotikus a film látványa, de a végére azért minden értelmet nyer. A viszonylag egyszerű sztori (egy félmondat is meghiúsíthatja a film hatását, ezért nem spoilerezek) kissé didaktikus végkifejletének kidolgozása azonban egy olyan zseniális ötleten alapul, amiért megbocsátunk mindent és a katarzis érzésével állunk fel a székből.

Ki kell emelni a Bent alakító Greg Timmermans teljesítményét, aki a színészi ziccert szimpatikus elfogódottsággal, visszafogottsággal oldja meg, mégis minden gesztusa, mozdulata, arckifejezése döbbenetesen igazi és hiteles. Minden szempontból jobb teljesítményt nyújt, mint a hasonló szerepért díjakkal és elismerésekkel elhalmozott Dustin Hoffman. Timmermans alakítása annál lényegesen egyszerűbb, tisztább és igazibb.

Az asanisimasa szerint a film: 6/10, a végkifejlet miatt érdemelne többet is, de az addig vezető út azért néha unalmas és zötyögős volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr27978307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4427 2010.05.08. 00:19:48

9/10 !
Mindenekelőtt, mert hiteles! (Egy olyan barátom ajánlotta, akinek egy kb. ilyen idős autista gyereke van.)
Azért is, mert végig gyomorszorító, ahogy egy másmilyen (autista) ember kiszolgáltatottságát bemutatja. Talán a szülőknek a legszörnyűbb! (Mert, tényleg, mit tehetnek? És, ha már ők sem lesznek!?)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.05.09. 13:19:13

Aki nagy gémer volt azoknak többet mond, nekem 8/10 a gémer hangulat és a srác alakítása miatt...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.13. 11:30:31

Szerencsére soha nem éltem bele magam így a játékokba, hogy aztán a való világban is magam mellé képzeljek egy inventoryt vagy valamit:)
Szerintem teljesen jól ábrázolják a játékfüggését a srácnak, a srác is jól alakított.

Dr. No 2010.05.17. 13:07:38

Az alapállása miatt nem igazi gémer-film... Nálam a prímet "virtuális világos" témában még mindig az eXistenZ viszi.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.17. 13:10:56

@Dr. No: Fú de régen láttam, de mostanában láttam valahol egy Cronenberg-pakkot, meg is nézem újra..:)

Dr. No 2010.05.17. 15:32:08

@efes: Én minél többször nézem meg, annál hibátlanabbnak találom. Nagyon kevés gémer-tematikájú film van, azok között magasan a csúcs, de "cyberpunk" vagy virtuális világ témában is az eddigi egyik - ha nem a - legjobb, a Mátrixot gondolatilag simán lekörözi.

Dr. No 2010.05.17. 15:41:51

@Dr. No: Némi magyarázat a film alapállásának negatív értékeléséhez: aki gémer-filmet forgat, az bassza mag, egyszer vállalja már fel, hogy igenis JÓ gémernek lenni! Mindig csak ez a picsogás autistákról meg félresiklott életekről, lelki meg szexuális nyomorról... Mint a "nyomorgó, de vidám és színesen öltöző cigányok a szeméttelepen, 1 %-ot szíveskedjék utalni a ... számlaszámra"-tematika, szemforgató, álszent szar. Tudom, a kábítószerről is csak olyan filmet divat most forgatni, hogy hú de szörnyű, de van annak egy "titkos propagandairodalma" is, másra ne gondoljunk, mint de Quincey-re vagy Baudelaire-re...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.17. 16:26:44

@Dr. No: Anjelica Huston mondta ugyanezt: mindenki papol, hogy így a kábítószer maga az ördög, meg úgy a kábítószer egy gyilkos, csak arról nem beszél senki, hogy milyen jó betépni.

Amúgy a poprock stb. zenében ez azért jóval nyíltabban megy. Most szereztem egy válogatáslemezt, ami az 1964-69 között született marihuánatémájú popdalok gyűjteménye. Egyáltalán nem virágnyelven buzdítják a jónépet fűszívásra, hanem pacekban. Ilyen bandák, mint Rennaissance, ami annak idején kb. mainstream pop. De példa van ezer, a filmben ilyen jobbára csak zsékat tinivígjátékokban fordul elő, két fingás és két csöcs között. Egyértelmű pozitív példát a kábítószerfogyasztásra a filmen nem is tudok nagyon mondani, a legnormálisabbak is természetes állapotnak veszik: Dude Lebowski, vagy De Niro a blaxploitation-Tarantino filmben úgy bukik rá a bongra, mintha benyomna egy vajaskenyeret. Ja.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.17. 16:32:02

@Dr. No: Persze, heroinistáról elég nehéz lenne úgy filmet forgatni, hogy abban nincs szenvedés. Boldog heroinista nincs, mert aki annak érzi magát, az kívülről, ahogy a kamera látná esetleg, úgy néz ki, mint egy halott. Ráadásul utána amúgy is jön a szenvedés. Az a hernyós aki nem szenved, az nem hernyós.

Dr. No 2010.05.17. 16:53:54

@efes: Épp ez az, a gémer-szubkultúra a kívülállók előtt csakis kizárólag negatív kontextusban bukkan fel még a hírek szintjén is (lásd: Eve-rajongó párocska gyerekét elhanyagolta, meghalt; dél-koreai fickó 72 óra Starcraftozás után szívrohamot kapott, meghalt stb.), ennél még a drogosok is jobban jártak... A Ben X még a jóindulatú, bár lekezelő megközelítések közé tartozik (t. i. elvan a hülyegyerek, ha játszik). Pedig valljuk be, mennyivel igazibb élmény elutazni a családdal Horvátországba, az Örökös Miniszterelnök útmutatása nyomán, ahova Minden Rendes Magyar család megy, mint csapatunkból utolsó túlélőként egy virtuális PPsh-val minden mindegy alapon nekimenni három német nembot mesterlövésznek a virtuális Sztálingrádban, és nyerni? :-)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.17. 17:08:19

@Dr. No: Abban lehet valami, bár én azt hiszem, befejeztem ilyen irányú tapasztalatszerzésemet a Duke Nukemmel, bár azt végigtoltam mind a három scene-t. Örökfegyverkóddal, persze.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.17. 17:10:50

@Dr. No: Most már technológiailag és financiálisan is elérhető, hogy online warcraftozzál laptopról a horvát tengerpartól...

Dr. No 2010.05.17. 17:51:50

@efes: Nem ez a lényeg. Hanem a "virtuális" és a "valóságos" világ örökös szembeállítása, miszerint az egyik úgymond jó, a másik meg nem. Holott a horvát tengerparttal arra akartam célozni, hogy az az "élmény" valójában ugyanolyan futószalagon előállított, uniformizált és álságos, mint amit (t. i. amilyen minőséget) a virtuális világokban szerezhetőkkel szemben felhánytorgatnak. Na, ha ERRŐL a problémáról csinálna valaki filmet, arra adnék 10 pontot a témakörben.

Dr. No 2010.05.17. 17:59:21

@efes: Vicces, de nem ez a lényeg, hanem hogy az örökös szembeállítás a "jó" valóság és a "rossz" (mer hazug) virtualitás között van. Pedig az a bizonyos két hét a horvát tengerparton ugyanúgy futószalagon gyártott, uniformizált és művi, mint amilyennek a virtuálisan szerezhető élményeket mondják. Na, ha ERRŐL tudna valaki filmet forgatni, nálam az lenne 10 pontos.

Dr. No 2010.05.17. 17:59:56

Bazmeg ez a blogmotor már.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.05.17. 18:16:03

@Dr. No: A Szerelmes Tamást láttad? ( www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=57698&i_city_id=3372&i_county_id=-1 ) Az is egy komoly darab szerintem virtuális valóság topikban, és picit tán épp erről szól, amit mondasz.

Dr. No 2010.05.18. 16:03:23

@efes: Láttam há' de ott is az lett ám a végén a feloldás, hogy csak kilépett a csúnya elbutítós kalickájából és elindult nagy lelkesen a Nőért
süti beállítások módosítása